avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil

Buna ziua,
Intalnesc urmatoarea situatie, o angajata este in concediu crestere copil, 2 ani se implinesc in 15 iulie 2014. saptamana acesta m-a anuntat telefonic ca este din nou inscarcinata...are cca 2 luni, sincer nu stiu ce trebuie facut mai departe cu acesta angajata? mai are dreptul la indemnizatie pentru cel de-al 2 copil?
nelamurirea mai mare este lagata de fapul ca mi-a cerut, daca se poate, sa o dam in somaj....sincer nu stiu de ce vrea asta...
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:23, 15 Septembrie 2023
1. - Pe perioada cat este in CCC are contractul individual de munca (CIM) suspendat adica este tot salariata dvs. numai ca nu presteaza munca si nu primeste salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa o reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de terminarea CCC face o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al salariatei a fost desfiintat atunci angajatorul ii poate oferi un alt loc de munca in conditii echivalente cu cel din CIM.
- Daca nu are un astfel de loc de munca sau daca salariata nu il acceptati atunci va fi concediata cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel va putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa ii acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veni merge la serviciu si va primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

4. Nu sunteti insa obligati sa o concediati prin desfiintarea postului adaca aveti nevoie de om pe acel post.

5. Din ce spuneti dvs. inseamna ca al doilea copil se va naste dupa ce se termina concediul crestere copil pentru primul copil (CCC1).

6. - Dupa ce se termina CCC1 trebuie sa revina la locul de munca si apoi sa procedeze asa cum a procedat cand a intrat in CCC1: sa intre in concediu de maternitate si apoi in CCC2.
- Are dreptul la CCC si pentru al doilea copil.

7. O puteti si concedia, daca doriti si va beneficia de indemnizatie de somaj.
- Fiind in somaj indemnizat poate beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duce la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o face catre Agentia de Somaj iar actele le depune la Primaria de care apartine cu domiciliul.
- Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

va multumesc frumos pentru raspuns, sa vad daca am inteles bine : in iulie imi aduce o cerere prin care solicita incetarerea suspendarii CIM-ului, insa in acel moment ea are deja 3 luni de sarcina, trebuie obligatoriu sa lucreze o perioada sau poate de la bun inceput sa vina cu riscul maternal, asta dupa ce efectueaza controalele de rigoare?
Poate sa aduca oricand un certificat pentru concediu medical (inclusiv pentru risc maternal), chiar cu ziua in care ar trebui sa reia activitatea.
Bună ziua!Am lucrat 2 ani și 5 luni ca și secretar administrativ pe data de 1 iulie am întrat în prenatal (aveam 8 luni)!Copilul are 1 an și o lună ,dacă rămân însărcinată pana se termina prenatal ,pot sa îl continui ? Sau trebuie să am câteva luni sa pot intra iar în prenatal ?sau trebuie sa mai lucrez 6 luni ca să pot continua cu prenatalul?
Ultima modificare: Joi, 14 Septembrie 2023
Claudia Mariana, utilizator
Despre ce prenatal vorbiti ? Nu sunteti in CCC?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj din prenatal maridana1986 maridana1986 sunt in concediu prenatal pana pe 10 feb anul curent.am vorbit cu contabila si societatea urmeaza sa se inchida,nu se mai fac angajari...deci am dreptul la ... (vezi toată discuția)
Pot sa intru dintr-un concediu de crestere copil intr-altul? irina91iri irina91iri buna ziua, am fost angajata la un magazin pe o perioada determinata de 21 de luni incepand din 01.08.2011 pana in martie cand trebuia sa vina persoana pe care ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa indemnizatie ccc montemonte70 montemonte70 Buna ziua mai sunt in prenatal pana pe 3 octombrie 2014 dupa care seful meu vrea sa imi incheie contractul pe perioada nedeterminata...pot sa beneficiez de ... (vezi toată discuția)