avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Primul ajutor
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Primul ajutor

Buna ziua,

un om se ineaca, sau are o alta problema care-i pune viata in primejdie.
un al om este in apropierea lui
2 scenarii :
1) al doilea om asista fara sa ajute la ce i se intampla primului. este aceasta o infractiune dupa noul cod penal ? am auzit intamplator si pasager pe la televizor ca ar fi.....
2) al doilea om incearca sa-l salveze pe primul , dar manevrele lui sunt gresite si ii provoaca moartea (sau ajuta la provocarea mortii). raspunde in fata legii ,poate fi acuzat si condamnat pt ucidere din culpa ?

multumesc.


ART. 203
Lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate
(1) Omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a anunţa de îndată autorităţile de către cel care a găsit o persoană a cărei viaţă, integritate corporală sau sănătate este în pericol şi nu are putinţa de a se salva se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Fapta nu constituie infracţiune dacă, prin acordarea ajutorului, autorul s-ar expune unui pericol grav cu privire la viaţa, integritatea corporală sau sănătatea sa.

La pct.2 este discutabil.
intrebarea mea #2 se referea ce se intampla daca salvatorul, din cauza unor manevre gresite, ii agraveaza starea (sau il omoara) pe cel pe care vroia sa-l salveze
La a doua speta, depinde de circumstante. A fost un caz acum o saptamana unde un muncitor a murit (sau era deja mort de la mormanul de pamant cazut pe acesta) deoarece a fost lovit de cupa unui excavator in cap, de un altul, incercand sa-l scoata din pamant. Nimeni nu va poate da un raspuns concret aici, trebuie stiute toate detaliile.
Referitor la prima situație, chiar acum câteva zile doi pescari asistau cum 3 persoane încercau să traverseze un râu, cu 2 căruțe legate la un singur cal. Cu cât înaintau în apă, apa devenea mai adâncă, astfel posibilitatea înecului era predictibilă.Cei 2 pescari stăteau și filmau scenele și făceau glume pe seama oamenilor.Tragedia s-a produs, 2 dintre cei în cauză s-au înecat, doar unul a supraviețuit, și calul Abia când cei 2 au dispărut sub ape, pescarii au luat măsuri, au anunțat autoritățile.
Părerea mea este că ei pot fi acuzați de lăsare fără ajutor, infracțiunea menționată mai sus de colegul.
Cât privește a doua situație despre care întrebați, exemplul dat de @Cry Tek este foarte bun, întrucât se pliază pe întrebarea dvs. Eu cred că poate fi vorba despre ucidere din culpă.Pentru că nu poți folosi excavatorul pentru salvarea unor vieți aflate sub un mal de pământ, însă nu la zeci de metri, ci la 2-3 metri.Am văzut un reportaj în care salvatorii săpau cu mâinile goale pentru a salva niște persoane de sub dărâmături. O făceau cu foarte multă grijă.
În cazul expus, una dintre persoane a supraviețuit, deci se prezumă că și calaltă ar fi putut supraviețui dacă nu se folosea excavatorul.
Oricât ar fi legea de blândă, totuși, nu poți exonera de răspundere pe cineva care ar fi putut fi prevăzător cu prvire la un anumit rezultat, chiar dacă avea cele mai bune intenții.
referitor la situatia cu carutele eu am perceput ca persoanele cere traversau raul nu erau in pericol in momentul in care au inaintat prin apa.
pericolul trebuiau sa il perceapa cei ce s-au aventurat in rau.
cand situatia s-a complicat deja era prea tarziu pentru a mai interveni si cei doi pescari din punctul meu de vedere nu puteau decat sa sune la 112 ca de salvat dansii sub nici o forma nu-i puteau salva.
parerea mea.
referitor la cea de-a doua speta , chiar daca nu mi se pare corect (deoarece cel de-al doilea om incearca sa salveze) , se poate vorbi de ucidere din culpa.
daca nu stii ce sa faci in o anume situatie mai bine te abtii si faci ceea ce trebuie adica sa suni la 112.

Alte discuții în legătură

Incadrare juridica accident de circulatie iu1ian iu1ian Pentru o încadrare juridica corecta, voi relata faptele, pe scurt. Erau condiții de vizibilitate excelente. Victima circula regulamentar, pe acostamentul ... (vezi toată discuția)
Rezolvarea unei speţe (ipotetice)... Dinamor Dinamor O maşină circulă pe un drum public. Într-o curbă (din multiple motive) iese de pe carosabil şi se răstoarnă. Unul dintre pasageri este prins sub ... (vezi toată discuția)
Pescuit cristyan. cristyan. buna seara.rog pe aceasta cale sa ma ajutati cu urmatoarea problema:in cazul in care merg impreuna cu mai multi pescari in marea teritoriala-Marea Neagra si ma ... (vezi toată discuția)