avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Incadrare juridica accident de circulatie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Incadrare juridica accident de circulatie

Pentru o încadrare juridica corecta, voi relata faptele, pe scurt.

Erau condiții de vizibilitate excelente. Victima circula regulamentar, pe acostamentul drumului, fiind surprinsa de lovitura autovehiculului din spate. Ca urmare a accidentului, victima a fost proiectata pe asfalt, în stare de inconștienta (ulterior s-a dovedit necesara o intervenție chirurgicala maxilo-faciala).

În loc să sune la 112, autorul accidentului a mutat mașina și a preferat sa transporte victima la domiciliul acesteia din apropiere, propunând rudelor sa nu anunțe accidentul și declarând fals că a fost doar acroșată cu oglinda ( deși există martori și urme de lovituri pe bara mașinii).

Mutarea mașinii și intenția de a nu anunța accidentul, se incadrează in Art. 338, alin2. Cod penal, pe care il redau aici.

[ link extern ]

"Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia
alin2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a şterge urmele accidentului de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la faţa locului."

Dar actiunea de a fi periclitat viața victimei, prin mutarea acesteia ( ar fi putut sa aiba vreo factura cervicala, care i-ar fi putut fi fatala), si tergiversarea apelului la 112 ( rudele au sunat cand a ajuns victima acasa) nu stiu daca se incadreaza la 338, care vorbeste despre locul si urmele accidentului, nu despre persoana vatamata. Ce incadrare juridica credeti ca ar avea aceste ultime fapte?

Va multumesc!
Cate zile de ingrijiri medicale are persoana vatamata?
Altfel nu e nici o infractiune.
Ana-Maria Dutescu a scris:

Cate zile de ingrijiri medicale are persoana vatamata?
Altfel nu e nici o infractiune.


Daca inteleg corect, opinia dvs. este ca, daca nu se incadreaza in cele 90 de zile de la 194 alin(1)b CP, nu ar fi nicio infractiune.

Dar 338 nu este aplicabil, in contextul propus descris mai sus?
Sau poate 194 alin 1 e) punerea în primejdie a vieţii persoanei, prin mutarea victimei si tergiversarea apelului la 112.
Ultima modificare: Vineri, 22 Februarie 2019
iu1ian, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e doar opinia mea, ci si a organelor de urmarire penala.
Cititi mai intai OUG 195/2002 rep.


Ana-Maria Dutescu a scris:

Nu e doar opinia mea, ci si a organelor de urmarire penala.
Cititi mai intai OUG 195/2002 rep.


Va multumesc pentru indrumare

"Art. 77. - Respingeri de neconstituționalitate (1), Practică judiciară (6)
(1) Conducătorul unui vehicul implicat într-un accident de circulație în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății unei persoane este obligat să ia măsuri de anunțare imediată a poliției, să nu modifice sau să șteargă urmele accidentului și să nu părăsească locul faptei.
Practică judiciară (19)

(2) Orice persoană care este implicată sau are cunoștință de producerea unui accident de circulație în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau a mai multor persoane, precum și în situația în care în eveniment este implicat un vehicul care transportă mărfuri periculoase este obligată să anunțe de îndată poliția și să apeleze numărul național unic pentru apeluri de urgență 112, existent în rețelele de telefonie din România.
Practică judiciară (11)

(3) Este interzis oricărei persoane să schimbe poziția vehiculului implicat într-un accident de circulație în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau a mai multor persoane, să modifice starea locului sau să șteargă urmele accidentului fără încuviințarea poliției care cercetează accidentul. "

Evident, faptele din speta descrisa se incadreaza aici. Daca avem sub 90 zile de ingrijiri, opinia dvs. ar fi ca se atrage numai raspunderea contraventionala?

Dar, daca nerespectarea dispozițiilor privind circulația pe drumurile publice intrunesc elementele constitutive ale unei infracțiuni, nu se aplica si articolele din codul penal susmentionate?
Fapta descrisa de dvs. constituie infractiunea prevazuta de art. 338 Cod penal

Articolul 338 Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia

(1) Părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea poliției sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorității competente, aflat în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulație, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani

(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a șterge urmele accidentului de circulație din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la fața locului.

In ceea ce priveste infractiunea prevazuta de art. 194 alin. 1 lit e) Cod penal,trebuie dovedit faptul ca mutarea victimei de la locul accidentului i-a pus acesteia viata in pericol.

De asemenea, faptul ca victima a fost mutata de la fata locului si prin acest lucru i-a fost pusa in pericol viata, poate fi calificat ca o agravanta a infractiunii prevazuta de art. 338 Cod penal.
Ultima modificare: Vineri, 22 Februarie 2019
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

Alte discuții în legătură

Accident Sorin sam Sorin sam Am acrosat un biciclist pe trecerea de pietoni,urmari fiind doar zgarieturi si fara pagube materiale: adica bicicleta Nu a fost lovita si nici masina... Am ... (vezi toată discuția)
Desi nu am fost vinovat am ramas fara carnet cine stie pana cand... nu stie nimeni! mihaileugenchitu mihaileugenchitu Masina in care eram la volan si cu care stationam la un stop, a fost lovita de un cetatean izbit de un alt autovehicul aflat in miscare si care vehicul l-a ... (vezi toată discuția)
Fuga de la locul accidentului Exlicit Exlicit Un amic a fugit de la locul unui accident care s-a soldat cu pagube materiale pentru victima , nu foarte grave , pateste ceva daca a fugit de la locul ... (vezi toată discuția)