avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Practica judicara pe inselaciune in conventii pe noul ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Practica judicara pe inselaciune in conventii pe noul cod penal

Buna seara,

Daca are cineva practica judiciara pe inselaciune in conventii pe art 244 NCP as fi curios sa o vad.
Eu nu am gasit nimic.

Inselaciunea in conventii nu pare sa mai fie incriminata in Noul Cod Penal si m-ar interesa solutii de achitare sau...de condamnare daca exista...
Cel mai recent răspuns: Leontiuc Marius , Consultant de business 16:10, 27 Octombrie 2014
Stimate domn, desigur fiecare este liber sa considere si sa aplice in practica, dupa caz, anume opinii ale doctrinei.
Va asigur ca am citit cu atentie despre ceea ce am sustinut pana acum si sustin in continuare, si evident, achiesez la opiniile autorilor de drept penal, care se exprima intr-un mod cat se poate de clar. Pentru a verifica dvs. ca am inteles eu bine ce am citit (desi nu am nevoie de verificarile tertilor in ce priveste capacitatea mea de intelegere a textelor parcurse), puteti consulta urmatoarele publicatii:
1. Udroiu, M., Drept penal. Partea speciala Noul Cod penal. Ed. C.H. Beck, Bucuresti, 2014, pag. 252. Iar spre intelegerea intregii analize a infractiunii de inselaciune, pag. 252 - 258.
2. Dungan. P.; Medeanu, T.; Pasca V.; Manual de drept penal. Partea speciala, Vol. I, Ed. Universul Juridic 2010, pag. 351. Pentru intelegerea intregii analize a infractiunii de inselaciune, vedeti pag. 350 - 356. Puteti regasi aceeasi opinie in re-editarea publicatiei apartinand acestor autori, la aceeasi editura, in anul 2012, paginile aferente infractiunii de inselaciune.

P.S. Astept cu nerabdare o decizie de achitare a unui dosar, data de instanta de apel pentru infractiunea de inselaciune in conventii in actualul Cod penal. Nu credeti ca deja ar fi trebuit sa existe cel putin o decizie a instantei de judecata in acest sens, daca infractiunea in conventii nu ar mai fi incriminata?
Va apreciez ca aveti o opinie contrara.
V-as ruga sa expuneti parerile la care faceti referire.
Nu am vazut ca cineva sa exprime o parere clara sub acest aspect.

Puteti cita ca eu nu am vazut ca cineva sa contrazica ceea ce sustin.
Nimeni nu zice nimic concludent din autorii dvs.
Sunt de acord cu dna Ariel, in sensul ca, desi nu se mai regasesc sub forma unor alineate distincte, înşelăciunea în convenţii şi cea cu cecuri ele rămân incluse în forma tip sau agravată a infracţiunii, adica, nu putem discuta de dezincriminare.
Va multumesc tuturor care ati raspuns.

V-am spus ca nu sunt singurul care consider asa, dar se pare ca majoritatea ar avea o opinie contrara.


In doctrina nu se zice clar...din ceea ce am citit rapid asa pe standul de carti...
Ei zic la modul ca poate fi...
Tudorel Toader zice ca s-a renuntat ca agravante...dar include si inselaciunea cu consecinte deosebit de grave in aceeasi fraza...ceea ce sigur nu mai exista...
De aceea era bine sa ne citeze de domnisoara Ariel care observ ca este foarte pasionata de drept.


buna seara ,nu stiu daca am inteles bine dar daca va ajuta o condamnare recenta pe acest articol 17793/3/2012 al curti de apel bucuresti

Alte discuții în legătură

Inselaciunea prevazuta de art 215 alin. 4 vcp nu mai este incriminata in noul cod penal, ci in legea nr 59/1934 CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Conform noului cod penal, art 244 CP, infractiunea prevazuta de art 215 alin 4 VCP nu mai constituie infractiunea de inselaciune. In aceste conditii, este ... (vezi toată discuția)
Inselaciunea in conventii din vcp estr dezincriminata in ncp? catalin2081 catalin2081 Daca se dovedeste ca pe parcursul executarii unui contract, suspectul a folosit metode dolosive de inducere si mentinere in eroare a persoanei vatamate exista ... (vezi toată discuția)
Corespondentul art. 215 alin. (3) cod penal din 1969 în n. cod penal Daniela Gratiela Daniela Gratiela Vă rog spuneți-mi dacă există vreo Decizie pronunţată de ÎCCJ ori Soluție (jurisprudența) privind corespondentul art. 215 alin. (3) Cod penal din 1969 ... (vezi toată discuția)