avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de somaj simultana acordarii pensiei de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de somaj simultana acordarii pensiei de urmas?

Buna ziua,

As dori sa stiu daca se poate acorda simultan si pensie de urmas si ajutor de somaj?

Mentionez ca eu imi voi finaliza studiile in luna iulie, dar am inteles ca voi primi pensie de urmas pana la inceputul anului scolar urmator, in luna octombrie. Intrebarea mea ar fi urmatoarea: daca eu sunt absolvent, as avea dreptul dupa 60 de zile de la absolvire sa primes somaj, chiar daca primesc pensia de urmas?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:48, 6 Iunie 2014
1. Legea 76/2002 (legea somajlui) spune ca indemnizatia de somaj se poate cumula numai cu venituri mai mici de 500 lei lunar si care provin numai din activitati autorizate, potrivit legii.

2. Normele de aplicare a Legii 76/2002 spun:

Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege:
a) activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si/sau intreprinderi familiale conform legii;
b) exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale;
c) exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de catre zilieri;
d) activitati desfasurate de persoane fizice in urma carora se realizeaza venituri din agricultura, silvicultura sau piscicultura conform art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) activitati in urma carora se realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor conform art. 61 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

3. Daca ne luam exact dupa litera legii ar insemna ca nu se poate cumula pensia de urmas cu indemnizatia de somaj.

4. Dar deoarece pensia de urmas este un venit cu caracter special eu va recomand sa puneti intrebarea la ANOFM, pe e-mail, la: anofm@anofm.ro

5. Am rugamintea sa postati si aici raspunsul primit de a ANOFM, poate mai ajuta si pe altii! Multumim!

Va multumesc pentru raspuns! Am sunat la AJOFM si mi s-a raspuns ca pensia de urmas nu poate fi cumulata cu indemnizatia de somaj. Cu toate acestea, doamna de la departamentul relatii cu publicul/serviciul juridic m-a sfatuit sa ma inregistrez in termen de 60 de zile de la absolvire si voi putea solicita somajul dupa ce se va sista acordarea pensiei de urmas.
Atunci procedati asa cum vi s-a spus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la indemnizatia de somaj manuelle manuelle Buna ziua. O persoana care este angajata la un SRL si i se desfiinteaza postul pe care este angajata are dreptul la indemnizatia de somaj daca in acelasi timp ... (vezi toată discuția)
Pensie de handicap cumulat cu somaj ELENA2009 ELENA2009 Buna ziua, O persoana primeste in acest moment pensie de handicap si este si salariat. i se va restructura postul si vrea sa stie daca poate primi pe ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj + indemnizatie handicap ALEXANDRU - ADRIAN MIU ALEXANDRU - ADRIAN MIU Buna seara, O persoana care nu a lucrat niciodata, el are o pensie de handicap permanent, gradul II, care a terminat liceul si a depus actele pentru ... (vezi toată discuția)