Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Noile reguli de TVA aplicabile în comerțul online - Probleme și soluții. Lectori: Viboal FindEx. Joi, 21 Octombrie, ora 11:00Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... enigma mostenirii..:)
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

enigma mostenirii..:)

sotia mea are un bunic vaduv de 30 de ani dar care incepand de la un an dupa moartea sotiei traiese in concubinaj. el ar vrea sa ii lase nepoatei lui ( sotiei mele ) mostenire imobilul.
care este cea mai buna solutie , vazand ca ii este teaama sa faca contract de v/c, iar dorinta lui este ca dupa moartea lui nimeni sa nu o dea afara pe concubina..
sau mai bine zis nepoata sa intr in posesia imobilului numai dupa trecerea in nefiinta a concubinei...
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 22:29, 30 Iulie 2010
Poate incheia contract de v-c si se poate retine in contract dreptul de abitatie viagera a concubinei bunicului.
Daca nepoata e singura mostenitoare, cel mai simplu e sa faca un testament in care sa lase imobilul ei si uzufructul imobilului concubinei.

Ieftin si la obiect.
Socrul/soacra ( copilul bunicului) traieste? Bunicul mai are sau a avut alti copii care sa aiba descendenti?
sunt doi frati ... socrul meu si un altul care traieste in germania ( de 26 de ani )... si daca nu ma insel a si renuntat la cetatenia romana...
Atunci varianta testamentului este exclusa. Donatia la fel.
Exista doi mostenitori rezervatari care pot ataca si castiga lejer. Nu se stie ce se va intampla pe viitor; nu conteaza cetatenia, conteaza legatura de rudenie.

Eventual vanzare-cumparare, dar acesta fiind incheiat cu nepoata, poate fi asimilat donatiei si astfel poate fi atacat. E o varianta de luat in calcul, sa se mentioneze in contract un pret real, sincer si serios si sa semneze bunicul ca a primit banii.

Varianta inatacabila este contractul de intretinere, in care se dobandeste proprietatea in schimbul unui pret=intretinerea ( adica ingrijire, medicamente, alimente etc.) doar ca intretinutul poate solicita rezilierea/rezolutiunea in instanta, pt neexecutarea obligatiei de intretinere.

In ambele cazuri bunicul sa isi pastreze uzufructul si sa stipuleze pt concubina abitatia, astfel incat in timpul vietii lui poate sa foloseasca bunul ( sa locuiasca acolo, sa inchirieze etc.) si concubina in timpul vietii ei are drept sa locuiasca acolo. Sotia dvs. va avea nuda proprietate, dupa decesul uzufructuarului si al abitantei isi va consolida dreptul de proprietate.

Succes!

Alte discuții în legătură

Testament sau act vanzare-cumparare Aleex123 Aleex123 Buna Seara, am o mica nelamurire, In seara aceasta bunica sotiei mele, mi-a spus ca doreste sa lase mosterine casa de la tara si pamantul, sotiei mele, Cum ... (vezi toată discuția)
Legat de o viitoare mostenire . incerc sa explic detaliat o anumita ... gratiela26 gratiela26 Legat de o viitoare mostenire . Incerc sa explic detaliat o anumita situatie : Bunicul dupa tata, acum in varsta si cu probleme de sanatate , traieste cu ... (vezi toată discuția)
Mostenire nepoata Pandrea Raul Viorel Pandrea Raul Viorel In urma cu multi ani,sotia mea,nasa si bunica ei,au incheiat la Notariat un Testament prin care ii lasa sotiei mele,casa impreuna cu terenul aferent,in ideea ... (vezi toată discuția)