avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de somaj?

Pot beneficia de indemnizatie de somaj in urmatoarea situatie?
Pana in 29 iulie 2013, am fost in concediu de ingrijire a copilului apoi din 01.10.1013 m-am angajat pe perioada determinata pana in 30.06.2014.Mentionez ca inainte de CIC am fost angajata cu contract de munca tot pe perioada determinata, si am vechime in munca cu stagiu de cotizare de aprox. 14 ani.
Multumesc, astept un raspuns.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:57, 12 Iulie 2014
1. In Legea 76/2002 nu exista art.35, lit.b), exista art.35, alin.(2).

2. Va redau din Legea 76/2002:

Art. 17.
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevãzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gãsi în una dintre urmãtoarele situaţii:
...

g) au încetat activitatea ca urmare a pensionãrii pentru invaliditate şi care, ulterior, au redobândit capacitatea de muncã şi nu au reuşit sã se încadreze în muncã;
h) le-au încetat raporturile de muncã sau de serviciu din motive neimputabile lor, în perioada de suspendare a acestora, potrivit legii;
...
j) reintegrarea în muncã, dispusã prin hotãrâre judecãtoreascã definitivã, nu mai este posibilã la unitãţile la care au fost încadrate în muncã anterior, din cauza încetãrii definitive a activitãţii, sau la unitãţile care au preluat patrimoniul acestora;
...

Art. 35.
(1) Pentru persoanele care au avut raporturile de munca sau de serviciu suspendate, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii, stagiul minim de cotizare se realizeaza prin cumularea perioadei de asigurare realizate inainte de suspendare cu perioada de asigurare realizata dupa reluarea activitatii.

(2) Pentru persoanele prevãzute la art. 17 alin. (1) lit. g) şi j), stagiul minim de cotizare se realizeazã prin cumularea perioadelor de asigurare realizate înainte de încetarea raporturilor de muncã sau de serviciu.

(3) Pentru persoanele prevãzute la art. 17 alin. (1) lit. h), stagiul minim de cotizare se realizeazã prin cumularea perioadelor de asigurare realizate înainte de suspendarea raporturilor de muncã sau de serviciu.

2. - Daca v-a incetat contractul individual de munca (CIM) la 30.06. 2014 atunci trebuie ca in perioada 30.06.2012 30.06.214 sa fi avut 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.
- Perioadele de concediu medical si CCC nu sunt stagii de cotizare la somaj, sunt perioade care suspenda CIM si de aceea se va merge inapoi, inainte de a intra in concediu de maternitate, pentru a se completa cee 12 luni necesare de stagiu de cotizare.

3. - Dupa incetarea CCC (la 29.07.2013) ati avut o intrerupere pana la 01.10.2013 (de cca 2 luni) de cand ati lucrat cu CIM pana la 30.06.2014.
- Din cauza acestei intreruperi eu spun ca nu veti putea beneficia de indemnizatie de somaj, intreruperea nefiind o suspendare a CIM.

4. Cum v-a spus si colegul "freeelis" mergeti la Agentia de Somaj si solicitati raspunsul pe care trebuia sa-l primiti pana acum: se aproba sau se respinge plata indemnizatiei de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa angajare perioada determinata laura_gg laura_gg Ma aflu in urmatoarea situatie: 01 aug 2004 - 06 mai 2010 angajat 06 mai 2010 - 06 mai 2012 CCC 06 mai 2012 - 06 mai 2013 concediu fara plata Pe 06 mai ... (vezi toată discuția)
Acordarea din nou a indemnizatiei de somaj dupa somaj si contract pe perioada nedeterminata roxanagritu roxanagritu Dupa o perioada de doua luni in care am beneficiat de indemnizatie de somaj m-am angajat cu contract pe perioada nedeterminata la o firma la care am lucrat o ... (vezi toată discuția)
Conditii acordare somaj ovidoku ovidoku Buna ziua ! Sotia mea a fost in concediu ingrijire copil pana la data de 1-nov-2013. Din pacate in momentul in care trebuia sa se intoarca sa lucreze, ... (vezi toată discuția)