Buna ziua.
Societatea noastra a incheiat o convetie pentru folosinta unui teren cu alta firma, conventia fiind in derulare. In urma primirii facturilor pe care le-am emis pentru luna in curs, ne-au anuntat azi telefonic ca nu platesc facturile deoarece nu mai ocupa acel teren de o luna de zile. In conventie sunt prevazute anumite clauze de incetare a acesteia, precum.: la implinirea termenului, sau prin denuntare unilaterala, etc. Din moment ce nu s-au obosit sa ne anunte printr-o adresa scrisa ca doresc denuntarea conventiei /incetarea acestia, consider ca am avut toate motivele sa emitem aceste facturi.
Juristul de la firma respectiva s-a aratat chiar mirat de faptul ca noi emitem facturi desi ei nu mai folosesc acel teren, vi se pare ca am gresit cu ceva din punct de vedere juridic? multumesc.
Pana nu ne puneti la dispozitie contractul nu putem sa va raspundem la aceasta intrebare.
Daca prin contract exista posibilitatea denuntarii unilaterale, atunci nu ar fi trebuit sa mai emiteti facturi.
In acelasi timp trebuie sa existe prevazut in contract modalitatea in care se produce denuntarea respectiva.
Daca nu ati fost informati in modalitatea prevazuta in contract, atunci nu gresiti cu nimic, daca denuntarea s-a produs conform prevederilor contractuale, atunci nu trebuia sa mai emiteti facturi...
Puneti contractul la dispozitia unui avocat pentru a primi o parare avizata.
Conventia isi inceteaza valabilitate in urmatoarele cazuri:
a) la implinirea termenului in cazul in care partile nu convin prelungirea acesteia
b) denuntarea unilatereala (fara alte detalii)
c) pierderea sau suspendarea calitatii de comerciant al ocupantului
d) neexecutarea la termen a obligatiilor de plata.
Intr-un alt art. dar care e in legatura doar cu noi din anumite ratiuni care tin de anumite strategii etc ....fara sa intru in detalii, ne rezervam dreptul de a proceda la denuntarea unilaterala a contractului, prin notificarea ocupantului, cu un preaviz de 15 zile.
De asemena noi ne obligam sa restituim garantia de buna executie ce sta la baza conventiei in termen de 15 zile de la in cazul indeplinirii corespunzatoare a obligatiilor asumate si PREDAREA EFECTIVA A TERENULUI.
Chiar daca am vazut ca sunt pe punct de plecare, si luna aceasta au mai ocupat terenul pana la un moment dat cu standuri de lemn, sincer nici nu stim exact cand au plecat de pe terenul inchiriat, si fiind conventia valabila pana in luna iulie anul acesta, ne-am fi asteptat sa ceara scris incetarea acesteia.
Aceste articole denota faptul ca ar fi trebuit sa ne anunte in scris?
Va multumesc doamna avocat