avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... RCA despãgubește și în cazul când ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

RCA despãgubește și în cazul când altcineva conduce mașina?

Sunt proprietarul unui autovehicul pentru care recent am încheiat un RCA pentru persoană fizică. Nu am trecut utilizator pe asigurare fiindcă, sincer, nu am înțeles exact ce înseamnă (am încheiat polița online), dar și eu și soția folosim amândoi mașina. Deci numai numele meu apare în actele mașinii și pe RCA.

Întrebarea mea este dacă e vreo problemă, în această situație, dacă se produce vreun eveniment rutier din vina soției, din punctul de vedere al asiguratorului. Adică, e posibil să refuze să plătească părții vătămate dacă nu eram eu la volan ?
Cel mai recent răspuns: Szekely Barna , Consultant asigurari 15:58, 15 Iunie 2014
Buna ziua!
Puteti sta linistit.
Chiar daca masina este condusa de un alt sofer decat titularul politei de asigurare RCA si acesta se face vinovat de producerea accidentului, asiguratorul va despagubi prejudiciile produse celuilalt auto, precum si tertelor persoane care au suferit vatamari corporale sau au decedat (in acest caz mostenitorilor care au de suferit de pe urma decesului) in urma accidentului (deci, soferul vinovat este exclus de la despagubiri materiale, chiar daca a suferit vreo vatamare corporala).
ASF nu permite asiguratorilor sa refuze plata despagubirii atunci cand masina vinovata de accident era condusa de un alt sofer decat titularul politei de asigurare.
Ultima modificare: Vineri, 13 Iunie 2014
Liliana Gavril, Consultant credite si finantari
Singurul lucru neplacut in cazul in care cel vinovat nu este identic cu persoana care figureaza pe polita, este faptul ca in caz de accident, la reinnoirea politei proprietarul va platii o suma mai mare, conform tabelului bonus-malus ...
Mulțumesc pentru răspunsuri!
Poate sa existe diverse variante in care asiguratorul respinge plata despagubiriilor. In aceste cazuri pagubitul ii da in judecata pe vinovat si il cheama garant si pe proprietarul masinii, ca intervenient fortat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident auto cu masina fara rca leorot leorot Buna seara, Am fost lovit de o masina care nu mi-a acordat prioritate. Masina este pe o firma si nu avea rca valabil. Am mers la politie si am dovada de ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu victime ionut_malin ionut_malin as dori sa aflu daca polita de asigurare obligatorie rca poate despagubi pasagerii care au suferit leziuni sau fracturi ale membrelor in urma unui accident ... (vezi toată discuția)
Cui se aplica bonus-malus: masinii sau soferului?? tibi12 tibi12 Cui se aplica sistemul bonus-malus? Daca masina e implicata intr-un accident ii scade clasa din sistemul bonus-malus, plateste mai mult, sau daca soferul ... (vezi toată discuția)