avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prescriptie actiune partaj bun imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prescriptie actiune partaj bun imobil

Cum se interpreteaza uzucapiunea in cazul in care are loc divort, apoi un sot pleaca in strainatate 15 ani si, dupa acest interval, inroduce actiune partaj bun imobil. Actiunea de partaj este imprescriptibila, dar poate fi invocata uzucapiunea de catre un fost sot (uzucapiunea nu poate fi invocata pe timpul casatoriei, intre soti)?
Ultima modificare: Miercuri, 28 Mai 2014
mifr2003, utilizator
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 20:18, 28 Mai 2014
Nu se prescrie posibilitatea de a solicita partajarea bunurilor comune, indiferent cât timp a trecut de la divorț.
Nu, nici uzucapiunea nu poate fi incidentă în această situație.Faptul că ex-soțul nu s-a folosit de partea sa din bunurile imobile, nu determină pierderea dreptului de proprietate.
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Am modificat putin postarea intrucat CC prevede faptul ca uzucapiunea nu poate fi invocata pe timpul casatoriei, intre soti, dar casatoria a incetat, deci poate fi invocata in opinia mea... plusca potrivit art. 6 alin. 4 din noul Cod Civil, uzucapiunile începute şi neîmplinite la data intrării în vigoare a legii noi (a noului Cod Civil) sunt în întregime supuse dispoziţiilor legale care le-au instituit, aşadar sunt supuse dispoziţiilor vechiul Cod Civil
mifr2003, utilizator
in speta de fata nu poate fi invocata uzucapiunea. sotul care a locuit in imobilul bun comun si l-a si intretinut pe perioada ulterioara pronuntarii divortului, poate solicita in instanta atribuirea imobilului in natura , cu obligatia platii sultei catre fostul sot.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! la finalizarea divortului, apartamentul primit de ... Alexandra.E.C Alexandra.E.C Buna ziua! La finalizarea divortului, apartamentul primit de la intreprinderea la care lucra unul din soti nu a fost in intregime achitat iar cel ce a ramas in ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate prin uzucapiune predacamelia86 predacamelia86 AM CUMPARAT ACUM 33 DE ANI O CASA CU TEREN, CURTE SI TEREN INTRAVILAN DE LA O BATRANA CARE NU AVEA SOT ,COPII SI CARE A DECEDAT . TERENUL TOTAL ESTE DE 3000 m2 ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea - aplicarea in timp a legii civile doru6 doru6 Sunt parat intr-un proces inceput in 2010 si vreau sa stiu daca se aplica dispozitiile vechiului cod civil sau cele ale noului cod civil cu privire la ... (vezi toată discuția)