avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 152 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sot decedat, mostenire parinti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sot decedat, mostenire parinti

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu niste lamuriri in rezolvarea urmatoarei situatii:

Sotul meu a decedat in 2005, avem 2 copii majori, in 2012 si respectiv in 30 aprilie 2013, au decedat socrii mei care aveau in proprietate un apartament. Sotul meu mai are o sora in viata. Va rog sa ma lamuriti in legatura cu succesiunea apartamentului:
1) cine are dreptul la succesiune dintre mostenitori si in ce proportii
2) este posibil ca daca nu s-a facut la notar intr-un an de la decesul soacrei mele, o acceptare a mosteniri , sa se piarda dreptul la aceasta de catre mostenitorii sotului meu ? Stiu ca succesiunea trebuie facuta in 2 ani de la decesul soacrei , in caz contrar se plateste o taxa fiscala de 1% la notar, dar nu stiu cum se procedeaza fara aceea acceptare.
Va multumesc
Ultima modificare: Joi, 19 Iunie 2014
camf17, utilizator
Cel mai recent răspuns: camf17 , utilizator 11:53, 23 Iunie 2014
Copiii dvs impreuna jumatate, cumnata dvs jumatate. Numai daca sunt probleme cu cumnata veti ajunge in instanta, altfel vor dezbate succesiunea la notar.
Va duceti la notar si va v-a explica si va v-a da lamuriri si despre costuri. Copiii dvs. au dreptul la jumatate din apartament.
o singura completare la raspunsurile de mai sus>
pentru acceptarea succesiunii bunicilor cei doi nepoti din fiu se pot prezenta la orice notariat pentru a face declaratiile de acceptare - sunt necesare actele: certificate deces bunici, certificat deces tata, certificate nastere ale acceptantilor+ certificate casatorie (daca si-au schimbat numele prin casatorie)+ carti identitate. Aceasta acceptare este utila, insa cat timp exista intelegere nu-i obligatorie, acceptarea putand fi si prezumata (tacita, prin preluare de bunuri).
camf17 a scris:

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu niste lamuriri in rezolvarea urmatoarei situatii:


2) este posibil ca daca nu s-a facut la notar intr-un an de la decesul soacrei mele, o acceptare a mosteniri , sa se piarda dreptul la aceasta de catre mostenitorii sotului meu ?


Da, este posibil.

Descendenţii soţului vin la succesiune prin reprezentare, alături de sora tatălui lor. Dacă nu există dovada acceptării succesiunii (fie expresă, fie tacită), ei pot fi înlăturaţi de la succesiune dacă sora tatălui va invoca lipsa acceptării, situaţie în care notarul are obligaţia să îndrume părţile spre instanţa de judecată.
Va multumesc mult pentru raspunsuri, sper sa nu ajungem la un proces, dar in cazul in care s-ar ajunge, cumnata mea poate invoca absenta acelei acceptari si astfel instanta sa hotarasca pierderea partii de mostenire a copiilor mei?
Ultima modificare: Vineri, 20 Iunie 2014
camf17, utilizator

Alte discuții în legătură

Ce ma sfatuiti? mamma mamma in iulie se intoarce cumnata mea din italia si vor sa dezbata mostenirea pt socrul meu care e decedat din 1993.eu si copilul meu ca mostenitori ai sotului ... (vezi toată discuția)
Am o nelamurire referitor la succesiune. pe scurt (x) am fost ... laura1964 laura1964 Am o nelamurire referitor la succesiune. Pe scurt (X) am fost casatorita cu A. Acesta a mai fost casatorit cu B si are doi copii. A nu are proprietati insa ... (vezi toată discuția)
Succesiune cristinicaz cristinicaz socrul meu a decedat recent.au rămas un apartament si o casa la tara.Exista o soție și doi copii.ce drepturi are fiecare la moștenire? Pot copiii sa ii ... (vezi toată discuția)