avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 189 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Dreptul muncii- accident la locul de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Dreptul muncii- accident la locul de munca

Fratele meu a avut un accident la locul de munca, el fiind sofer profesionist la o firma romaneasca.Accidentul s-a intamplat in italia acum 4 luni. Nu a primit nici un ban el fiind inca in spital. Ce as putea face in acest caz?
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 22:52, 9 Iunie 2014
Pentru ca evenimentul produs sa fie inregistrat ca accident de munca, trebuia cercetat in Italia de catre institutia statului italian care se ocupa cu acest lucru.
Pentru a vedea stadiul cercetarii luati legatura cu ambsada/ consulatul Romaniei in Italia si solicitati ajutorul.
Documentele de cercetare a evenimentului produs in Italia trebuie sa ajunga la ITM din judetul de domiciliu al soferului sau la Inspectia muncii din Bucuresti si in baza acestora sa se cerceteze/ inregistreze evenimentul ca AM de catre firma angajatoare.
La data producerii evenimentului, firma trebuia sa anunte ITM.
Solicitati in scris, cu nr. de inregistrare/ data la firma, sa va dea un exemplar din PV de cercetare a AM, de catre ITM/ Inspectia muncii si din formularul FIAM de inregistrare AM.
Aceste documente trebuie trimise de catre angajator la Casa de pensii, pentru plata concediului medical din fondul pentru AM si BP. Este posibil sa fie nevoie sa cereti si la Casa de pensii, lamuriri legate de stadiul platii concediilor medicale.
Nu precizati la ce spital este internat, in tara sau in Italia. Documentele medicale (analize, fise medicale de urmarire, tratament, concedii medicale, etc.) sunt documente care se au in vedere la cercetarea/ inregistrarea AM in tara.
Concediile medicale se platesc dupa terminarea activitatilor mentionate mai sus.
Firma trebuia sa aiba incheiat asigurare pentru risc de accident, cu o firma de asigurari, pe numele victimei (sau cum se practica de fapt, pe un numar total de lucratori, nenominal, pentru a se plati cota de asigurare redusa). De la firma de asigurari, firma angajatoare primeste bani corespunzator sumei asigurate, in cazul in care polita de asigurare nu este nominala (pe numele soferului), caz in care acesti bani trebuie sa revina victimei prin intermediul firmei unde este angajat soferul. Daca polita de asigurare este nominala, atunci firma de asigurari va despagubi direct persoana asigurata (in speta, soferul).
In contractul colectiv de munca, incheiat la nivelul firmei unde este angajat soferul, trebuie sa fie mentioante prevederi legate de ajutoare, in bani/ spitalizare/ tratamente medicale si de recuperare, dupa caz, proteze, orteze, etc. acordate victimelor AM.
Contactati firma pentru a se stabili aceste aspecte, legate de asigurare, ajutoare, despagubiri, etc.
Daca nu ajungeti la o intelegere amiabila, cu firma, in functie de mentiunile legate de responsabilitatile pentru producerea evenimentului soldat cu accidentarea fratelui dvs., puteti deschide actiune in instanta impotriva firmei/ persoanelor responsabile de producerea evenimentului si cere daune materiale si/ sau daune morale.
Pentru cazul in care ajungeti in instanta trebuie sa aveti copii xerox certificate de autenticitate (de preferat de catre un notar) dupa documentele medicale, originale, copie dupa PV de cercetare AM al ITM/ Inspectia muncii si dupa formularul FIAM.
Atentie la PV de cercetare AM. Daca concluziile din PV si responsabilitatile pentru producerea evenimentului, nu corespund realitatii aveti posibilitatea contestarii acestor documente la ITM si/ sau la Inspectia muncii.
Poate fi vorba de un AM cu invaliditate probabila, caz in care cercetarea in tara, se va face de catre o comisie numita la nivelul angajatorului, iar dosarul s eavizeaza de catre ITM si numai dupa ce invaliditatea va fi confirmata, se va relua cercetarea, dupa caz, de catre ITM/ Inspectia muncii. In acest caz contestarea PV de cercetare AM se poate face la ITM.
Din datele putine pe care le-ati dat se intelege ca fratele dumneavoastra a suferit un accident cu incapacitate de munca (nu ati precizat nimic de o invaliditate evidenta) in acest caz angajatorul avea obligatia sa anunte producerea evenimentului la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) pe raza caruia isi are sediul si apoi sa declanseze cercetarea acestuia. Dosarul de cercetare urma sa fie analizat si avizat de ITM dupa care fratele tr sa primeasca un exemplar din procesul verbal de cercetare. Nu se intelege la ce bani faceti referire. Daca e vorba de banii de pe concediile medicale acestia ar fi tr sa-i primeasca chiar daca firma nu a finalizat cercetarea.
In ce priveste accidentul cel mai simplu este sa mergeti la ITM si sa va interesati la compartimentul SSM (Securitate si Sanatate in Munca) daca evenimentul a fost anuntat si in ce stadiu este cercetarea. Este posibil ca cercetarea sa nu fie finalizata pentru ca dosarul tr sa cuprinda documentele originale si traduse legalizat, care au fost intocmite de organele de cercetare din Italia respectiv politia italiana fiind vorba de un accident de circulatie, precum si documentele medicale de la unitatile sanitare care au acordat ingrijiri de specialitate accidentatului imediat dupa producerea evenimentului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca soldat cu deces nasaudean nasaudean Buna ziua. din pacate fratele meu a decedat in accident , accident de tir au decedat si colegul sau .( a fost sefer de tir) . era in timpul programuliui, de ... (vezi toată discuția)
Accident de munca erika39 erika39 buna, am avut un accident de munca, acum o luna, trauma este mare la coloana, si as vrea sa stiu ce pot face legal? ce drepturi am? (vezi toată discuția)
La o săptămână după angajare am avut accident de munca. ... Danydany78 Danydany78 La o săptămână după angajare am avut accident de munca. Patronul nu a anunțat itm ul, când am fost sa iau salariul mi a dat 75% din salariu minim pe ... (vezi toată discuția)