avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Incasare facturi
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Incasare facturi

Buna, facturile care sunt mai mari de 5000 roni pot fi incasate prin casa sau doar prin banca? Un client poate achita doar numerar o factura de 1500 euro. Ce sa fac ca nu as dori sa pierd banii?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: genni , utilizator 13:17, 16 Iunie 2014
Se pot incasa prin casa doar maxim 5000, diferenta prin banca (transfer bancar, depunere numerar la banca si in contul furnizorului, etc). Altfel, diferenta de la 5000 se confisca+amenda si tu si el.
Dar am voie sa impart o factura de 1500 euro....asta e mai mult de 5000 lei. Aceasta factura nu sunt obligata s-o incasez doar prin banca?
Conform legislatiei, facturile mai mari de 5000 lei se pot incasa: maxim 5000 lei numerar, diferenta prin virament bancar. (Banui ca acest client al dvs. are conturile blocate, de nu poate face virament)
De asemenea, sunt interzise platile fragmentate in numerar catre furnizorii de bunuri si servicii, pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei.

Exceptie magazinele tip cash&carry - plafon 10.000 lei.

Singura posibilitate prin care o factura de valoare mai mare poata fi incasata in transe, in numerar, este cea emisa in baza unui contract cu plata in rate.

Solutia legala din punctul meu de vedere:
- Una dintre exceptiile de la aceste prevederi, o reprezinta depunerile de numerar in conturile persoanelor juridice, chiar si de alte persoane juridice - depunere de cash neplafonata.
Daca clientul dvs. se prezinta cu factura la banca la care dvs. aveti contul deschis, poate face depunere de cash direct in contul firmei dvs., in baza facturii si atunci nu-l pierdeti.
genni a scris:

Dar am voie sa impart o factura de 1500 euro....asta e mai mult de 5000 lei. Aceasta factura nu sunt obligata s-o incasez doar prin banca?


Daca c/v acestei facturi reprezinta un produs sau un singur serviciu...nu aveti cum sa faceti mai multe facturi (sa impartiti, cum spuneti dvs.).
Daca reprezinta mai multe produse / servicii, atunci situatia se schimba si aveti posibilitatea sa intocmiti 2 sau mai multe facturi, in functie de produse, servicii oferite (aveti grija insa, plafonul de 5000 lei numerar este valabil si in cazul platilor zilnice catre aceeasi persoana juridica).
ok...multumesc...o sa emit chitanta pt. 5000, restul prin banca

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O factura, cate chitante? ContSters63174 ContSters63174 Pe o factura mai mare de 5000lei, cate chitante se pot emite? (vezi toată discuția)
Incasari numerar de la pers.juridice peste 5000 ron freenicos freenicos Am urmatoarea situatie:..Sunt societate de asigurari si trebuie sa incasez 5000 ron numerar, de la o persoana juridica -agent de asigurare-, suma reprezentand ... (vezi toată discuția)
Plata intretinere restanta nicola11 nicola11 detin o locuinta in bucuresti si in urma decesului tatalui meu m.am trezit ca am de plata o suma foarte mare la intretinere,...16700lei cu penalizari cu ... (vezi toată discuția)