avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament sau Act vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament sau Act vanzare-cumparare

Buna Seara, am o mica nelamurire, In seara aceasta bunica sotiei mele, mi-a spus ca doreste sa lase mosterine casa de la tara si pamantul, sotiei mele,
Cum este mai bine sa procedeze,
1.Sa faca un testament.
2.Sau sa mearga la un notar cu sotia mea si sa faca un act de vanzare cumparare.

In fuctie de ce varianta imi spuneti ca e mai bine, am rugamintea sa imi spuneti si ce acte are nevoie bunica ei si sa detaliati putin sa stiu ce fac mai departe.

Mutumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:14, 10 Iunie 2014
Tinand cont ca nu ne-ati spus cine mai traieste din familia sotiei dvs. eu o sa va zic la ambele variante:
1. Testamentul este mai ieftin, dar poate fi atacat in instanta. Testamentul autentic se poate revoca ulterior
2. Contractul de vanzare-cumparare este mai sigur, dar destul de scump. (aici depinde ceea ce doreste bunica sa transmita). Problema cea mai grava la acest contract, daca pretul nu corespunde, se poate ataca in instanta. (nu faceti acest contract pe un 1leu de exemplu)

Dintre toate, eu va recomand sa faceti contract de intretinere.
Contract de vanzare cumparare trebuie facut
e cel mai bun si inatacabil.
Imi spuneti si mie de ce se recomanda mereu acest contract de vanzare-cumparare? Am vazut ca mai peste tot... am inteles ca e greu de atacat in instanta.

Art. 1665 din NCC, care zice asa:

(1) Vânzarea este anulabilă atunci când preţul este stabilit fără intenţia de a fi plătit.

(2) De asemenea, dacă prin lege nu se prevede altfel, vânzarea este anulabilă când preţul este într-atât de disproporţionat faţă de valoarea bunului, încât este evident că părţile nu au dorit să consimtă la o vânzare


Domnul a spus: "bunica vrea sa lase mostenire". Din acest lucru rezulta faptul ca ei nu doresc sa plateasca acel bun imobil. E normal, nu? Daca li se face un contract de vanzare-cumparare platind o suma foarte mica sau chiar deloc, contractul se anuleaza extrem de usor. Deci, unde mai este siguranta?!
Ultima modificare: Marți, 10 Iunie 2014
CryTeK, utilizator
daca vrea sa ii lase mostenire, sa faca un testament, daca vrea sa ii dea de acum, sa ii doneze.
De ce sa faca act de vanzare cumparare cat nu da nicun ban ? doar ca bunul sa fie comun cu sotul ei fara ca acesta sa dea un ban ?
Ce mostenitori rezervatari are bunica ? Cati copii are ?
Cel mai bine ar fi sa incheie un contract de intretinere (asa zisul contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere).
Mergeti la notar si vi se vor da toate informatiile necesare la proceduri si acte.

Alte discuții în legătură

Act de vanzare-cumparare intre bunici si nepot martinica83 martinica83 Buna ziua. Parintii mei locuiesc de 30 de ani in casa bunicilor mei, acestia fiind parintii tatalui meu, singurul lor copil de altfel. Mai am 2 surori. Pentru ... (vezi toată discuția)
Contract neatacabil vio40 vio40 Buna ziua! As avea si eu o intrebare. O cunostinta doreste sa imi lase un apartament.Problema este ca dansul mai are rude carora nu doreste sa le lase nimic ... (vezi toată discuția)
Mostenire/donatie - care e pentru mine? CristianC2010 CristianC2010 Am o matusa (sora bunicului meu) si ar vrea sa imi lase un apartament in schimbul intretinerii ei (practic parintii mei o sa o intretina dar se va face pe ... (vezi toată discuția)