avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua.
Este vorba despre socrul meu. Tocmai ce a murit mama lui, iar sora socrului meu, si-a pus mama pe patul de moarte sa ii semneze de fata cu doi martori ca ii cedeaza toata partea ei. La doua zile mama lor a murit. Unul dintre martori spune ca nu stia ca socrul nu este informat de aceasta, si ca nu a auzit-o pe femeie spunand ca ii lasa mostenirea, doar ca a semnat. Insa starea acesteia era foarte degradata. Celalalt frate al socrului meu, i-a lasat partea surorii.
Deci socrul meu a ramas cu o parte foarte mica din mostenire.
Durerea lui este ca nu vrea ca sora lui sa darame casa parinteasca, ceea ce aceasta intentioneaza sa faca.
Intrebarea mea este, are dreptul legal sa se impotriveasca acestei actiuni?
Cum ar trebui sa procedeze.
Multumesc foarte mult!
Cel mai recent răspuns: nicolaee , utilizator 22:29, 3 Iunie 2014
Multumesc foarte mult si celorlalti pentru raspuns. O zi buna va doresc
Asa-mi trebuie, dupa ce ca va dau cel mai pertinent raspuns, ma trageti de urechi :yes: Daca intr-o banala discutie nu v-ati dat seama cui m-am adresat, imi inchipui cum veti gestiona situatia mai departe :giggle: Eu va doresc numai succesuri! P.S. Sa stiti ca rezerva socrului nu-i particica, e parte. Sigur, d-voastra aveti toate sansele sa i-o faceti particica. Multumirile adresate celorlalti le consider o ironie, nu fina, dar...:D
Ultima modificare: Duminică, 1 Iunie 2014
DlGoe, utilizator
D_SIMONA a scris:

Buna ziua.
Este vorba despre socrul meu. Tocmai ce a murit mama lui, iar sora socrului meu, si-a pus mama pe patul de moarte sa ii semneze de fata cu doi martori ca ii cedeaza toata partea ei. La doua zile mama lor a murit.


Cheia se găseşte în textul boldat.

Dacă înscrisul a fost scris de fiică, nu are nicio valoare ca testament, oricîţi martori ar fi fost de faţă. Aşa cum spunea dl.Goe, testamentul trebuie să fie scris, datat şi semnat de testator. Sau să îmbrace forma autentică, dar nu e cazul în speţa aflată în discuţie.

Prin urmare, în cadrul dezbaterii succesorale, actul va fi înlăturat.

Dacă, totuşi, actul a fost scris, datat şi semnat de defunctă, el poate fi atacat în instanţă în situaţia în care se poate dovedi că la data respectivă testatoarea nu avea discernămînt.

Dupa datele pe care le avem: 2 frati si o sora, moare ultimul parinte. Parintele (mama in speta) semneaza un act prin care isi manifesta dorinta de a lasa toata averea fiicei (fiind de fata si doi martori), dorind sa inlature de la mostenire, astfel, pe cei doi baieti. Unul dintre baieti renunta in favoarea sorei la partea din mostenire ce i s-ar fi cuvenit de drept (verbal, evident).
In acest caz, actul pe care l-a semnat parintele (mama) este nul, cu exceptia cazului in care parintele a scris actul, l-a datat, si l-a semnat in intregime. Aud pe aici ca actul ar fi autentic, insa modul in care este prezentata situatia (mama a semnat de fata cu doi martori; ce act autentic? unde-i notarul sa autentifice actul?) ne duce la concluzia ca mama ar fi semnat un act facut de fiica sa, sau, exprimand exceptia de mai sus, fiica a pus parintele sa scrie, sa dateze si sa semneze actul. Deci avem de-a face cu un testament olograf. In cazul in care, repet, actul nu este scris si semnat in intregime de defuncta, atunci actul nu are nicio valoare, se loveste de nulitate absoluta.
Chiar daca actul ar fi valid (adica daca defuncta a scris, a datat si a semnat actul), desi ma indoiesc, celorlalti mostenitori (socrul dumneavoastra ar fi unul) li se cuvine jumatate din cat li s-ar fi cuvenit daca nu ar fi existat actul lasat de defuncta, datorita faptului ca acestia (socrul dumneavoastra cu fratele) sunt mostenitori rezervatari.
Ideea este ca, in Romania, nu se poate ca o persoana sa mosteneasca toata masa patrimoniala (averea) a unui defunct, doar cu exceptia cazului in care, acesta persoana, ar fi singura mostenitoare legala. Nu este cazul in speta. O alta observatie se refera la fratele socrului dumneavoastra care doreste sa renunte la mostenire in favoarea surorii. Nu poate sa renunte la mostenire in favoarea cuiva, ci poate sa renunte la mostenire si atat. In acest caz, toata averea se imparte intre socrul dumneavoastra si sora lui.
Nu va stresati, actul (doar) semnat de defuncta pare, dupa cum ati prezentat situatia, nul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mătușa mea, necăsătorită și fără copii, mi-a făcut testament. poate fi atacat de frații ei sau de ceilalți nepoți? Viovascu Viovascu Sora mamei mele, necăsătorită, fără copii, și cu părinții decedați, vrea să imi lase mie apartamentul ei. Eu sunt nepoată după una dintre surori. ... (vezi toată discuția)
Testament persoana fara urmasi si parinti decedati ma_ria ma_ria Buna ziua, sunt necunoscatoare in ce priveste variantele testamentare/mostenire: daca o persoana nu are urmasi si parintii ei sunt decedati, cine vine la ... (vezi toată discuția)
Mostenire mihaelps mihaelps Pentru o familie fără copii, cu părinţii ambilor soţi în viaţă, cu un frate, respectiv o soră şi nepoţi, există vreo posibilitate de contract sau ... (vezi toată discuția)