Buna ziua,
In urma cu doua saptamâni am accidentat o bătrâna pe trecerea de pietoni, am oprit si am acordat prioritate după care ea s a întors din drum pt ca i căzuse o umbrela din mana, si am lovit o cu oglinda mașini in momentul când m am pus in mișcare. In urma accidentului bătrâna a suferit o fractura de tibie, si a fost operata si externată după 3 zile. Știu ca vina este exclusiv a mea, am încercat sa ajut pe cât pot bătrâna in timpul asta, cu o suma de bani si medicamente, păstrând si dovezile necesare. Din ce am înțeles pana acum documentandu ma in acest caz, totul depinde de nr de zile de îngrijire medicală pe care le hotărâste IML. Din experiență Dvs in domeniu, credeți ca vătămarea suferită de bătrâna se poate încadra in peste 90 de zile de îngrijire medicală?
Va multumesc mult!
Nu știu ce va declara bătrâna, dar exista o martora care a declarat aceeași versiune ca si mine. Din moment ce accidentul a avut loc pe trecerea de pietoni am înțeles ca vina este exclusiv a mea, indiferent de context. Nu mi rămâne decât sa așteptat sa vad câte zile de îngrijiri medicale acorda IML, pt a vedea cum actionez mai departe.
Care sunt condițiile in care bătrâna primește despăgubirea de la asigurator? Este obligatoriu sa depună plângere împotriva mea pt. a primii despăgubirea?
Va repet vina este exclusiva a pietonului chiar daca a avut loc impactul pe trecerea de pietoni, asta daca s-a produs accidentul asa cum ati declarat si daca nu era o trecere semaforizata (din cele relatate de dvs nu reiese ca era semaforizata). Versiunea dvs daca este sustinuta de un martor, vedeti ce a declarat si victima si solicitati expertiza criminalistica a ccidentului prin care sa se stabileasca daca ceea ce ati declarat este adevarat. Cautati daca exista camere de luat vederi pe la magazinele din apropiere sau pentru supravegherea traficului.
Art.35. - (1) Participantii la trafic trebuie sa aiba un comportament care sa nu afecteze fluenta si siguranta circulatiei, sa nu puna în pericol viata sau integritatea corporala a persoanelor si sa nu aduca prejudicii proprietatii publice ori private.
Art.72. - (2) Pietonii au prioritate de trecere fata de conducatorii de vehicule numai atunci când sunt angajati în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate si semnalizate corespunzator, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.
Dupa parerea mea soferul se face vinovat, dupa lege. Nu s-a asigurat corespunzator. Acum depinde de institutiile abilitare sa decida.
In alta ordine de idei, nu-mi dau seama, cum poate fii lovit cineva cu oglinda masinii si sa sufere fractura de tibie?...:hm:
Fractura de tibie se poate prin torsiune sau daca persoana cade in fund cu piciorul sub ea (in acest caz e in zona maleolara). trebuie vazut daca nu sunt si alte urme de impact pe frontala autovehiculului (destratificari ale prafului , stergeri etc sau daca astfel de urme apar pe aripa si portiera).
Pietonii au prioritate, de acord , dar asta nu inseamna ca trebuie sa-l petreci cu privirea pana dispare-n zare, ca-n poezia lui Cosbuc. Prioritate inseamna ca soferul opreste, asteapta sa treaca pietonul si apoi se pune in miscare.
Conf art. 167 alin. 1 lit. c. din Regulamentul pt apl OUG 195/2002 pietonul este vinovat in acest caz.