avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Despagubiri accident rutier
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Despagubiri accident rutier

Buna ziua. Doresc sa ma consult cu niste specialisti de pe acest forum pentru a actiona cat mai corect in situatia pe care o voi prezenta.
In data de 27.05.2014, mama mea a fost implicata intr-un accident rutier grav produs in Romania intre Arad si Nadlac. Mama era intr-un VW Sharan care a fost izbita puternic de remorca unui Tir care circula din sens opus. Remorca tirului s-a dezechilibrat intr-o curba destul de mare si a ajuns pe contrasens izbind VW proiectandu-l in camp (surse internet), Foarte probabil ploaia torentiala si faptul ca remorca nu a fost incarcata au facut ca acest lucru sa se intample. Am luat legatura telefonica cu un agentul de politie care s-a ocupat de accident si mi-a spus ca soferul turc nu recunoaste vina, avand in vedere ca, cabina tirului a ramas incadrata pe banda de circulatie si accidentul s-ar fi produs din cauza conditiilor meteo sau tehnice... Masina a fost izbita pe partea stanga (soferul si mama mea care statea pe bancheta din spate stanga), iar pe scaunul din dreapta fata mai era o femeie care a suferit doar niste zgarieturi superficiale, si-a continuat drumul cu alta masina dupa declaratia de la politie (norocul ei). In urma accidentului mama mea a suferit leziuni foarte grave (noua fracturi costale-stanga, ambii plamani zdrobiti fiind nevoie de ventilatie artificiala 5 zile si drenare sange amestecat cu aer si alte lichide timp de 5 zile - astea reprezentand vatamarile care i-au pus in pericol functiile vitale. Fractura de cot stang(brat-antebrat fracturat) unde a suferit o operatie de damage_reduction, dar va mai avea nevoie in urmatoarele saptamani de o operatie de reconstruire a cotului care implica niste piese din titan foarte scumpe ce trebuiesc comandate din Elvetia. Nu cunosc pretul exact dar doctorii mai spus ca s-ar putea sa coste cateva mii de euro, ceea ce CAS-ul nu acopera... La cap-pometele stang, tampla stanga si toata partea stanga este plina de placi externe(noroc ca nu au atins partile vitale) dar va trebui operatie de reconstructie faciala cel mai probabil...).
Intrebarea mea este daca asigurarea tirului din Turcia va acoperi aceasta operatie si alte cheltuieli legate de spitalizare, cat si anumite cheltuieli de recuperare de care va mai avea nevoie mama mea dupa externare (preconizez ca va mai sta internata intre 5 sapt - 2 luni), iar recuperarea luni bune.... sper ca va mai fi apta de munca ulterior... As dori sa ma sfatuiti cum as putea actiona in cel mai bun mod posibil.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Laszlo Bicsak , Alte profesii 21:32, 10 Iunie 2014
1. Faptul ca soferul nu recunoaste vina lui nu este un aspect grav, deoarece politia va face cercetari.
2. In cazul in care vinovat de producerea accidentului este soferul tirului din Turcia, societatea de asigurare va despagubii victimele pe baza politei RCA al acestuia. Sa nu aruncati/cereti facturi ,chitante despre orice cheltuiala ce are legatura directa cu accidentul rutier!
3. Va recomand sa va consultati cu un specialist in domeniul despagubirii, mare atentie, inainte sa semnati cu cineva un contract, sa cititi cu atentie clauzele, mai ales in caz de rezilierea contractului. Am intilnit multe spete,contracte, care erau unilaterale, clientul nu avea dreptul cam la nimic, iar in caz de rezilierea contractului se cerea o suma intre 50.000 lei si 20.000 euro! Insanatosire grabnica pentru mama dumneavoastra.

Alaturi de suferinta dumneavoastra,
Laszlo Bicsak
Inainte de plata despagubirilor materiale si morale trebuie stabilit cine este vinovat de producerea accidentului de circulatie. In acest sens sa vor efectua cercetari. Se va efectua o expertiza judiciara auto care va stabili modul de producere a accidentului si posibilitatile de evitare a accidentului. Expertiza se dispune numai dupa ce in cauza s-au administrat toate probele. Exista mai multe cauze care au provocat producerea accidentului de circulatie.
ing. Ioan Ciobanu
Va multumesc pentru raspuns
Am aflat mai multe detalii referitoare la costurile spitalizarii la Casa Austria Timisoara, Operatii etc. Din cate am inteles numai o noapte in spital costa 650-700 RON fara ingrijire plus cheltuiala de operatie si piesele din titan pentru reconstructie, in total va fi nevoie de zeci de mii de RON, o suma enorma de care familia mea nu dispune (eu cu fratele meu) care lucram de 2 ani. Politia din Arad ne-a comunicat ca mama noastra dupa ce va fi externata va trebui sa dea o declaratie iar ulterior se va decide cine si cum va trebui sa suporte cheltuielile de spitalizare, masina soferului in care a fost mama mea, spitalizarea soferului etc. Ideea este ca CAS-ul nu are nici o valoare in conditiile actuale din 1 iunie de cand s-a schimbat legislatia privind subventionarea la accidente rutiere....
La sfarsitul spitalizarii va trebui samnata externarea si va trebui platita suma aceea imensa de care nu dispunem si probabil spitalul ne va da in judecata... Va rog frumos daca puteti sa ma informati cam ce am putea face de acum in colo. Doresc sa stiu daca este posibil ca tirul condus de soferul turc a carui remorca a produs accidentul poate sa nu dispuna de asigurare si sa circule ilegal in UE?
Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 10 Iunie 2014
DoruCiubotaru, utilizator
Politia trebuie sa va dea o copie a asigurarii . Ulterior sunati la BAAR sa va comunice cine este reprezentantul in Romania al asiguratorului turc. Se poate deschide dosar de dauna inaintea terminarii cercetarilor.
Atentie, aveti nevoie de asigurarea capului tractor nu a remorcii. Raspunderea o poarta tragatorul !
In situatia mamei dumneavoastra toate cheltuielile de spitalizare este suportat de Societatea de Asigurare, pe baza politei RCA al vinovatului. Spitalul se va constitui parte civila in dosarul penal pentru a recupera cheltuielile. Cu alte cuvinte spitalul nu poate legal sa ceara plata cheltuielilor de la victima!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acccident rutier florinana florinana In urma unui accident rutier, masina in care ne aflam s-a izbit de un bazin de beton, soferul a fost imobilizat trei luni, din cauza unei fracturi multiple a ... (vezi toată discuția)
Accident de circulatie gabriela7691 gabriela7691 Va expun in linii mari, urmatoarea speta:In iunie 2015, unchiul meu care statea in casa cu mama mea ( unde locuiesc si eu cu sotul si baiatul) a fost lovit de ... (vezi toată discuția)
Accident rutier - impacare parti, somatie plata daune catre spital dupa 2 ani tanasestefan23 tanasestefan23 Buna ziua.Dati-mi voie sa va explic cum s-a intamplat.Acum doua veri,circulam cu masina pe un drum public,la iesirea din orasul in care locuiesc.Undeva la ... (vezi toată discuția)