avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Firma in insolventa, neacordare somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Firma in insolventa, neacordare somaj

Firma s-a inchis brusc,fara sa fim anuntati si sa ni se dea preaviz.Am fost pusi a doua zi sa ne semnam demisiile,toti agentii de vanzari,lucru pe care eu l-am refuzat fiind singura care are dreptul la somaj avand vechimea necesara in ultimele 24 de luni-un an fara 3 sapt cu 4 ore la ei si inca 9 luni cu 8 ore la o alta firma care si ea a intrat in insolventa.Mi s-a comunicat ca nu mi se poate acorda somaj si ca daca nu voi semna demisia nu voi primi restul de bani pe luna mai 2014+ banii pe concediu pe perioada lucrata 03.06.2013-12.05.2014.Nu am primit nici o hartie pana acum de la ei,firma fiind in alt judet fata de cel de domiciliu al meu.As dori sa ma indrumati cum trebuie sa procedez legal pt a-mi recupera drepturile banesti si actele aferente pt somaj.Ce acte ar trebui sa semnez si sa primesc de la ei,firma fiind deja in insolventa,fara a ma afecta in acordarea somajului???.....Va multumesc!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:19, 1 Iunie 2014
1. - Angajatorul (sau lichidatorul judiciar) trebuie sa va concedieze cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Daca nu face asa si nici nu va inmaneaza documentele necesare atunci faceti o sesizare la ITM si la AJOFM care il pot amenda dupa care, daca procedeaza la fel, il puteti actiona in judecata.

2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 113. - Constituie contravenţie următoarele fapte:

j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.

Art. 114. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 113 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei;


Art. 116. - (1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la art. 113 se realizează de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze control.

3. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002

Art. 18.
(1) in vederea certificarii stagiului minim de cotizare prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a) din lege si a stabilirii dreptului la indemnizatie de somaj, angajatorii au obligatia de a elibera persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu o adeverinta din care sa rezulte baza lunara de calcul al contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj, stabilita potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru fiecare luna din ultimele 12 luni, inainte de data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, pentru care s-au datorat conform prevederilor legale, la bugetul asigurarilor pentru somaj, contributiile prevazute la art. 26 si 27 din lege, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 26, precum si, dupa caz, daca se regasesc in situatia prevazuta la art. 34 alin. (2) din lege


7) Neeliberarea de catre angajator a adeverintei prevazute la alin. (1) constituie contraventie, potrivit art. 113 lit. j) din lege, şi se sanctioneaza cu amenda prevazuta la art. 114 alin. (1) lit. a) din lege de catre organele de control masuri active ale structurilor teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Fortei de Munca care au competenta constatarii şi sanctionarii celorlalte contraventii prevazute de lege.


4. - Actele necesare pentru inregistrarea la Agentia de Somaj:

a. Actul de identitate, in original si copie;
b. Actele de studii si de calificare, in original si copie;
c. Adeverinta medicala (de la medical de familie) din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;
d. Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare;
e. Carnetul de munca, in original si copie (daca aveti);
f. Adeverinta de vechime pentru perioada 01.01.2011 pana in prezent, eliberata de angajator;
g. Adeverinta tip (Anexa 26) pentru somaj, eliberata de angajator;
h. Decizia de incetare a contractului individual de munca (original si copie).

- Ultimele trei acte va sunt eliberate de angajator.
In cat timp ar trebui sa primesc documentele necesare de la lichidatorul judiciar,cum as putea afla cine este acesta(specific ca firma e din jud Ilfov iar eu sunt din jud Braila) si daca am un termen limita de depunere a sesizarilor la ITM si AJOFM,implicit actiunea in judecata daca se va ajunge pana acolo.......va multumesc!!!
1. Sesizarile trebuie sa le depuneti cat mai repede pentru a primi si raspunsurile mai repede.

2. La Oficiul Registrului Comertului puteti afla cine ste lichidatorul judiciar al firmei respective.
Ultima modificare: Vineri, 30 Mai 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Despre ce societate este vorba?
Am inteles din regulament ca nu este de dorit identificarea unor persoane,fie fizice sau juridice...

Alte discuții în legătură

Adeverinta somaj perlutza perlutza Buna ziua, Am urmatoarea intrebare: Mamei i-a incetat contractul de munca cu art. 65 alin 1, desfiintarea postului si si-a ridicat la solicitarea ... (vezi toată discuția)
Adeverinta prevazuta la art. 18 din normele metodologice de aplicare a legii nr. 76/2002 Iulianaszabo Iulianaszabo Buna ziua, Va rog sa imi spuneti ce pot sa fac in cazul in care fostul meu angajator nu imi elibereaza adeverinta respectiva deoarece sustine ca firma se afla ... (vezi toată discuția)
Adeverinta somaj maria822 maria822 De trei luni lucrez la o firma, dar din pacate am fost trimisa in somaj.Inainte de aceste trei luni lucrate, am fost in concediu pt. ingrijire copil timp ... (vezi toată discuția)