avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua.
Este vorba despre socrul meu. Tocmai ce a murit mama lui, iar sora socrului meu, si-a pus mama pe patul de moarte sa ii semneze de fata cu doi martori ca ii cedeaza toata partea ei. La doua zile mama lor a murit. Unul dintre martori spune ca nu stia ca socrul nu este informat de aceasta, si ca nu a auzit-o pe femeie spunand ca ii lasa mostenirea, doar ca a semnat. Insa starea acesteia era foarte degradata. Celalalt frate al socrului meu, i-a lasat partea surorii.
Deci socrul meu a ramas cu o parte foarte mica din mostenire.
Durerea lui este ca nu vrea ca sora lui sa darame casa parinteasca, ceea ce aceasta intentioneaza sa faca.
Intrebarea mea este, are dreptul legal sa se impotriveasca acestei actiuni?
Cum ar trebui sa procedeze.
Multumesc foarte mult!
Cel mai recent răspuns: nicolaee , utilizator 22:29, 3 Iunie 2014
Sa deschida succesiunea la un notar de pe aria judecatoriei de domiciliu a defunctei. La notar vor fi invitati toti cei ce au drept la mostenire, sotul defunctei (daca traieste) si copiii defunctei, socrul d-voastra si fratii si surorile lui, copii defunctei. Acolo sora socrului va prezenta patalamaua semnata de defuncta pe patul de moarte. Daca se tine cont de acel act, cota socrului se reduce drastic. Socrul d-voastra poate sa nu accepte sa se tina cont de acel testament si sa-l atace in instanta. Ar avea doua motive : felul cum a fost obtinuta iscalitura si faptul ca fiind mostenitor rezervatar are dreptul la o cota, rezerva succesorala, care se poate sa fi fost diminuata prin acel act. Asta e pe scurt. Consultati un avocat pt. ca in mod sigur socrul va avea nevoie de asistenta de specialitate. In locul socrului si la notar as merge asistat de un avocat. Orice act semnat in fata notarului, ca a stiut, ca n-a stiut ce semneaza isi produce efecte ireversibile.
Actele de cedare a unei parti de mostenire semnate chiar si cu martori nu au nicio valoare. Doar cele autentificate de catre un notar pot fi luate in considerare.
Au fost doi martori si un notar, la mama socrului acasa. Insa nu conteaza ca aceasta la doua zile a murit? Deci starea in care a semnat nu era relevanta??
Pe socru nu il intereseaza foarte tare mostenirea, cat il intereseaza casa parinteasca pe care nu o vrea demolata. In cazul in care sora a obtinut cu acea semnatura cea mai mare parte din mostenire ( tatal socrului e decedat), socrul meu se poate opune demolarii?
Daca a fost si un notar atunci actul se considera autentic si va fi luat in considerare.

Alte discuții în legătură

Mătușa mea, necăsătorită și fără copii, mi-a făcut testament. poate fi atacat de frații ei sau de ceilalți nepoți? Viovascu Viovascu Sora mamei mele, necăsătorită, fără copii, și cu părinții decedați, vrea să imi lase mie apartamentul ei. Eu sunt nepoată după una dintre surori. ... (vezi toată discuția)
Testament persoana fara urmasi si parinti decedati ma_ria ma_ria Buna ziua, sunt necunoscatoare in ce priveste variantele testamentare/mostenire: daca o persoana nu are urmasi si parintii ei sunt decedati, cine vine la ... (vezi toată discuția)
Mostenire mihaelps mihaelps Pentru o familie fără copii, cu părinţii ambilor soţi în viaţă, cu un frate, respectiv o soră şi nepoţi, există vreo posibilitate de contract sau ... (vezi toată discuția)