avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Primul ajutor
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Primul ajutor

Buna ziua,

un om se ineaca, sau are o alta problema care-i pune viata in primejdie.
un al om este in apropierea lui
2 scenarii :
1) al doilea om asista fara sa ajute la ce i se intampla primului. este aceasta o infractiune dupa noul cod penal ? am auzit intamplator si pasager pe la televizor ca ar fi.....
2) al doilea om incearca sa-l salveze pe primul , dar manevrele lui sunt gresite si ii provoaca moartea (sau ajuta la provocarea mortii). raspunde in fata legii ,poate fi acuzat si condamnat pt ucidere din culpa ?

multumesc.

am dat de un articol pe net :
[ link extern ]
unde se vorbeste de o asa numita Legea 95/2006, art 88 in care s-ar spune ca :
“persoanele fără pregătire medicală care acordă primul ajutor în mod voluntar, pe baza indicaţiilor furnizate de un dispecerat medical sau a unor cunoştinţe în domeniul primului ajutor de bază, acţionând cu bună-credinţă şi cu intenţia de a salva viaţa sau sănătatea unei persone, nu răspund penal sau civil”

poate sa-mi confirme cineva ?

asta ar incuraja persoanele cu un minim de cunostinte medicale sa ajute, sa se implice activ cand specialistii sunt departe de locul accidentului.

multumesc

Ultima modificare: Marți, 24 Iunie 2014
alex5, utilizator
Da, aceste reglementări există în legea reformei in sănătate.
Exonerearea de răspundere are loc dacă nu există suspiciuni că a existat rea credință în acțiunea de salvare sau au fost depășite competențele , protocoalele, etc.

Legea 95 2006 actualizata, a reformei in sanatate>

CAPITOLUL I
Dispoziţii generale

SECŢIUNEA a 2-a
Primul ajutor de bază şi primul ajutor calificat
Art. 88
(1) Persoanele fără pregătire medicală care acordă primul ajutor de bază în mod voluntar, pe baza indicaţiilor furnizate de un dispecerat medical sau a unor cunoştinţe în domeniul primului ajutor de bază, acţionând cu bună-credinţă şi cu intenţia de a salva viaţa sau sănătatea unei persoane, nu răspund penal sau civil.
(2) Personalul paramedical nu răspunde penal ori civil, după caz, dacă se constată, potrivit legii, îndeplinirea de către acesta, cu bună-credinţă, a oricărui act în legătură cu acordarea primului ajutor calificat, cu respectarea competenţei acordate, protocoalelor şi procedurilor stabilite în condiţiile legii.

Detalii: [ link extern ]

totusi nu inteleg de ce ati subliniat paragraful 2, ca nu se aplica la oamenii "normali" ... la oamenii normali, fara pregatire pedicala (deci nu paramedici) se aplica strict paragraful 1. corect ?
multumesc.
Da.
Ex: eu nu am pregatire medicala de niciun fel, nu stiu nici macar cum se ia pulsul corect. In acest caz, eu trebuie sa fiu indrumat de catre operatorul de la 112, care trebuie sa aibe niste cunostinte minime in acest domeniu. Mie mi se aplica paragraful 1.
patrascu razvan a scris:


ART. 203
Lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate
(1) Omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a anunţa de îndată autorităţile de către cel care a găsit o persoană a cărei viaţă, integritate corporală sau sănătate este în pericol şi nu are putinţa de a se salva se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Fapta nu constituie infracţiune dacă, prin acordarea ajutorului, autorul s-ar expune unui pericol grav cu privire la viaţa, integritatea corporală sau sănătatea sa.

La pct.2 este discutabil.


Cel mai simplu e să revenim la textul de lege.
La alin. 1 se spune foarte clar că pentru a avea infracțiunea respectivă trebuie ori să nu se acorde ajutor, ori să nu se anunțe de îndată autoritățile.
Deci dacă cineva nu e în stare (din orice motive obiective sau subiective) să acorde ajutor, are totuși obligația de a anunța de îndată autoritățile.

Dacă cel puțin una dintre cele două obligații alternative impuse de definiția infracțiunii respective este îndeplinită, persoana respectivă nu va răspunde penal.

Cu privire la alin. 2 al aceluiași articol, după părerea mea aprecierea se va face in concreto pentru stabilirea elementelor constitutive ale infracțiunii, și se va merge pe analiza factorilor subiectivi ce caracterizează persoana respectivă, deci nu se poate da o soluție tranșantă decât pentru un caz concret.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incadrare juridica accident de circulatie iu1ian iu1ian Pentru o încadrare juridica corecta, voi relata faptele, pe scurt. Erau condiții de vizibilitate excelente. Victima circula regulamentar, pe acostamentul ... (vezi toată discuția)
Rezolvarea unei speţe (ipotetice)... Dinamor Dinamor O maşină circulă pe un drum public. Într-o curbă (din multiple motive) iese de pe carosabil şi se răstoarnă. Unul dintre pasageri este prins sub ... (vezi toată discuția)
Pescuit cristyan. cristyan. buna seara.rog pe aceasta cale sa ma ajutati cu urmatoarea problema:in cazul in care merg impreuna cu mai multi pescari in marea teritoriala-Marea Neagra si ma ... (vezi toată discuția)