avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 256 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Speta credit de la banca
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Speta credit de la banca

O societate comerciala contracteaza un credit de la o banca. In vederea garantarii obligatiei de rambursare a creditului, societatea incheie un contract de ipoteca cu banca, in forma autentica. La scadenta, societatea nu plateste bancii creditul acordat.

Banca trece la executarea silita a ipotecii, insa societatea se apara in instanta, cerand acesteia din urma sa constate urmatoarele:

- Imobilul ce face obiect al contractului de ipoteca a fost adus in societate pe calea aportului la capitalul social de catre unul din cei 3 actionari ai societatii. Desi imobilul respectiv este inregistrat in evidentele contabile ale acesteia la data executarii, nici contractul de ipoteca si, inaintea lui, nici aportul nu a fost inscris in Cartea Funciara (insa a fost mentionat ca aport de capital in actul constitutiv al societatii, publicat in Monitorul Oficial)
- [Precizare administrativa: contractul de ipoteca prevedea ca imobilul este intabulat pe numele societatii, insa notarul public care a autentificat contractul de ipoteca nu a verificat acest lucru prin solicitarea extrasului de carte funciara. Raspunderea notarului public nu este insa relevanta pentru rezolvarea acestei spete.]

- Societatea nu are in obiectul de activitate contractarea de credite.

In aceste conditii, Societatea considera ca, d.p.d.v. legal, contractul de credit este nul si, pe cale de consecinta, contractul de garantie este nul de asemenea in temeiul regulii accesoriul urmeaza principalul.

Printr-o cerere de interventie, actionarul care a adus imobilul aport la capitalul social al societatii invoca faptul ca, in afara lui, ceilalti actionari nu si-au platit actiunile subscrise decat in proportie de 50% si, drept urmare, banca nu poate sa primeasca in urma executarii silite (daca aceasta va fi admisa) decat 50% din valoarea imobilului, in caz contrar ceilalti actionari urmand a fi favorizati in raport cu el.

Ce aparari va formula banca?

Ce va decide instanta?

Alte discuții în legătură

Construire de apartamente pe imobil ipotecat necsu necsu Am un teren pe care se afla o constructie compusa din 3 apartamente. Acest imobil l-am pus garantie pt un credit bancar. Ulterior am obtinut o autorizatie de ... (vezi toată discuția)
Licitatie imobil pe teren ipotecat matrix73 matrix73 AM ipotecat un teren la banca. Inainte de obtinerea creditului am depus documentatia la primarie pt construirea unui imobil cu mai multe apartamente pt care mi ... (vezi toată discuția)
Construire de apartamente pe imobil ipotecat necsu necsu Am un teren pe care se afla o constructie compusa din 3 apartamente. Acest imobil l-am pus garantie pt un credit bancar. Ulterior am obtinut o autorizatie de ... (vezi toată discuția)