avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... E abuz al bancii sau e legal sa imi opreasca tot ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

E abuz al bancii sau e legal sa imi opreasca tot salariul, fara nicio poprire?

Buna,

O sa incerc sa fiu cat mai explicita si concisa, cu toate ca nici eu nu am inteles exact cum s-a trezit sotul meu fara salar pe card si cat de legala e mutarea bancii

Problema incepe asa:

In 2005 sotul meu a facut o "descoperire de card" la banca cu care lucreaza firma lui angajatoare (sa ii zicem banca x), si a luat suma de 2000 de lei, cuantum ce a reprezentat la acea vreme 3 salarii ale lui. La momentul respectiv i s-a spus ca poate restitui banii oricand, oricat, insa e obligat sa plateasca dobanda pe suma creditata in fiecare luna. Daca nu pune nici un leu din acei 2000 de lei (20de milioane vechi), avea o dobanda de aprox 30 de lei/luna. Asa ca platea lunar dobanda, pentru ca banii nu am apucat sa ii restituim, stiind ca avem timp si nu eram constransi de termene limita (atata vreme cat le plateam dobanda la timp).

Apoi, de vreo 2 ani a facut un imprumut la o alta banca (sa ii zicem banca y), avand o rata lunara fixa. Plata ratelor nu s-a facut la data scadenta, si azi am aflat ca a ajuns sa fie in baza nationala de date ca "rau platnic".

Ideea este ca, ieri am vazut cu stupoare ca i-a disparut intreg salarul de pe card. Am mers la banca de care apartine cardul lui de salar, banca x (aceeas care i-a facut si descoperirea de card pentru care platea lunar dobanda) si ni s-a spus ca salarul lui a fost retinut pentru ca numele lui apare pe "lista cu cei rau platinici", datorita termenelor pe care nu le-a indeplinit cand platea ratele la banca y. Si ca banii retinuti au fost trecuti in cuantumul datoriei sale de 2000 de lei.

S-au oferit sa ii faca o reesalonare, si sa ii ofere o parte din banii de salar innapoi. Am refuzat oferta pentru ca nu stiam sigur cat e de legal ce au facut ei cu salarul.

Banca y ii mai trimitea notificari ca a intarziat ca plata ratei, dar banca x nu a trimis nimic. Au zis ca au incercat sa il sune, dar nu au reusit...In 2005 avea alt nr de telefon.

Intrebarea este: au procedat in termeni legali?? Ok, am intarziat cu rata la banca y, e in "lista neagra", dar banca x nu a luat banii ca sa ii ofere bancii y, ci si i-a pus deoparte pentru descoperirea de card, pe care cica puteam sa o platim "oricand - ori cat", (atata vreme cat le dadeam dobanda la timp). Si acum ei opresc TOT salarul, fara nici un aviz?? E legal?
Cel mai recent răspuns: gigatype87 , utilizator 20:21, 13 Iunie 2014
Se poate depune plangere penala pentru abuz in serviciu sau o sesizare la ANPC- Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor
[ link extern ]

Nicio institutie de credit nu poate opri vreo suma fara existenta unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, in acest sens.
Multumesc de promptitudine!

Asa speram si noi. Le-am zis k din 2005 pana ieri nu am avut nici o problema, nici o data nu i-au oprit din salar mai mult decat dobanda respectiva.
Raspunsul a fost ca baza nationala de date referitoare la credite se reactualizeaza o data la doi ani, si probabil nu am avut restante la cealalta banca pana acuma recent (adica in ultimii doi ani), si de aia e pe "lista neagra" si de aia nu mai are nici un leu din salar. dar ei ne fac reesalonare cu mare drag, si atunci ii da o parte din salar innapoi, si ii face "descoperirea de card" sub forma de rata lunara, pe 2 ani, 1 an, cum dorim.

#-o
Nu are nicio legatura ce spun ei cu ce prevede legea in privinta retinerilor. Prin urmare, asa cum am mentionat mai sus, este un abuz in serviciu.
O sa mergem maine din nou la banca - daca e deschis - si o sa cerem copie dupa contractul intocnit in 2005 si speram sa NU gasim vreo clauza prin care ei au dreptul sa retina sume de bani din cont in clipa in care apari in baza de date nationala ca "rau platinic"...(nici nu stiu daca e legala o astfel de clauza)

Daca nu gasim nimic, asta e, cred ca ne avantam in instanta, cu toate ca stiu ca sansele sunt mici. Dar nici ei nu au procedat corect de la bun inceput...Nu am primit extrase de cont, nu am primit notificari, nu am primit citatie, o data scadenta...nimic. "Am incercat sa va sunam probabil, dar nu mai e bun numarul de telefon"...Mda, dar adresa e aceeas, si locul de munca la fel:|

Multumesc de amabilitate!



Intre timp am discutat cu o prietena de familie, angajata la alta banca, care se ocupa de popriri si chestii de genul si ea m-a sfatuit sa cautam actele si sa le citim foarte atent... Si sa fie asa ceva scris acolo...nu stiu cat e de ok. Furt la drumul mare :frantic:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme bancare kuykpopyk kuykpopyk Am 2 credite neplatite si din 18.12.2013 mi s-au pus poprire executorie pe toate conturile. Am vorbit cu domnul executor si el a zis ca imi poate retine ... (vezi toată discuția)
Recuperare top factoring Baciuc Claudiu Baciuc Claudiu Buna ziua! In vara anului 2009 am facut o descoperire de card in valoare de 7450 Ron la Reiffeisen Bank, avand cardul de salariu de cca 9 ani la dânșii. La ... (vezi toată discuția)
Lichidare card cumparaturi in rate Diana Catalina Diana Catalina Buna ziua, ajutati-ma va rog sa scap o dat apentru totdeauna de o problema care a devenit forte suparatoare. Acum cativa ani s-au facut niste cumparaturi in ... (vezi toată discuția)