avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariul pe card
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariul pe card

angajatorul anunta angajatii ca salarul se va plati prin virament bancar la o anume banca agreata de angajator.
Angajatii isi spun punctul de vedere si refuza respectiva banca pentru simplu motiv ca nu exista in localitatile lor de domiciliu.
Dupa aproximativ o luna, angajatii se trezesc cu conturi deschise si carduri aferente acestor conturi, la banca agreata de angajator, fara ca ei sa faca vre-un demers si li se solicita actul de identitate si o semnatura pe un formular, probabil contract sau cerere.
INTREBARE:
este corect faptul ca angajatorul a folosit datele personale ale angajatilor fara acordul acestora, iar banca a uzat de ele fara ca acestia sa fie prezenti si fara act de identitate in original? Ce prevederi legale au fost incalcate si cum poate fi calificata actiunea? Ce pot face angajatii?
MULTUMESC FRUMOS!
1) Da, este si nu prea este corect ca angajatorul a folosit datele angajatilor, insa a facut-o pentru acestia si a semnat un contract cu banca respectiva in numele acestora.
Sunt avantaje dar si dezavantaje legat de Cardul de Salariu, insa este un rau necesar.

2) Probabil ca prevederile legale nu au fost incalcate daca in contractul colectiv de munca (C.C.M) dar si in cel individual (C.I.M.) sunt specificate modurile in care pot fi folosite datele cu caracter personal ale angajatilor, in general si, ale angajatului, in special.


3) Problema se rezolva foarte simplu pentru angajati astfel :

a) Nu semneaza pentru banca agreata de angajator ;

b) Fac o NOTIFICARE oficiala (sau cerere) catre angajator informandu-l de banca/bancile agreata/agreate (de catre angajati) ce are/au puncte de lucru usor accesibile angajatilor, cerandu-i sa schimbe intelegerea pentru angajatii in cauzanominal si sa rezilieze contractele cu banca pe care angajatii in cauza nu o doresc ;

c) daca angajatorul nu rezolva atunci merg la sediile bancii/bancilor din localitatile de domiciliu si fac intelegeri de deschidere CONT si CARD SALARIU in nume propriu informandu-l pe angajator prin depunerea actelor oficiale pentru schimbarea contului si a bancii unde vor trebui a fi varsate sumele pecuniare datorate pentru munca lor prestata legal, cerand anularea conturilor si incetarea contractelor cu banca impusa de angajator ;

d) daca angajatorul nu anuleaza intelegerea cu banca agreata de el atunci fiecare angajat (care deja a semnat) se va duce personal si va inchide contul si anularea Cardului de Slariu, insa numai dupa ce va reglementa posibilitatea intrarii banilor in contul unei banci pe care acesta o agreeaza si la care poate avea acces in localitatea de domiciliu.
nu putem spune ca angajatorul a facut acest demers in folosul angatilor in conditiile in care acestia nu si-au dorit acest lucru. Angajatorul poate folosi in acelasi mod datele angajatilor si pentru alte probleme. Din cate cunosc Curtea Constitutionala a declarat ca folosirea cardurilor in plata salariilor este neconstitutionala aducand atingere venitului realizat prin comisioane aplicate, prin limitarea folosirii sumelor din cont, prin imposibilitatea folosirii in cazul defectarii bancomatelor etc.Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, stabileste cadrul legal al acestei probleme, iar contractul colectiv de munca nu a fost adus la cunostinta angajatilor si nici nu se stie daca acesta exista.Orice agent economic ce prelucrează date personale trebuie să fie înregistrat la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu număr de operator de date personale;Prelucrarea codului numeric personal sau a altor date cu caracter personal având o funcţie de identificare de aplicabilitate generală (ca de exemplu seria şi numărul CI/BI) poate fi efectuată numai dacă persoana vizată şi-a dat în mod expres consimţământul sau dacă prelucrarea este prevăzută în mod expres de o dispoziţie legală.Persoanele fizice ce îşi dau acordul pentru prelucrarea datelor lor personale au dreptul de a fi informate cu privire la prelucrarea desfaşurată, scopul şi durata acesteia, au dreptul de a avea acces la datelor lor, de a cere operatorului ştergerea, blocarea, actualizarea sau transformarea datelor comunicate în date anonimea, de a se opune în orice moment, din motive întemeiate şi legitime legate de situaţia sa particulară, ca datele care o vizează să facă obiectul unei prelucrări, precum şi dreptul de a se adresa justiţiei cu privire la prelucrarea efectuată asupra datelor sale personale.
Avand in vedere toate cele de mai sus cred ca suntem in fata unui mare delict.
daca vrea cineva sa-mi spuna: este obligatoriu sa primesti salarul pe card? cine te poate obliga?
Nu este obligatorie plata salariului pe card.

Art.166 (2) C.mun. - Plata salariului se poate efectua prin virament intr-un cont bancar.

In doctrina de specilaitate s-a opinat ca, angajatorul nu poate dispune efectuarea plăţii salariului prin card fără acordul salariatului.
multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata salariilor AliceS AliceS In ce masura angajatorul, alegandu-si forma si metodele care ii sunt convenabile din punct de vedere financiar ( de ex. o banca preferentiala) poate vira toate ... (vezi toată discuția)
Temei legal pentru plata salariu in cont bancar teisoara teisoara buna ziua va rog frumos ,sa-mi indicati temeiul legal in baza caruia salariul se va achita doar intr-un cont bancar ,si nu in mana.Va rog ,o norma legala ... (vezi toată discuția)
Plata salarii card augustinsavescu augustinsavescu Buna ziua! Va solicit ajutorul in urmatoarea problema legata de plata drepturilor salariale pe card.Patronul societatii unde lucrez a facut un credit la o ... (vezi toată discuția)