avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preaviz contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preaviz contract de munca

Bun ziua,

Astăzi am fost înștiințată de către angajatorul meu că am fost concediată pentru că ”nu pun suflet în munca mea”, deranjat pentru că mi-am luat concediu medical săptămâna trecută. Am fost înștiințată verbal, nu am primit motivul concedieri în scris pentru că se pare că eram în perioada de probă.
Am verificat contractul individual de muncă și aici este specificat:
”1. Perioada de probă este de 30 de zile calendaristice
2. perioada de preaviz in cadrul demisiei este de 20 de zile calendaristice, conform Legii nr 53/2003 - Codul muncii sau contractul colectiv de muncă
2.Perioada de preaviz in cazul demisiei este de 20 de lucrătoare, conform Legii nr 53/2003 - Codul muncii, cu modificările și completările ulterioare sau Contractului colectiv de muncă aplicabil.
3. În cazul în care salariatul urmează să-și desfășoare activitatea în străinătate ..........
4. alte clauze”

Contractul este încheiat la data de 15 martie 2014, perioada de probă de pe contractul semnat este de 30 de zile, mie mi s-a spus că s-au făcut modificări în Codul muncii și de fapt perioada de probă ar trebui să fie de 90 de zile.
Altă problemă pe care am avut-o a fost faptul că nu mi s-a înregistrat contractul la ITM, posibil din cauza unor erori de sistem.

Ce pot face în situația asta, ținând cont că eu nu am primit niciun preaviz, nicio înștiințare scrisă și nici nu am semnat pentru desfacerea contractului de muncă?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:02, 10 Iunie 2014
1. Concedierea verbala este nelegală, atit timp cit nu s-au respectat dispoziţiile din Co­dul muncii, care prevede cazurile limitativ enumerate cînd cel care angajează poate desface contractul de muncă încheiat pe o durată nedeterminată, însă cu respectarea formelor prevăzute în Co­dul Muncii, conform căruia -in anumite situatii - decizia de desfacere a contractului trebuie să fie comu­nicată în scris angajatului.

2. Daca erati in perioada de proba, atunci devin incidente prevederile art.31 alin.3 C.mun. : Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

3. Conform Codului MUncii, perioada de proba este de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie. Pruin urmare, partile pot stabili si negocia o durata mai mica de proba.

Daca in c.i.m. aveti mentionata o durata de proba de 30 de zile, atunci acesta este durata de proba si nu cea de 90 de zile.
Și în acest caz ce pot face? Cum mă afectează acest lucru pe viitor?
Angajatorul refuză să-mi elibereze orice fel de documentație legată de desfacerea contractului de muncă și a motivului concedierii
Daca aveti dovada scrisa ca ati solicitat asa ceva angajatorului , atunci sesizati ITM-ul. La sesizare atasati si copia adresei catre angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am fost sunat azi de către angajator să-mi trăsmită că de ... MariusNofrei MariusNofrei Am fost sunat azi de către angajator să-mi trăsmită că de mâine nu mai are nevoie de mine. Este posibil așa ceva fără preaviz ? (vezi toată discuția)
Incetarea contractului de munca, fara preaviz roxana_rox87 roxana_rox87 Buna ziua! Acum 3 saptamani am fost chema la un interviu pentru un post de call-center, pentru un magazin on-line! Mi s-a comunicat ce am de facut (facturare + ... (vezi toată discuția)
Concediere simona435 simona435 Buna ziua, Am fost angajata cu data de 08.10.2015 cu contract de munca pe perioada nedeterminata, iar pe data de 04.01.2016, angajatorul a venit la inchiderea ... (vezi toată discuția)