avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Amplasare ghena ecologica langa bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Amplasare ghena ecologica langa bloc

Buna ziua,
Nu stiu daca am ales bine categoria si forumul in care sa postez acest text dar sper ca da. Am o mica problema la care caut lamuriri si multumesc anticipat tuturor celor care ma pot ajuta.
Ieri, o echipa de la Primaria sectorului 3 a venit pe strada pe care locuiesc impreuna cu un constructor pentru a executa o groapa necesara amplasarii unei ghene de gunoi ecologice (cele amplasate subteran, cu guri de aruncare a gunoiului si dotate cu sistem hidraulic pentru ridicarea tomberoanelor). Nimeni din bloc nu stia ce vor sa faca acolo dar am aflat intre timp de la unul din angajatii constructorului. In plus, ghena urmeaza a fi amplasata pe doua locuri de parcare.
Problema nu este ca se doreste construirea unei ghene ecologice, ci faptul ca aceasta ar fi amplasata la 6 metri de bloc.
Eu si alti cativa locatari din bloc am coborat si am cerut lamuriri inginerului de santier referitoare la distanta minima la care trebuie amplasata ghena dar acesta nu a stiut sa raspunda, spunand ca ei doar executa lucrarea, prin urmare a solicitat primariei sa trimita un reprezentant, reprezentant care nu a sosit, iar dupa 3-4 ore de asteptare constructorul a plecat fara sa se apuce de sapat groapa.
Intre timp ne-am informat pe internet si am aflat ca in concordanta cu ordinul nr. 536 din 23 iunie 1997 privind aprobarea Normelor de igienă şi a recomandărilor privind mediul de viaţă al populaţiei, art. 47, distanta minima la care se pot amplasa ghenele de gunoi este de 10 metri fata de cea mai apropiata fereastra. Mai exista un ordin din 13.02. 2014 dar nu il gasesc acum si nu ii stiu exact numarul dar o sa revin cu informatia.
Ne intereseaza, ca asociatie de proprietari, sa stim cum putem evita amlasarea ghenei atat de aproape de bloc deoarece vrem sa evitam mirosul neplacut care poate aparea in case. Unii locatari au sunat la Primarie si li s-a spus ca daca asa este proiectul nu avem ce sa facem. Totusi, nu au nevoie de niste autorizatii de la Ministerul Mediului sau de la Ministerul Sanatatii?

Multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: bygserv , utilizator 21:52, 14 Iunie 2014
ORDIN nr. 536 din 23 iunie 1997 (*actualizat*) pentru aprobarea Normelor de igiena şi a recomandărilor privind mediul de viaţa al populaţiei, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 140 din 3 iulie 1997,a fost abrogate anumite articole,s-a modificat si completat prin ORDINUL nr. 862 din 27 noiembrie 2001;HOTÃRÂREA nr. 88 din 29 ianuarie 2004; ORDINUL nr. 1.028 din 18 august 2004; ORDINUL nr. 1.136 din 27 iunie 2007; ORDINUL nr. 18 din 14 ianuarie 2008/ORDINUL nr. 443 din 9 aprilie 2008.
Ultima modificare si completare a ordinului nr 536/1997 a fost adusa prin Dispozitia Nr. 246 din 12.03.2012,emisa de Primaria Generala a Municipiului Bucuresti
Puteti sesiza oficial directia de sanatate publica
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Iunie 2014
ynocentta, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc mult pentru raspunsuri.
Ce ma mai intereseaza, daca stiti cumva, este daca in momentul actual legea in vigoare prevede cei 10 metri minimi de la cea mai apropiata fereastra sau daca exista alta distanta minima legala ce trebuie respectata (eu numai informatia asta am gasit-o).
O zi placuta.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Exista reguli stabilite pentru amplasarea acestor ghene de gunoi.
Distanta minima amplasare pubela fata de ferestrele apartamentelor, este este de 5 metri, acolo unde conditiile permit
Atentie sporita deoarece ,ordinul nr 536/1997 prevede expres distanta de instalare ghena
NORME DE IGIENÃ ªI RECOMANDÃRI
privind mediul de viaţă al populaţiei

CAP. 1
Norme de igienă referitoare la zonele de locuit

ART. 3
La stabilirea amplasamentelor clădirilor de locuit se vor preciza şi amplasamentele următoarelor dotări tehnico-edilitare:
a) platforme organizate pentru depozitarea recipientelor de colectare a gunoiului menajer (în cazul în care nu au fost prevăzute camere speciale de depozitare în interiorul clădirii); suprafaţa de depozitare a platformelor se va dimensiona pe baza indicelui maxim de producere a gunoiului şi a ritmului de evacuare a acestuia; nu se recomandă proiectarea şi amenajarea de platforme prea mari, care implică ocuparea unor suprafeţe de teren cu alte destinaţii (spaţii verzi etc.) şi care pot genera uşor disconfort şi insalubritate; platformele se vor amenaja la distanţe de minimum 5 m de ferestrele apartamentelor din blocurile de locuinţe şi pot fi cuplate cu instalaţii pentru bătut covoare;
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Iunie 2014
ynocentta, utilizator
Multumesc mult pentru raspuns si pentru ajutor.

Intre timp am mai cautat informatie si am dat peste link-ul urmator: [ link extern ]
Sper ca nu este interzis sa postez un link cu ajutorul caruia ceilalti participanti la discutie sa se poata informa, iar daca este, rog moderatorii sa nu ma ,,bata,, prea tare :).
In cap. 1, art. 4, alin. a, se precizeaza distanta minima de 10 metri fata de ferestre, iar normele postate pe acest link sunt din MONITORUL OFICIAL nr. 127 din 21 februarie 2014. Acum nu stiu daca s-a mai schimbat ceva intre timp.

O zi placuta tuturor.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Iunie 2014
bygserv, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amplasare ghena de gunoi langa bloc de locuinta StefanF StefanF Salutare, As dori sa ma ajutati in a afla legislatia privind urmatoarea situatie: Ghena de gunoi este amplasata la un maxim de 1,5 metri fata de zidul ... (vezi toată discuția)
Distanta min. ce trebuie respectata intre constructii tomulescu eleonora tomulescu eleonora in ce text de lege apare distanta min. impusa a se respecta de catre constructor in cazul a doua blocuri de 7 si 10 nivele ? (vezi toată discuția)
La un bloc nou nu există spațiu pentru ghena de gunoi menajer Miriam22 Miriam22 Am cumpărat un apartament intrun bloc nou, ghena de gunoi menajer a fost amplasată la 3 metrii de bloc, sub geamul de la bucătărie și balcon. împrejurul ... (vezi toată discuția)