avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu paternal înaintea Concediului pentru ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu paternal înaintea Concediului pentru cresterea copilului

Bună
Sotul meu va intra in concediu pentru cresterea copilului din ziua cand se va naste micutul, eu nefiind angajată.
Intrebarea mea este în ce masura mai este valabil Concediul paternal in cazul in care tatal opteaza pentru concediu pentru cresterea copilului.
Stiu ca trebuie sa depuna o cerere la servici prin care sa i se suspende contarctul de munca din ziua cand se naste copilul. Poate face acest lucru dupa ce in prealabil are concediu paternal? Adica 5 zile lucratoare + 10 in cazul in care face cursul de puericultura?
Multumesc
Ultima modificare: Marți, 17 Iunie 2014
Marta0000, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:20, 17 Iunie 2014
1. Poate solicita mai intai concediul paternal si apoi concediul crestere copil (CCC).

2. - Pentru ca dvs.nu sunteti angajata si puteti sta acasa sa ingrijiti copilul exista o solutie mai buna din punct de vedere financiar.
- Tatal copilului poate solicita direct (fara a intra in CCC) stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Adica primeste salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar.
- Veti mai beneficia si de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana implinese copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.
- De la Primarie luati lista cu actele necesare pentru stimuentul de insertie si pentru alocatia de stat pentru copii.

3. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.


4. Deoarece dvs. nu puteti beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) tatal copilului poate solicita stimulentul de insertie incepand cu data nasterii copilului.
Ultima modificare: Marți, 17 Iunie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Sotul dvs poate intra in CCC dupa ce isi ia concediul paternal.

Astfel,mai intati solicita angajatorului acordarea concediului paternal,in baza art.2 si 4 din Legea 210/1999,iar la expirarea acestuia va depune cerere la angajator pentru acordarea CCC pana la implinirea varstei de 1 an sau de 2 ani acopilului - cum doreste.
Și ce ar trebui să facă soțul meu pentru primirea celor 5 zile de concediu paternal?
Care este procedura?
Multumesc pentru raspuns
Art. 2 din Legea 210/1999:
(1)În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.

(2)Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului.

In speta, tatal va solicita angajatorului, printr-o cerere la care ataseaza copia certificatului de nastere al copilului, acordarea concediului paternal - 5 zile lucratoare - ,potrivit art.2 din Legea 210/1999.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile concediu puericultura ValentinaNastase ValentinaNastase Buna ziua, Daca tatal opteaza pentru stimulentul insertie fara a intra in CCC((Eu nu beneficiez de concediul de maternitate, nefiind angajata), mai poate ... (vezi toată discuția)
Concediu paternal eujad eujad un salariat caruia i-a nascut sotia vrea sa intre in concediu paternal. Cu ce data poate intra?se inscriu in carnet suspendarea celor 5 zile pe care le-a ... (vezi toată discuția)
Ccc luat de tatal copilului dyanab1987 dyanab1987 Buna ziua.Sunt insarcinata si nu lucrez.daca sotul nu vrea sa intre in concediu de paternitate,are ceva beneficii dupa nasterea copilului? (vezi toată discuția)