avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Efectele clauzei de confidentialitate/neconcurenta in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Efectele clauzei de confidentialitate/neconcurenta in cazul demisiei

Sunt reprezentant vanzari in cadrul unei firme. Acum 2 ani am semnat un act aditional la CIM cu o clauza care preciza ca pe perioada derularii contractului nu am voie sa lucrez la alte firme sau sa imi deschid propria firma si nu am voie sa divulg informatii din firma, sa ma folosesc de respectivele informatii, inclusiv dupa incetarea CIM. In caz contrar trebuie sa platesc firmei despagubiri in euro de o anumita valoare.
Am urmatoarele intrebari:
1.Dupa formulare, e vorba doar de clauza de confidentialitate sau si de neconcurenta? Dac e vorba si de neconcurenta,nu trebuiau specificate activitatile ce sunt interzise salariatului, cuantumul lunar al indemnizatiei de neconcurenta, perioada ptr. care isi produce efectele clauza, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitive cu angajatorul (conform art. 21 alin. 2 din Codul Muncii)
2. Pentru a fi valabil, respectivul act trebuie inregistrat la ITM sau e de ajuns faptul ca e semnat de mine si patron? Mentionez ca actul nu a fost trecut nici macar in registrul cu numere de inregistrare al firmei.
3. Daca nu au fost formulate exact informatiile care fac obiectul confidentialitatii cum poate proba,pe viitor, ca am incalcat clauza de confidentialitate ?
4. Dupa incetarea CIM acest act aditional ma obliga sa nu lucrez la alta firma din acelasi domeniu de activitate sau sa nu-mi deschid propria firma?
5. Eu am semnat actul in 2 exemplare dar eu nu am primit nici unul , patronul e obligat sa-mi dea macar o copie daca ii solicit acum?
6. Daca eu imi dau demisia si actul aditional nu se inregistreaza la ITM sau nici macar in registrul firmei pana in ultima mea zi de preaviz, mai este valabil daca inregistrarea se face ulterior plecarii mele?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:01, 20 Ianuarie 2011
1. Clauza îşi produce efectele potrivit art. 21 alin. 2 din Codul muncii numai dacă sunt precizate concret şi - aşa cum rezultă din redactarea textului legal- cumulativ următoarele:
- activităţile interzise salariatului
- perioada pentru care îşi produce efectele clauză de neconcurenţă după încetarea contractului individual de muncă.
- terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii.
- aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.

2. Actul este valabil numai daca este semnat de ambele parti, angajator si salariat. Viza ITM-ului nu constituie conditie de ad validitatem a actului aditional.

3. Clauză de neconcurenţă produce efecte atunci când contractul individual de muncă încetează din iniţiativă salariatului, în cazul demisiei sale (art. 79 din Codul muncii) . Totusi, consider ca efectele clauzei de neconcurenţă nu se vor produce în cazul la care se referă art. 79 alin. 7 din Codul muncii (când salariatul poate demisiona fără preaviz deoarece angajatorul nu-şi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valabilitate anexe nevizate de itm alex01 alex01 #-oam si eu o problema.La sfarsitul luni martie ma-m angajat la o fabrica din bucuresti k operator masini unelte,mi-sa facut contract de munca individual,dupa ... (vezi toată discuția)
Valabilitatea clauzei de neconcurenta geany2012 geany2012 Buna ziua, In 2011 m-am angajat la o firma pe profil protectia mediului, la angajare am semnat un contract de munca pe perioada nedeterminata si un act ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta 31040404 31040404 Buna ziua, In momentul cand am semnat CIM am semnat si o clauza separata in care era stipulat ca nu am voie sa ma angajez la o firma concurenta timp de cinci ... (vezi toată discuția)