In urma conducerii sub influenta alcoolului cu o alcoolemie de peste 0,8, in urma hotararii judecatoresti ramase definitiva mi s-a aplicat o pedeapsa de 1 an de inchisoare cu amanarea aplicarii pedepsei pe o perioada de supraveghere de 2 ani. Am fost sa ridic de la sectia de politie cazierul judiciar si, spre surprinderea mea, in cazierul meu este menționată condamnarea primită, ceea ce, după părerea mea, încalcă flagrant prevederile art.90 alin.1din Codul Penal in sensul ca mi se pun anumite interdictii prin aceste mentiuni, in special la angajarea in anumite institutii. Din spusele ofițerului de serviciu de la "caziere", într-un caz identic cu al meu, se pare că unei persoane i s-au șters complet aceste mențiuni după formularea unei cereri( un fel de cerere de reabilitare) către instanță care s-a aprobat foarte repede sau chiar "pe loc" și în baza răspunsului dat de instanță cazierul a redevenit "fără mențiuni". Cu acest răspuns se merge la sediul central al poliției din Calea Victoriei din cate am inteles. Daca cineva cunoaste mai amanuntit situatia, astept pareri si sfaturi. Multumesc!
Bun ...si ce drepturi se pierd prin aplicarea amanarii pedepsei(efectul acesteia in context social) si ce consecinte are faptul ca e inscrisa in cazierul judiciar ?
Multumesc!
Buna ziua. Sunt in aceeasi situatie. In ianuarie 2016, in urma unei hotarari definitive pronuntate de Curtea de Apel Pitesti am "primit" 9 luni inchisoare cu amanarea aplicarii pedepsei iar acum am nevoie de cazier pentru schimbarea locului de munca. Am fost astazi dupa cazier insa mi-au spus sa revin vineri sa-mi ridic cazierul deoarece figurez in evidenta cazierului judiciar. Din ce am vazut acum pe legeaz.net din 2014 s-ar fi modificat legea 290/2004 si amanarea nu ar mai aparea in cazier. Am mai vorbit si cu un politist care s-a interesat la un procuror si zice ca nu ar aparea, dar m-au chemat dupa 3 zile ca sa faca ei verificari. Totusi ma gandesc ca apare in cazier, incalcand astfel prevederile art. 90 alineatul 1 din NCP care spune ca persoana fata de care s-a dispus amanarea aplicarii pedepsei nu i se mai aplica pedeapsa si nu este supusă niciunei decăderi, interdicţii sau incapacităţi ce ar putea decurge din infracţiunea săvârşită,dacă nu a săvârşit din nou o infracţiune până la expirarea termenului de supraveghere, nu s-a dispus revocarea amânării şi nu s-a descoperit o cauză de anulare. In cazul meu, sunt supus unei incapacitati si anumea de a-mi schimba locul de munca, deoarece stim cu totii ca toti se feresc de angajati cu cazierul patat.
Stie cineva daca s-a mai schimbat ceva intre timp? Posibilitati de "curatire" a cazierului in cazul in care apare amanarea? Multumesc!
In cazierul judiciar se incriu date privind amanarea aplicarii pedepsei.
Se scot din evidenta, daca au trecut 2 ani de la data când s-a pronunţat o hotărâre definitivă de amânare a aplicării pedepsei şi nu s-a dispus revocarea sau anularea amânării aplicării pedepsei conform art. 88 sau 89 din Codul penal.
Si totusi, daca apare in cazier, tinand cont ca am luat amanarea aplicarii pentru art 336, adica, conducere sub influienta alcoolului, fara alte pedepse complementare in afara de a nu putea fi ales, mi s.a restituit permisul de conducere, din punct de vedere legal ma pot angaja ca sofer autocamion? In conditiile in care patronul stie despre cazier si nu voi transporta marfuri periculoase.