avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare

Inteleg ca orele suplimentare sunt considerate orele lucrate in afara celor 40 ore din CIM.

Daca angajatorul nu plateste si nici nu tine cont in vreun fel de orele suplimentare, nici nu acorda ore platite libere ulterior, ce se poate face?

Cum se demonstreaza ca s-au lucrat ore suplimentare? Niste rapoarte interne aprobate de manageri, facute de salariati pot fi considerate ca fiind pontaje (evidenta orelor de lucru)?

Pot fi acestea probe? Cum se procedeaza?

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:37, 18 Iunie 2014
Conform art.119 C.mun., angajatorul are obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi de a supune controlului inspecţiei muncii această evidenţă ori de câte ori este solicitat.

Munca suplimentara se poate dovedi cu martori, inscrisuri care sa dovedeasca activitatea dupa terminarea timpului normal de munca, solicitarea angajatorului de a efectua munca suplimentara etc.

Multumesc frumos pentru raspunsurile avizate!

As mai avea doua intrebari:

1. Evidenta timpului de munca (presupunand ca este) facuta de angajator face parte din dosarul personal? Cu alte cuvinte, pot sa fac o cerere pentru a-mi fi eliberata, conform HG500/2011, in 15 zile de la solicitare?

2. Dupa strangerea / aducerea de dovezi / probe / inscrisuri / martori (eventual chiar acea evidenta, daca este relevanta), unde se face sesizarea, unde se depun? La ITM sau in instanta? Exista vreo procedura?
Ultima modificare: Miercuri, 18 Iunie 2014
josette2014, utilizator
1. Evidenta orelor prestate nu face parte din dosarul de personal al salariatului.

2. Cand veti avea aceste dovezi , puteti depune atat sesizarea la ITM , cat si actiunea in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prin dovezi si martori se poate castiga un proces intre un salariat si un angajator? maryieta maryieta e un an lucrez mult peste orele prevazute in contractul individual de munca,orele suplimentare neplatite,sarb legale,sporuri si concediile(odihna si ... (vezi toată discuția)
Litigiu munca eujad eujad sunt data in judecata de un fost salariat ( a lucrat pana in 2008). Acum imi cere plata orelor suplimentare. Are ore suplimentare. Ce e de facut in cazul ... (vezi toată discuția)
Condica de prezenta zgubi71 zgubi71 Buna seara, condica de prezenta poate constitui o dovada in cazul unei reclamatii la itm sau in instanta,in care cer plata orelor suplimentare efectuate dar ... (vezi toată discuția)