avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 778 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cine plateste expertiza?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cine plateste expertiza?

intr un proces, instanta solicita o expertiza si il pune pe reclamant sa plateasca avansul. Expertul, cand vine sa faca expertiza, solicita si de la parat sa plateasca jumatate din onorariu, intrucat a solicitat si el obiective. E corect? cine va plati, in acest caz expertiza? daca platim si noi, paratul, trebuie sa platim chiar inainte de a fi depusa la dosar expertiza, asa cum a solicitat expertul? Putem plati daca instanta nu ne/a pus sa platim? multumesc
Cel mai recent răspuns: godspeed , utilizator 21:49, 8 Mai 2009
Nu trebuie sa achitati nimic,daca instanta nu a dispus asta.
Instanta va stabili cine va face plata la timpul cuvenit. Aratati acest incident instantei daca expertul refuza sa faca expertiza.
problema e ca expertul zice ca nu raspunde la obiectivele noastre daca nu ii platim jumatate de expertiza. poate sa faca asta? instanta a dispus ca expertul sa raspunda la toate obiectivele puse de ambele parti.
Cod procedura civila, art.201 prevede ca expertiza se dispune fie din oficiu, fie la cererea partilor. Art.202 alin.2 : Incheierea de numire va stabili si plata expertilor. Art.213 alin.1 : Expertii care vor cere/primi mai mult decat plata statornicita, se vor pedepsi pentru luare de mita. Art.274 Partea care cade in pretentiuni va fi obligata, la cerere, sa plateasca chelt de judecata. (cel care pierde, daca partea adversa a cerut cheltuieli). In art.276 se vorbeste de pretentiile incuviintate in parte, caz in care "instanta va aprecia in ce masura fiecare din ele poate fi obligata la plata cheltuielilor de judecata, putand face compensarea lor"
O.G. 2/2000, art.17 spune ca organul indreptatit sa dispuna efectuarea expertizei numeste expertul prin incheiere sau ordonanta, indicand in scris obiectul expertizei, fixeaza onorariul provizoriu, avansul pt cheltuielile de deplasare. Art.20 prevede obligativitatea depunerii sumelor din art.17 in termen de 5 zile de la numirea expertului.. Art.23 spune ca onorariul definitiv se stabileste de instanta in functie de complexitatea lucrarii, iar plata onorariului se face numai prin biroul local pentru expertize judiciare. Art.35 prevede raspunderea expertului pentru incalcarea regulamentului pana la retragerea calitatii de expert.
Ultima modificare: Vineri, 8 Mai 2009
godspeed, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anuntarea expertului judiciar VvalentinaA VvalentinaA Buna ziua, Am si eu o nelamurire in legatura cu cine trebuie sa anunte expertul judiciar. Mentionez ca procesul a fost amanat din cauza lipsei ... (vezi toată discuția)
Expertiza iml leonardy44 leonardy44 Buna ziua! care este pretul pentru o expertiza psihiatrica la iml? expertizqa se face cu persoana,nu cea in care persoana nu trebuie sa fie prezenta(doar ... (vezi toată discuția)
Obiectiuni la raportul de expertiza. cine le plateste? mari mari Buna ziua, Intr-o cauza civila s-a incuviintat efectuarea unei expertize tehnice, la cererea reclamantului. Dupa depunerea raportului de expertiza paratul a ... (vezi toată discuția)