avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Valabilitate fila CEC
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Valabilitate fila CEC

Buna ziua,
Am un client care doreste sa aman introducerea in banca a filei CEC deoarece nu are bani in cont. Am doua intrebari:
1) Cat este valabila fila CEC?
2) Ce pateste daca introduc CEC-ul si nu are bani?
Cel mai recent răspuns: gev , utilizator 15:00, 20 Iunie 2014
1. Cecurile emise si platibile in Romania trebuie sa fie prezentate la plata in termen de 15 zile de la data emiterii, acest termen calculandu-se din data emiterii pe instrumente.

2.Emiterea de instrumente financiare fara acoperire nu mai constituie infractiune prevazuta in NCP ci cade sub incidenta Art. 84 din Legea nr. 58/1934.

vezi:
art. 84 din Legea 59/1934 asupra Cecului - Emiterea unui cec fără a avea la tras disponibil suficient sau dispunerea în tot ori în parte de disponibilul avut mai înainte de trecerea termenelor fixate pentru prezentare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni până la un an sau cu amendă.

eventual si
Înşelăciune (art. 244 Cod Penal)- Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
Ultima modificare: Luni, 16 Iunie 2014
legalmgm, utilizator
1."Cecul emis şi plătibil în România trebuie, sub sancţiunea pierderii dreptului de regres împotriva giranţilor şi garanţilor, să fie prezentat la plată în termen de 15 zile."-art. 30 legea 59/1934 modificata si completata:

[ link extern ]

2.poate fi sanctionat conform art 84 din legea 59/1934

cititi acest topic :
www.avocatnet.ro/content/for...

si acest articol:
www.avocatnet.ro/content/art...

"Spre deosebire de cambie si bilet la ordin, pentru care emiterea acestora fara acoperire nu constituie infractiune, in cazul filei CEC emitentul trebuie sa se asigure ca in momentul eliberarii CEC-ului exista acoperirea necesara, in caz contrar emitentul savarsind infractiunea prevazuta de art. 84 din Legea 59/1934 sau infractiunea de inselaciune prevazuta de art. 215 vechiul Cod penal sau art. 244 noul Cod penal."
va multumesc pentru raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noul cod penal relunelu relunelu Bna ziua.Ce pedepse prevede NCP pt infractiuni la legea cec si deasemenea pt inselacine? (vezi toată discuția)
Inselaciunea prevazuta de art 215 alin. 4 vcp nu mai este incriminata in noul cod penal, ci in legea nr 59/1934 CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Conform noului cod penal, art 244 CP, infractiunea prevazuta de art 215 alin 4 VCP nu mai constituie infractiunea de inselaciune. In aceste conditii, este ... (vezi toată discuția)
Emitere fila cec Andr33agav Andr33agav Buna ziua, Este adevarat ca emiterea unei file CEC in alb constituie infractiune? Am vazut printre conditiile de emitere a unei file CEC, ca aceasta ... (vezi toată discuția)