avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cota rezervatarului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cota rezervatarului

Lamuriti-ma, va rog, in urmatoarele probleme:
- tatal meu vrea sa-mi lase mie si sotiei mele, prin testament, toata averea sa (casa si pamantul aferent).;
- am inteles ca, prin lege, unicul meu frate are si el dreptul la o parte din mostenire (ca rezervatar). Cat din mostenire reprezinta (in procente, etc.) partea lui? Mentionez ca nu mai exista alti mostenitori in afara de mine, sotia mea si fratele meu;
- exista vreo forma de testament prin care fratele meu sa fie exclus de la mostenire? El traieste in Germania de 18 ani si a spus ca nu are nicio pretentie;
- ce tip de testament ma sfatuiti sa facem?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 15:54, 7 Octombrie 2009
Fratele Dvs. este mostenitor rezervatar, ca si Dvs. Va rog sa luati in considerara ca si mama Dvs. este o mostenitoara rezervatara a talalui Dvs. In acest caz

1. rezerva succesorala a descendentilor (a Dvs. si a fratelui Dvs.) este 2/3 din masa succesolara (67%);
2. rezerva succesorala a mamei Dvs. va fi in acest caz de 1/8 (adica 12,5%).

Din cele mai sus ar rezulta, ca rezerva succesorala a fratelui Dvs. este de 1/3 din masa succesorala. El nu poate fi exclus.

Fratele Dvs. (daca tot nu are pretentii) poate sa renunte la partea lui in favoarea Dvs., dar NUMAI dupa decesul tatalui Dvs. (adica dupa deschiderea succesiunii).

Puteti sa faceti orice testament (valabil), fratele Dvs. tot va avea dreptul la rezerva succesorala, la care poate si renunta, bineinteles.
Atentie! sotia dvs. nu e mostenitoarea tatalui dvs. Numai dvs., fratele dvs. si mama sunteti mostenitorii tatalui.

av. Ana Florea
buna ziua!
daca defunctul are doi copii rezerva succesorala a acestora este de 2/3 din intreaga avere.
cotitatea disponibila ar fi de 1/3.
asta in cazul in care nu mai exista si alti mostenitori rezervatari la data descesului tatalui dvs -sotie supravietuitoare de ex.
tatal dvva poate lasa prin tesatment si cotitatea disponibila respectiv cota de 1/3 din averea sa.
fratele momentat nu poate face niciun act de renuntare la mostenire, intrucat pactele asupra mostenirii nedeschise sunt nule.
sotia dvs, nu are calitatae de mostenitoare a tatalui dvs.
Mici precizari la ce s-a spus deja....sotia dvs. nu are ...dar va avea la data deschiderii mostenirii calitatea de mostenitoare testamentara...bineinteles daca se va face testamentul de care vorbiti. In rest, asa cum spuneti ca sunteti doar 2 frati si eventual sotia dvs. ca mostenitoare testamentara, cota de rezerva succesorala a fratelui este de 1/3, la care va putea renunta pur si simplu sau in favoarea cuiva (aici de fapt este o acceptare si o vanzare/donatie cu 2 taxe diferite)...sau poate sta in pasivitate 6 luni de la data deschiderii succesiunii si va fi strain de succesiune prin neacceptare.
Imi cer scuze ca insist, dar vreau sa fac niste precizari!
Asadar:
1. - nu exista alti mostenitori in afara de mine si fratele meu; nu avem mama!
2. - in testamentul pe care o sa-l faca tatal meu vrem sa o includem si pe sotia mea. Se poate sau nu?
3. - care este cota fratelui meu daca in testament apare si sotia mea?
4. - care este cota fratelui meu in cazul in care sotia mea nu va fi inclusa in testament?
Mmultumesc anticipat!

Alte discuții în legătură

Testament ionutyahoocoom ionutyahoocoom buna dimineata ...tatal meu inainte sa decedeze a lasat testament fratelui meu pe casa parinteasca si mai multe terenuri arabile fratele meu dezbate ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am testament autentic de la părinți pe apartamentul ... Toculeasa Toculeasa Buna ziua! Am testament autentic de la părinți pe apartamentul deținut de ei .Ei au decedat si vreau sa știu dacă pot trece apartamentul pe numele meu in ... (vezi toată discuția)
Mostenire in romania adi33 adi33 Buna, As avea si eu o tema pe care mi-ar placea cu ajutorul vostru sa o stiu reglementata. Este vorba despre mostenierea unei case. Casa apartine tatalui ... (vezi toată discuția)