avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Amânarea aplicãrii pedepsei vs. mențiuni în ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Amânarea aplicãrii pedepsei vs. mențiuni în cazierul judiciar

In urma conducerii sub influenta alcoolului cu o alcoolemie de peste 0,8, in urma hotararii judecatoresti ramase definitiva mi s-a aplicat o pedeapsa de 1 an de inchisoare cu amanarea aplicarii pedepsei pe o perioada de supraveghere de 2 ani. Am fost sa ridic de la sectia de politie cazierul judiciar si, spre surprinderea mea, in cazierul meu este menționată condamnarea primită, ceea ce, după părerea mea, încalcă flagrant prevederile art.90 alin.1din Codul Penal in sensul ca mi se pun anumite interdictii prin aceste mentiuni, in special la angajarea in anumite institutii. Din spusele ofițerului de serviciu de la "caziere", într-un caz identic cu al meu, se pare că unei persoane i s-au șters complet aceste mențiuni după formularea unei cereri( un fel de cerere de reabilitare) către instanță care s-a aprobat foarte repede sau chiar "pe loc" și în baza răspunsului dat de instanță cazierul a redevenit "fără mențiuni". Cu acest răspuns se merge la sediul central al poliției din Calea Victoriei din cate am inteles. Daca cineva cunoaste mai amanuntit situatia, astept pareri si sfaturi. Multumesc!
Oamenii nu prea angajeaza deloc avocati pentru asa ceva si de aceea nu cred ca avocatii au practica pe asa ceva si in plus, legea este si foarte noua.

Faceti asa cum ati descris intrucat nu aveti alta varianta.
Conform art. 32 si 33 din legea 290/2004, actualizata in 2014, formulati o cerere la unitatea de politie care a eliberat cazierul in vederea rectificarii datelor inscrise in acesta. Anexati la cerere hotararea instantei. Cererea nu se timbreaza.Daca raspunsul unitatii de politie este negativ, in sensul ca va respinge cererea, va adresati instantei de judecata cu o contestatie avand ca obiect "rectificare cazier", in termen de 30 de zile de la comunicarea raspunsului negativ. Contestatia este scutita de taxa de timbru.
Problema este că dvs. vi s-a stabilit o pedeapsă, @boby-yoghy.Nu faceți confzie între amânarea aplicării unei pedepse și renunțarea la aplicarea unei pedepse.

mi s-a aplicat o pedeapsa de 1 an de inchisoare cu amanarea aplicarii pedepsei pe o perioada de supraveghere de 2 ani.


Vedeți, dvs. ați primit o condamnare și vă aflați în perioada de supraveghere, termen calculat de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare,

[quot
]Art. 90 Efectele amanarii aplicarii pedepsei

(1) Persoanei fata de care s-a dispus amanarea aplicarii pedepsei nu i se mai aplica pedeapsa si nu este supusa nici unei decaderi, interdictii sau incapacitati ce ar putea decurge din infractiunea savarsita, daca nu a savarsit din nou o infractiune pana la expirarea termenului de supraveghere, nu s-a dispus revocarea amanarii si nu s-a descoperit o cauza de anulare.

(2) Amanarea aplicarii pedepsei nu produce efecte asupra executarii masurilor de siguranta si a obligatiilor civile prevazute in hotarare .

În condițiile în care nu veți încălca niciuna dintre condițiile impuse pe perioada supravegherii, cazierul dvs. va deveni curat.
Și, țineți seama că în toată această perioadă poate avea loc revocarea amânării aplicării pedepsei, anularea ei , dar și modificarea sau încetarea unor obligații, în condițiile art. 87 :

Art. 87 Modificarea sau incetarea obligatiilor

(1) Daca pe parcursul termenului de supraveghere au intervenit motive care justifica fie impunerea unor noi obligatii, fie sporirea sau diminuarea conditiilor de executare a celor existente, instanta dispune modificarea obligatiilor in mod corespunzator, pentru a asigura persoanei supravegheate sanse sporite de indreptare.

(2) Instanta dispune incetarea executarii unora din obligatiile pe care le-a impus, atunci cand apreciaza ca mentinerea acestora nu mai este necesara.


Așadar, poate că instanța, fie din oficiu, fie la cererea dvs. , va aprecia că nu mai sunt necesare anumite măsuri sau, dimpotrivă, că se impun noi măsuri de supraveghere.

Legea 290/2004

ART. 9*)
În ceea ce priveşte persoanele fizice, în cazierul judiciar se înscriu date privind:
a) pedepsele, măsurile de siguranţă şi educative, pronunţate prin hotărâri judecătoreşti definitive;
b) renunţarea sau amânarea aplicării pedepsei, începerea, întreruperea şi încetarea executării pedepselor şi a măsurilor educative, suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, înlocuirea, eşalonarea şi achitarea amenzii penale;
c) amnistia, graţierea, prescripţia executării pedepsei, reabilitarea, caracterul politic al condamnării;
d) pedepsele şi măsurile pronunţate prin hotărâri penale definitive de instanţele judecătoreşti din străinătate, precum şi măsurile luate prin actele efectuate de organele judiciare penale din străinătate, dacă aceste hotărâri au fost recunoscute de organele române competente;
e) hotărârile definitive care impun rectificări în cazierul judiciar;
f) extrădarea.
...............................
ART. 15*)
(1) Persoanele fizice înscrise în cazierul judiciar sau cu privire la care s-au făcut notări provizorii se scot din evidenţă dacă se află în una dintre următoarele situaţii:
a) faptele pe care le-au săvârşit nu mai sunt prevăzute de lege ca infracţiuni;
b) a intervenit reabilitarea judecătorească sau de drept;
c) a intervenit amnistia;
d) au fost condamnate la pedeapsa amenzii sau la o pedeapsă privativă de libertate de cel mult 3 ani şi au trecut 20 de ani de la data rămânerii definitive a condamnării;
e) au decedat;
f) s-a dispus renunţarea la urmărire penală sau clasarea faţă de ele ori s-a pronunţat o hotărâre definitivă de achitare sau de încetare a procesului penal;
g) a trecut un an de la data executării măsurii educative;
h) au trecut 2 ani de la data când s-a pronunţat o hotărâre definitivă de amânare a aplicării pedepsei şi nu s-a dispus revocarea sau anularea amânării aplicării pedepsei conform art. 88 sau 89 din Codul penal;
i) au trecut 5 ani de la data aplicării uneia dintre sancţiunile cu caracter administrativ prevăzute de art. 91 din Legea nr. 15/1968 privind Codul penal, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."
(2) În cazul când în cazierul judiciar al persoanelor prevăzute la alin. (1) lit. a) - d) şi f) există şi alte menţiuni, se şterg numai menţiunile care impun scoaterea din evidenţă.

Vor fi facute mentiuni in cazierul judiciar.

Alte discuții în legătură

Amânarea aplicării pedepsei înscrisă in cazierul judiciar RazvanSorin91 RazvanSorin91 In urma conducerii sub influenta alcoolului cu o alcoolemie de peste 0,8, in urma hotararii judecatoresti ramase definitiva mi s-a aplicat o pedeapsa de 8 luni ... (vezi toată discuția)
Amanarea aplicarii pedepsei - mentionata in cazierul judiciar? augustin_petrica augustin_petrica Buna ziua, In urma unei hotarari penale definitive, instanta a stabilit in sarcina mea o pedeapsa de 6 luni inchisoare si a dispus amanarea aplicarii ... (vezi toată discuția)
Reabilitare dupa perioada de supraveghere boby_yoghi boby_yoghi Mi s-a aplicat o pedeapsa de 1 an de inchisoare cu [b]amanarea aplicarii pedepsei[/b] pe o perioada de supraveghere de 2 ani şi nu s-a dispus revocarea sau ... (vezi toată discuția)