avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 376 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract colectiv de munca vs contract de ramura comert
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract colectiv de munca vs contract de ramura comert

Buna ziua,
O mare companie germana se retrage in aceste zile din Romania si nu ajungem la nici o intelegere privitor la salariile compensatorii.
Conform CCM :
- avem dreptul la 4 salarii brute sau nette?
Ce organizatie ONG ne poate consilia?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:22, 12 Iunie 2014
Despre ce ccm este vorba?

CCM Ramura COMERT 2010 este expirat.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iunie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Contractul colectiv de munca din companie
Postati prevederea din ccm legata de acordarea salariilor compensatorii , ca sa stim exact despre ce este vorba.
"(5) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, compania va acorda acestuia o compensatie de 2 salarii lunare brute in afara drepturilor cuvenite la zi. In cazul in care incetarea contractului individual de munca a avut loc ca urmare a aplicarii de catre companie a unei masuri de concediere colectiva, compensatia va fi de 4 salarii de baza lunare."
In acest caz:
- daca este vorba despre o concediere individuala se primesc 2 salarii brute

- daca este vorba despre o concediere colectiva se primesc 4 salarii de baza lunare. Avand in vedere ca textul nu prevede ce fel de salarii se acorda, pot afirma, pe baza uzantelor, ca se acorda tot 4 salarii brute. Atentie insa ca, potrivit Codului fiscal, salarii compensatorii sunt supuse impozitarii si contributiilor sociale.

Veniturile reprezentand plati compensatorii suportate de angajator potrivit contractului colectiv sau individual de munca intra in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii potrivit art. 296 indice 4 lit. t) din Codul fiscal.
Prin exceptie, platile compensatorii acordate in baza contractelor colective sau individuale de munca nu intra in baza de calcul al:
- contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj si contributiei datorate de angajator la bugetul asigurarilor pentru somaj ((art. 296 indice 16 lit. c1));
- contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate (296 indice 16 lit e2);
- contributiei la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, datorata de persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator potrivit Legii 200/2006
privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, cu completarile si modificarile ulterioare (pct 24 lit.b) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor art. 296 indice 16 din Codul fiscal);

Asadar, pentru compensatiile acordate in conditiile contractelor colective sau individuale de munca, persoanelor concediate pentru motive care nu tin de persoana lor se datoreaza urmatoarele contributii sociale:
- contributia la sistemul asigurarilor sociale de stat (angajator si salariat);
- contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate (angajator si salariat);
- contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator bugetului asigurarilor sociale de stat.
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Retinere contributii ajutor de concediere legally brunette legally brunette Buna ziua! In cazul ajutorului de concediere acordat la concediere individuala pt motive care nu tin de persoana salariatului, angajatorul are dreptul de a ... (vezi toată discuția)
Impozitare salarii compensatorii emilia19p emilia19p Buna! am lucrat la Posta Romana si recent am fost disponibilizata primind o decizie prin care imi vor fi date salarii compensatorii.... de atunci se tot aud ... (vezi toată discuția)
Plati compensatorii IonAndrei IonAndrei Am si eu urmatoarea intrebare: Este legal si carei legi,art. ... ,aln. .... este corect sa se retina contributiile sociale (somaj,sanatate,pensii) la platile ... (vezi toată discuția)