avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Analizele din perioada de sarcina sunt sau nu gratuite ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Analizele din perioada de sarcina sunt sau nu gratuite chiar si fara cotizarea la CNAS?

Buna ziua! Am si eu o nelamurire privind gratuitatea analizelor din perioada de sarcina. Medicul ginecolog mi-a spus ca sunt gratuite chiar si fara acea cotizatie platita in baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie, de la clinica mi sa spus ca fondurile au fost suplimentate si deci pot sa le fac. Cand am mers la medicul de familie dupa biletul de trimitere aceasta a parut foarte uimita si mi-a spus ca ea nu stie daca se poate sau nu:O. Deasemenea pe site-ul CNAS scrie clar ca gravidele care nu au un venit beneficiaza de analizele din timpul sarcinii gratuit. Medicul de familie mi-a cerut sa ii las si ei sa citeasca copia de pe site-ul CNAS ca ea nu stie nimic si ma rugat sa ma intorc luni, eu am mers la ea vineri. Deci pana la urma sunt sau nu gratuite aceste analize?!
Cel mai recent răspuns: cez177 , utilizator 15:44, 27 Octombrie 2013
1. Din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii:

Art. 213. - (1) Urmãtoarele categorii de persoane beneficiazã de asigurare, fãrã plata contribuţiei:
...
f) femeile însãrcinate şi lãuzele, dacã nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de bazã minim brut pe ţarã.
...

(3) Persoanele care au calitatea de asigurat fãrã plata contribuţiei vor primi un document justificativ special, carnet sau adeverinţã de asigurat fãrã plata contribuţiei eliberat de casa de asigurãri de sãnãtate, care atestã aceastã calitate în urma prezentãrii la casa de asigurãri a documentelor care dovedesc cã se încadreazã în prevederile alin.(1) sau alin.(2). Acest document va fi vizat periodic, dupã caz, în urma prezentãrii, de cãtre persoana interesatã, la casa de asigurãri, a documentelor care dovedesc menţinerea condiţiilor de încadrare în categoria asiguraţilor fãrã plata contribuţiei, în condiţiile stabilite prin ordin al preşedintelui CNAS.


2. Din Ordinul CNAS nr. 617/2007:

Art. 20.
(1) Persoanele care beneficiaza de asigurarile sociale de sanatate fara plata contributiei sau cu plata contributiei din alte surse vor face dovada incadrarii în una dintre aceste categorii printr-un document justificativ - adeverinta, eliberat de CAS, potrivit fiecarei categorii, pe baza urmatoarelor documente:
...
h) pentru femeile insarcinate sau lauze, pe baza actului de identitate, a adeverintei medicale, a certificatului de nastere a copiluluI - pentru lauze, precum şi a documentului eliberat de unitatile fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile şi a declaratiei pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau pe baza documentelor justificative ca realizeaza venituri lunare sub salariul de baza minim brut pe tara;
...

3. Aratati textele de lege de mai sus si medicului de familie.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

Ultima modificare: Duminică, 27 Octombrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc pentru raspuns, va doresc o duminica placuta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare medicala in timpul sarcinii adutzza adutzza Buna ziua , sunt insarcinata in ultimul semestru de sarcina, mentionez ca nu sunt angajata , nu am asigurare medicala dar nici nu am beneficiat de nimic ... (vezi toată discuția)
Plata cas gravida carmen-ioana carmen-ioana buna dimineata,as avea si eu o nelamurire...sunt insarcinata in 9 sapt,am fost la medicul de familie pt o trimitere la analizele de sange si mi sa pus ca nu ... (vezi toată discuția)
Asigurare sanatate Violeta V Violeta V Nu am venituri...nu mi-am permis sa merg la analize si nici la casa de asigurari cu hartia de la medic specialist in vederea inscrierii cum ca sunt ... (vezi toată discuția)