avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 832 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Administrator de bloc cu atestat expirat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Administrator de bloc cu atestat expirat

Dacă la un control al Primăriei, se constată că administratorul are atestatul
expirat, care este sancțiunea și cine o suportă, administratorul, Președintele, ambii sau nici unul?

Care este Legea care se aplică în acest caz?
Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 13:01, 19 Iunie 2014
Așa este, cum zice ynocentta.
Totuși eu cred că există și o responsabilitatea angajatorului (președintele), care la semnarea contractului de angajare, pune ca termen maxim cel de valabilitate a atestatului.

Rămâne nelămurită problema sancțiunii: ce act normativa ar putea invoca Primăria, pt a sancționa?

Cred că o primă măsură ar fi obligația (sau indicația?), adresată președintelui, de a i se desface imediat contractul de muncă (administratorului),pentru că și-a desfășurat activitatea fără a (mai) avea dreptul profesional.

Cât despre comentariile despre ureche și despre salam, nu sunt în subiect.
Este drept că o mare parte a bramburelii din administrarea blocurilor, revine administratorilor, care sunt departe de nivelul juridic necesar, iar cenzorii sunt de foarte multe ori, aleși de umplutură.
Cred că a sosit vremea când administrarea trebuie să fie făcută de firme specializate, cu angajați cu studii de specialitate, fiindcă atestatul de administrator, îl poate lua (cu un mic ajutor recompensat) și un vânzător de....salam.

Mulțumesc ynocentta.
Ultima modificare: Joi, 12 Iunie 2014
dorotheea, utilizator
Despre ce studii vorbiti?
Aveti idee ce studii de specialitate au cei care au firme de administrare?
Ele folosesc administratori cu atestat. Acesta este nivelul juridic necesar, nu mai mult de-atat. Or daca el a avut un asemenea atestat inseamna ca juridic a fost in regula. Expirarea se poate regla cu o viza de la primarie.

Un asemenea administrator, daca e de buna credinta si cunoaste legea, poate face treaba foarte buna intr-o asociatie.
Numai ca multe probleme trebuie rezolvate si de catre comitetul executiv si de catre cenzori.
O asociatie care si-a angajat o firma de administrare foarte buna, sa zicem, trebuie musai sa aiba si o conducere si niste cenzori pe masura. Una fara alta nu se poate, daca se doreste o activitate buna.

Concret, la cazul dv., administratorul nu trebuie decat sa se duca sa-si ia un atestat cu valabilitate nelimitata sau viza pe cel existent. Daca asta e singura problema a dv., de ce umblati dupa pielea ursului din padure? Ca deh, ati da vrabia din mana pe cioara de pe gard.
Pentru Elga50. Firma de administrare imobile trebuie sa aibe angajati -ma refer la persoanele care deruleaza efectiv activitati de casierie-contabilitate- doar persoane cu atestat de administrator? Imi puteti preciza si un cadru legal?
Multumesc anticipat!
Iata ce prevede HG 1588/2007:
Art. 22. -(3) Pentru a fi autorizate de către autorităţile administraţiei publice locale pentru activitatea de administrare, persoanele juridice specializate trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
a) să aibă ca obiect de activitate numai domeniul asociaţiilor de proprietari ori ca activitate principală administrarea imobilelor pe bază de tarife sau contract;
b) să aibă angajate persoane atestate în condiţiile prezentelor norme metodologice;
c) să dovedească că au bonitate financiară.

Multumesc frumos !

Alte discuții în legătură

Administrator cu atestatul expirat Marioara Maftei Marioara Maftei In cazul in care administratorul are scoala si atestat din anul 2004 , valabil 3 sau 4 ani, deci valabilitatea este expirata , ii este necesara aprobarea ... (vezi toată discuția)
Atestat administrator imobile mihaela nedelea mihaela nedelea Am obitnut atestatul de administrator imobile in anul 2004 in baza HG 400/2003, aflata in vigoare la momentul respectiv, in atestat fiind specificat faptul ... (vezi toată discuția)
Ce insemna persoane fizice atestate pentru functia de administrator? ricadinas ricadinas In ce lege se prevede ce insemna persoane fizice atestate pentru functia de administrator pentru asociatii de proprietari ? (vezi toată discuția)