avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cladire ridicata pe limita de hotar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cladire ridicata pe limita de hotar

Buna ziua,

Vecinul meu a ridicat o anexa la casa acum 7 ani cred pe limita de hotar fara vreun acord scris intre mine si el si aproape fraudulos...pe mine ma deranjeaza acest lucru si as dori sa stiu care ar fi sansele sa scap de aceasta cladire pentru ca as dori sa-mi ridic un gard si sa nu mai am niciun contact cu vecinul de alaturi. Tin sa specific ca locul unde stau este o casa de stat...va rog sa ma ajutati cu un sfat!!!:(
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 11:05, 18 Iunie 2014
Art. 612 Cod. civil - Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic.

Aveti posibilitatea formularii unei cereri de chemare in judecata prin care sa solicitati instantei obligarea vecinului la respectarea disptantei minime.
Mai inainte ar trebui sa faceti o sesizare la Primarie pt a afla daca vecinul are autorizatie de construire, pt. ca in mod normal, ar fi trebuit sa prezinte acordul dvoastra.
Am fost la primarie anul trecut si mi-au spus ca a expirat termenul de prescriptie pentru a mai putea face ceva.... credeti ca daca l as da in judecata as avea sanse de castig? Eu stiu ca el sigur nu are autorizatie de constructie pentru aceasta cladire.
Multumesc mult!
A expirat termenul de aplicare a unei amenzi contravenţionale şi nu de constatare a unor încălcări a prevederilor AC(presupunând că are AC). care pot fi constatate de primărie, conform L.50-1991.
Mai mult, trebuie respectată distanţa dintre clădiri cea menţionată în AC, distanţă care ar fi trebuit să fie dată (prin CU)conform REGULAMENTULUI local de urbanism).ªi aici este vorba despre studiu de însorire, etc.
Multumesc mult....va rog sa ma sfatuiti cum ar trebui sa procedez ca sa scap de aceasta problema!
Solicitați mai întâi copie după AC a anexei situată la nr. cadastral.......sau eliberată pe numele....., solicitare făcută în calitate de persoană direct interesată, d-voastră fiind vecin direct afectat de lucrarea respectivă, etc.În AC trebuie să fie descrisă , printre altele, limita dispusă față de hotarul către d-voastră(conform Regulamentului de urbanism trebuie să fie la cca 3m distanță, amplasată).Pentru o distanță mai mică trebuia o derogare de la Regulament(e vorba de însorire) și acordul d-voastră.Aceste lucruri se pot constata printr-o solicitare scrisă, la primărie deoarece art. 26 al L.50/1991prevede obligația primarului de a constata diversele încălcări ale AC emise și de a le impune încadrarea acestor lucrări în prevederile AC(dacă aceasta există) fără a mai da amendă, termenul fiind prescris

Alte discuții în legătură

Cu acoperisul peste gard mircea10 mircea10 Buna ziua, Am urmatoarea problema legata de o casa de vacanta pe care o detin intr-un orasel de provincie. Un vecin a inceput sa construiasca o casa ... (vezi toată discuția)
Locuinta cu un etaj- distanta legala dintre cladire si gardul vecinului? pomohaci555 pomohaci555 Care este distanta legala dintre constuctia cu un etaj si gardul unui vecin???Multumesc. (vezi toată discuția)
E nevoie de acordul meu? ContSters419707 ContSters419707 Buna ziua! Detin un ap la demisol intr-o cladire (D+P+1) destul de veche, situata in sect 2. In aceeasi cladire mai sunt 5 ap si exista si o curte comuna. In ... (vezi toată discuția)