avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Mai exista tentativa de omor?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Mai exista tentativa de omor?

Avand in vedere ca se aplica mereu legea mai favorabila faptuitorului ... iar noul cod penal pune la vatamare corporala grava - punere in primejdie a vietii persoanei ...

mai exista tentativa de omor sau doar vatamare corporala?
Totusi, cand se pune problema incadrarii juridice, nu cred ca putem vorbi de legea penala mai favorabila.
Si da, privind cele doua incadrari juridice,diferenta consta in latura subiectiva.Si este o chestiune delicata, care trebuie analizata cu seriozitate.
Da, nu merge pe lege penala mai favorabila intrucat nu s-a schimbat nimic.
Si in legea veche era la fel.
Nu am remarcat nimic nou...
Maestre Lascoschi, modificarile sunt esentiale si chiar binevenite iar cu voia dvs incerc sa vi le explic, daca dvs spuneti ca nu le sesizati.
In esenta, ca sa intelegeti modificarea potrivit NCP, la forma calificata prin scop de la alin.2 se face trimitere doar la primele trei ipoteze de agravare de la alin.1 respectiv lit.a),b) si c) in celelalte cazuri violentele vor fi retinute in concurs cu infractiunea de avort la lit.d) sau vor intra in continutul tentativei de omor la lit.e).

Acum sa incercam sa analizam in comparatie cele doua texte de lege, in varianta comisa cu intentie directa de la alin.2 din NCP, varianta care avea corespondent in art.182 alin.3 fostul c.p.astfel, daca va uitati la art. 182 alin.3 cand se vorbea la fapta comisa cu intentie directa, se facea referire in bloc la toate elementele circumstantiale anterioare, inclusiv la fapta prin care s-a pus in primejdie viata unei persoane, ori era imposibil sa urmaresti sa pui in pericol viata unei persoane fara macar ca cel putin sa accepti ca rezultatul respectiv decesul se poate produce, astfel aceasta ipoteza din vechiul cod era ilogica si imposibila din punct de vedere practic, pentru ca de fiecare data aveam o tentativa la infractiunea de omor, comisa insa, adevarat cu intentie indirecta.
Doctrina incercand in spiritul pe care il avea inainte de 1989, cand niciodata nu se spunea ca textul este prost, ci nu stim noi sa-l interpretam a venit cu tot felul de artificii printre care ideea ca la alin.3 nu ar fi vorba de intentie directa ci ar putea fi vorba si de intentie indirecta delimitindu-se astfel de celelalte variante care se comit cu praeterintentie, deoarece daca am fi admis ca se comite cu intentie indirecta am fi putut exclude tentativa de omor, pentru ca daca doar accept ca viata sa-i fie pusa in primejdie inseamna ca nu prevad sau prevad si sper ca nu se va intampla rezultatul, adica decesul, acesta era un artificiu de a explica de fapt ca textul era gresit conceput.
Acum dupa cum vedeti, noul text de lege nu mai face referire la acel element circumstantial la acea ipoteza si in momentul in care se pune in primejdie viata unei persoane vom avea tentativa la infractiunea de omor, asta ar fi diferenta.


ART. 182
Vătămarea corporală gravă
Fapta prin care s-a pricinuit integrităţii corporale sau sănătăţii o vătămare care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mult de 60 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Dacă fapta a produs vreuna din următoarele consecinţe: pierderea unui simţ sau organ, încetarea funcţionării acestora, o infirmitate permanentă fizică ori psihică, sluţirea, avortul, ori punerea în primejdie a vieţii persoanei, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 10 ani.
Când fapta a fost săvârşită în scopul producerii consecinţelor prevăzute la alin. 1 şi 2, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 12 ani.
Tentativa faptei prevăzute în alin. 3 se pedepseşte.
#B
ART. 194
Vătămarea corporală
(1) Fapta prevăzută în art. 193, care a cauzat vreuna dintre următoarele consecinţe:
a) o infirmitate;
b) leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale;
c) un prejudiciu estetic grav şi permanent;
d) avortul;
e) punerea în primejdie a vieţii persoanei,
se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Când fapta a fost săvârşită în scopul producerii uneia dintre consecinţele prevăzute în alin. (1) lit. a), lit. b) şi lit. c), pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.
(3) Tentativa la infracţiunea prevăzută în alin. (2) se pedepseşte.
Omorul

Art. 188. - (1) Uciderea unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Tentativa se pedepseşte.

in opinia mea, este foarte important sa se determine intentia cu care a fost savarsita fapta, ca apoi s-o putem califica la vatamare corporala (grava) sau tentativa de omor.
patrascu razvan a scris:

La tentativa de omor exista intentia de suprimare a vietii unei persoane, la vatamare corporala faptuitorul urmareste vatamarea integritatii corporale a victimei, iar punerea in primejdie a vietii se produce din culpa.


Asta am spus si eu, apoi am incercat sa fac o analiza pe texte pentru a se intelege exact.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat pot sa fac pentru mutilare? StefiDie StefiDie Cat imi iau pt o mutilare?si dupa ce o fac ma duc cu pers si o declar? adica merg cu mutilarea la urgenta si declar ca eu am vrut sa mutilez vticma?numa sa ... (vezi toată discuția)
Lovire iulianciolan iulianciolan lovirea cu pumnii si picioarele dupa care cu cutitul in zona toracica, este tentativa de omor? (vezi toată discuția)
Vatamare corporala Bianca_85 Bianca_85 Buna ziua, as avea nevoie de un sfat, in legatura cu o vatamare corporala care a avut loc care a avut loc acum 4 ani si lui X i s-a rupt falca si ... (vezi toată discuția)