avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... asigurare medicala in timpul sarcinii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

asigurare medicala in timpul sarcinii

Buna ziua ,

sunt insarcinata in ultimul semestru de sarcina, mentionez ca nu sunt angajata , nu am asigurare medicala dar nici nu am beneficiat de nimic gratuit din partea medicului de familie toate analizele facandu-le cu plata .
La inceputul sarcinii d-na doctor de familie mi-a recomandat sa merg la casa de asigurari pentru a fi luata in evidenta si pentru a-mi face asigurare pentru gravide , ginecologul mi-a spus ca nu este nevoie de aceasta asigurare pentru ca fiind gravida beneficiez de gratuitati . Mentionez ca sotul este angajat cu acte in regula .Vreau sa stiu daca in momentul de fata pot merge la medicul de familie pentru a cere trimitere pentru analizele care se fac gratuit in timpul sarcinii ?

Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:43, 17 Iunie 2014
1. Din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii:

Art. 213. - (1) Urmãtoarele categorii de persoane beneficiazã de asigurare, fãrã plata contribuţiei:
...
f) femeile însãrcinate şi lãuzele, dacã nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de bazã minim brut pe ţarã.
...

(3) Persoanele care au calitatea de asigurat fãrã plata contribuţiei vor primi un document justificativ special, carnet sau adeverinţã de asigurat fãrã plata contribuţiei eliberat de casa de asigurãri de sãnãtate, care atestã aceastã calitate în urma prezentãrii la casa de asigurãri a documentelor care dovedesc cã se încadreazã în prevederile alin.(1) sau alin.(2). Acest document va fi vizat periodic, dupã caz, în urma prezentãrii, de cãtre persoana interesatã, la casa de asigurãri, a documentelor care dovedesc menţinerea condiţiilor de încadrare în categoria asiguraţilor fãrã plata contribuţiei, în condiţiile stabilite prin ordin al preşedintelui CNAS.


2. Din Ordinul CNAS nr. 617/2007:

Art. 20.
(1) Persoanele care beneficiaza de asigurarile sociale de sanatate fara plata contributiei sau cu plata contributiei din alte surse vor face dovada incadrarii în una dintre aceste categorii printr-un document justificativ - adeverinta, eliberat de CAS, potrivit fiecarei categorii, pe baza urmatoarelor documente:
...
h) pentru femeile insarcinate sau lauze, pe baza actului de identitate, a adeverintei medicale, a certificatului de nastere a copiluluI - pentru lauze, precum şi a documentului eliberat de unitatile fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile şi a declaratiei pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau pe baza documentelor justificative ca realizeaza venituri lunare sub salariul de baza minim brut pe tara;
...

3. Daca procedati ca mai sus si obtineti adeverinta de asigurat de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) va puteti inscrie apoi la orice medic de familie si puteti solicita trimiterile necesare.

Citeste mai mult pe:
www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Analizele din perioada de sarcina sunt sau nu gratuite chiar si fara cotizarea la cnas? cez177 cez177 Buna ziua! Am si eu o nelamurire privind gratuitatea analizelor din perioada de sarcina. Medicul ginecolog mi-a spus ca sunt gratuite chiar si fara acea ... (vezi toată discuția)
Asigurare medicala gravide ana_antonela ana_antonela Buna ziua, cum trebuie sa procedeze o gravida fara venit pentru a beneficia pe timpul sarcinii de asigurare medicala gratuita? persoana respectiva a fost la ... (vezi toată discuția)
Asigurare medicala gabriella27 gabriella27 Buna ziua.Ma numesc Mititelu Gabriela si problema mea este urmatoarea:sunt insarcinata insa nu lucrez deci nu beneficiez de asigurarea medicala.M-am interesat ... (vezi toată discuția)