avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca nedeclarat, munca la negru - profesor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca nedeclarat, munca la negru - profesor

Buna ziua!
Sunt o profesoara calificata cu 20 ani vechime in invatamant.
Anul trecut am primit o oferta de a lucra un an de zile, respectiv anul scolar 2013-2014, in strainatate, intr-o tara membra UE. Am semnat un contract cu scoala din strainatate, full time position, incepand cu 1 septembrie 2013.
Cu alte cuvinte, catedra intreaga, 40 ore pe saptamana. Contractul a fost unul de proba pentru primele 3 luni de zile si s-a transformat automat, in baza legislatiei, in unul permanent la implinirea celor trei luni.
Intre timp, in cursul anului, scoala mi-a eliberat mai multe acte/adeverinte pentru politia tarii in cauza, obtinerea cartii de rezident etc, adeverinte in care de fiecare data se specifica faptul ca sunt angajata in full time incepand cu data de 1 septembrie 2013, ca nu am avut intreruperi din septembrie in coace etc.
Surpriza a venit acum la sfarsitul anului scolar, cand intamplator am aflat ca scoala nu mi-a declarat contractul pentru o perioada de 6 luni de zile, respectiv sept 2013 - jumatatea lui martie 2014, si nu mi-a platit niciun fel de asigurare pentru acest interval.
In martie 2014 am solicitat scolii o adeverinta pentru biroul de emigrari (trebuia sa imi prelungesc rezidenta temporara) si in ziua cand scoala a eliberat adeverinta, 10 martie 2014, a inceput sa plateasca asigurarile si m-a declarat la Ministerul Muncii ca angajat.
Am discutat in aceste zile de mai multe ori cu conducerea scolii care nici nu se gandeste sa rectifice greseala. Initial s-a incercat o mituire a mea, dar am explicat ca am nevoie nu de o suma de bani primita necinstit, ci de vechimea mea in munca si de asigurarile sociale platite.
Ieri am fost chemata la scoala si directorul m-a anuntat ca va intocmi un al contract adiacent, citizen contract, pentru perioada respectiva, in care va scrie ca in cele 6 luni am oferit servicii scolii si va plati asigurarile. Un fel de contract de servicii fara a fi incadrata cu norma intreaga, nu stiu exact echivalentul roman, dar m-a dus cu gandul la cumul de functii.
Diferenta e ca avand un astfel de contract pt anumite servicii, scoala poate plati asigurarile angajatului la sfarsitul contractului.
Problema e ca in cazul in care scoala imi declara acum contractul initial, va fi amendata cu o suma imensa, pentru ca legea e stricta si cere ca orice angajat sa fie declarat in decurs de trei zile lucratoare.

Chiar nu stiu cum sa procedez, vreau ca toata munca mea aici sa fie legala in documente, timp de 20 de ani in Romania nu am avut nicio intrerupere in munca. As putea sa depun plangere si sa intru intr-un razboi cu scoala. E vorba de plangere in instanta, insa din cate am inteles, pentru astfel de cazuri pagubitul/angajatul e scutit de orice taxa de judecata.
As dori un sfat profesional. Am muncit in aceasta scoala si vreau sa am asigurarile sociale in regula si vechimea in munca.

Varianta 2 de cntract ar fi avantajoasa pentru mine, ca sa se evite un scandal? Desi habar nu am cum va fi completata cartea mea in munca pentru cele 6 luni cu problema. (Aici inca se folosesc carti de munca clasice).
Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 19 Iunie 2014
margarita_lkb, utilizator
Cel mai recent răspuns: sara333 , utilizator 14:31, 1 Februarie 2021
Imi puteti spune ce documente trebuie sa aduc in Romania ca sa mi se ia in considerare vechimea in munca prestata in afara si asigurarile sociale pentru pensie? Apoi, unde ar trebui sa le traduc in romaneste, in tara de unde le ridic, sau in Romania, si daca e necesara apostila?
Pentru a va fi luata in considerare acea perioada ca stagiu de cotizare la pensie, trebuie sa solicitati din Bulgaria eliberarea formularului E207 - Certificat de stagiu de cotizare.

sau

Cand va depuneti dosarului de pensionare, la cererea lucrătorului, casa teritorială de pensii la care acesta este asigurat în acel moment, în cazul dumneavoastra casa de pensii din Romania, reconstituie cariera sa profesională, cu cel puţin un an înaintea datei la care va atinge vârsta de pensionare.

De asemenea, la cererea instituţiei la care lucrătorul este asigurat în acel moment, casa teritorială de pensii competentă reconstituie perioada de asigurare realizată în Bulgaria, începând, cel mai târziu, cu un an înaintea datei la care va atinge vârsta de pensionare, pe care o confirmă prin formularul E 205 „Atestat privind cariera de asigurat în Bulgaria”.

Pentru a facilita îndeplinirea formalităţilor de reconstituire a carierei profesionale, este indicat ca dumneavoastra, la completarea formularului E207 „Certificat privind cariera de asigurat” sa furnizati cât mai multe informaţii referitoare la angajatorii sau activitatea independentă desfăşurata pe teritoriul Bulgariei.

In Bulgaria, organismele competente care furnizeaza formularele E persoanelor care pot beneficia de acestea, sunt Institutul national de securitate sociala, Directia ”Integrare europeana si acorduri internationale”, Casa nationala de asigurari de sanatate si Agentia de ajutor social.

Seria E 200/pensii/ poate fi obtinuta de la Institutul National de Securitate Sociala.
"Seria E 200/pensii/ poate fi obtinuta de la Institutul National de Securitate Sociala."
1. Va referiti la Institutul din Romania sau cel din tara unde persoana a fost angajata?
2. Apoi, din ce inteleg de la dumneavoastra, ar fi vorba de mai multe documente E200, nu?
Cine le completeaza?
La finalizare trebuie traduse in romaneste?
3. Perioada de angajare in afara Romaniei, intr-o tara membra UE, se va lua in calcul doar la pensie, sau si pentru calcularea transelor salariale?
Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 1 Februarie 2021
sara333, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este vorba despre Institutul National de Securitate Sociala din Italia.

Perioada de angajare in afara Romaniei, intr-o tara membra UE, se va lua in calcul doar la pensie ... pentru vechimea in munca , verificati documentele interne emise de angajatorul dvs.
Ultima modificare: Luni, 1 Februarie 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc mult pentru raspuns!
Tot in invatamant lucrez si eu. Sunt titulara in Romania. Scoala din Romania nu prea stie ce sa imi spuna. Nici sindicatul.
Daca fac dovada unui document oficial/lege in baza careia anii lucrati in afara Romaniei se calculeaza ca vechime in munca/ transe salariale, atunci e ok pentru angajator.
Insa cum cazuri ca al meu sunt putine in invatamant (ar mai fi cazul invatatoarelor de la sectia germana care au lucrat pentru o perioada in Germania si s-au reintors apoi in Romania), se pare ca nimeni nu stie ceva sigur. De aceea am decis sa intreb aici :
- cum pot valorifica anii lucrati in afara (ce drepturi am)
- care e procedura de urmat, pas cu pas.
Inca o data: multumesc!
Ultima modificare: Luni, 1 Februarie 2021
sara333, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechimea din strainatate dana 123 dana 123 Cum trebuie sa procedez pentru a avea in cartea de munca vechimea din strainatate(6 ani) ? Am lucrat cu contract legal si am platit asigurarile sociale. ... (vezi toată discuția)
Perioada lucrata legal in strainatate mentionata in cartea de munca sorinci sorinci Buna ziua! Am lucrat legal, cu contract de munca si platirea taxelor, 1 an in Grecia (2007-2008) si 3 ani si jumatate in Irlanda (2008-2012). Am scrisori de ... (vezi toată discuția)
Vechimea din spania in cartea de munca in românia Nicol1978 Nicol1978 Buna dimineața, as dori sa știu de ce acte am nevoie in România si unde trebuie depuse pentru a demonstra vechimea in munca din Spania ținând cont ca am ... (vezi toată discuția)