avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dobandirea autoritatii parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dobandirea autoritatii parintesti

buna seara
as avea nevoie din nou de ajutorul dvs.
pe scurt:
- in urma divortului s-a stabilit custodia comuna a fiului meu minor.
- domiciliul copilului este la mine
- tatal nu plateste pensie alimentara
reusesc cu greu sa-l fac sa vina sa semneze atunci canda am nevoie de semnatura lui
- tatal ar fi de acord sa-mi cedeze autoritatea pariteasca deplina( daca m.am exprimat corect)

CARE AR FI MODALITATILE DE PROCEDURA IN ACEST CAZ?
multumesc.
Buna seara!

Trebuie sa depuneti o cerere de chemare in judecata cu obiectul: exercitare autoritate parinteasca.

Va recomand sa va angajati un avocat pentru a va asista in instanta.

Cu stima.
Trebuie deschis proces.
Este foarte greu sa obtineti custodie exclusiva dar puteti incerca.
Dupa parerea mea nu veti reusi.
Eu inteleg ca tatal este de acord, nu cred sa fie probleme.
Buna ziua,

legat de raspunsul Dumneavoastra, am o si eu intrebare: in urma divortului, mama fiului meu (7 ani) a primit custodia exclusiva. Avand in vedere ca se foloseste de acest "atu" pentru a se razbuna pe mine (ma denigreaza in fel si chip in fata copilului, ii interzice copilului sa faca orice gest "normal" (sa-mi faca cu mana, sa ne pupam, sa ne imbratisam, sa se uite dupa mine, etc. cand ne despartim), refuza sa-mi dea orice fel de informatii despre copil (medicale si scolare)), in ce fel si ce sanse as avea sa obtin custodia comuna? Avocatul cu care am discutat a spus ca trebuie sa am dovezi solide (cum ar fi un raport psihologic de ex.) pentru a putea avea sanse. Dar cum sa obtin asa ceva din moment ce nu am voie sa-l duc la psiholog? Odata l-am dus la stomatolog pe copil si apoi am primit amenintari de la mama copilului ca imi face plangere pentru ca eu nu am dreptul sa-l duc la medic, avand in vedere ca instanta i-a dat ei exclusiv "dreptul de ingrijire". Am vorbit cu mai multi psihologi, fiecare a fost de-acord sa-l consilieze, dar niciunul nu a fost de-acord sa si elibereze un raport. De parca as fi cerut sa treaca in raport altceva decat adevarul pe care ei singuri l-ar observa...

Va multumesc!


avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Trebuie deschis proces.
Este foarte greu sa obtineti custodie exclusiva dar puteti incerca.
Dupa parerea mea nu veti reusi.


@cornel munteanu:
Introduceti actiune in instanta si o sa obtineti exercitarea autoritatii parintesti in comun, asta este regula acum.

ART. 403*)
Modificarea măsurilor luate cu privire la copil
În cazul schimbării împrejurărilor, instanţa de tutelă poate modifica măsurile cu privire la drepturile şi îndatoririle părinţilor divorţaţi faţă de copiii lor minori, la cererea oricăruia dintre părinţi sau a unui alt membru de familie, a copilului, a instituţiei de ocrotire, a instituţiei publice specializate pentru protecţia copilului sau a procurorului.
#CIN
*) Conform art. 46 din Legea nr. 71/2011 (#M1), dispoziţiile hotărârilor judecătoreşti privitoare la relaţiile personale şi patrimoniale dintre copii şi părinţii lor divorţaţi înainte de intrarea în vigoare a Codului civil pot fi modificate potrivit dispoziţiilor art. 403 din Codul civil.

Reglementări anterioare:
- art. 44 din Codul familiei

Alte discuții în legătură

Acord divort gabijuan gabijuan buna ziua :Am facut un acord de divort cu sotia(la prima infatisare) si am conventit amandoi la custodia comuna ,dar acum nu respecta acordul\' a spus ca o ... (vezi toată discuția)
Custodia copilului in viitor bloodcrawler bloodcrawler buna ziua.. am si eu o intrebare simpla.. sunt casatorit si nu totul este roz.. vreau sa stiu daca se poate semna vreun act in caz de divort sa primesc ... (vezi toată discuția)
Vizita minor in custodie comuna elena84 elena84 Buna ziua, In urma unui divort la notar, custodia copilului s-a stabilit a fi comuna, cu program de vizita si vacante pt tata, domiciliul fiind la mama.In cca ... (vezi toată discuția)