avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

Tatal decedat, raman sotia si doi fii. Nu se face succesiune. Dupa 7 ani, moare si sotia. Lasa prin testament "intreaga ei avere" (nu precizeaza in ce consta) unuia dintre fii.
Intrebari: Se poate lasa prin testament un bun asupra caruia nu s-a facut dezbaterea de mostenire? Poate fi atacat testamentul daca averea nu este delimitata clar si daca celalalt fiu/mostenitor nu este mentionat in testament?
Ultima modificare: Vineri, 13 Iunie 2014
Liza14, utilizator
Cel mai recent răspuns: Anamaria Plevit , Avocat 17:01, 14 Iunie 2014
Consultati un avocat pentru dezbatere succesorala pentru ca e un dosar destul de complicat pentru necunoscatori. Bunurile se individualizeaza la momentul dezbaterii succesiunii. Testamentul poate fi atacat. Repet consultati un avocat la alegerea dvs si veti primi indrumarile necesare.
Multumesc. As fi dorit insa un raspuns mai "la obiect".
datele spetei:
La sucesiunea tatalui mostenitori sunt: sotia supravietuitoare in cota de 1/4 iar restul de 3/4 se imparte in mod egal intre copii. Masa succesorala ramasa de pe urma tatalui se compune din 1/2 bunurile dobandite in timpul casatoriei plus in intregime celelalte bunuri pe care le-a primit prin donatii sau mosteniri.
La succesiunea mamei mostenitori sunt: cei doi copii in cote egale de 1/2. Pentru ca exista un testament in favoarea unui copil pentru intreaga masa succesorala, copilul nebeneficiar va primi rezerva de 1/4 si doar restul va reveni celuilalt in baza testamentului. Masa succesorala de pe urma mamei se compune din cota de 1/2 din bunurile dobandite in timpul casatoriei, cota de 1/4 de la sot si in intregime alte bunuri pe care le-a dobandit prin donatie sau din alte mosteniri.
In final calculati cotele ce revin copiilor din cele doua succesiuni.
Bunurile se individualizeaza la momentul dezbaterii succesiunii. Testamentul poate fi atacat in conditiile prevazute de lege. Mergeti la un avocat pentru o consultatie juridica si stabiliti impreuna stategia de urmat. Repet, e un dosar dificil si trebuie mare atentie inca de la inceput, altfel riscati sa sariti anumite etape.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune în urma unui testament care încalcă rezerva succesorală. cum se dezbate moștenirea în acest caz? carmenfulop carmenfulop Decedeaza sotul.Acesta lasa un testament notarial , in care toate bunurile mobile si imobile le lasa sotiei.Se specifica , ca are 2 copii. Care sunt pasii de ... (vezi toată discuția)
Cota rezervatarului grobianu grobianu Lamuriti-ma, va rog, in urmatoarele probleme: - tatal meu vrea sa-mi lase mie si sotiei mele, prin testament, toata averea sa (casa si pamantul aferent).; - ... (vezi toată discuția)
Succesiune VioricaC VioricaC Buna seara, Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii. Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie. Si eu sunt casatorita Ambii ... (vezi toată discuția)