avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 415 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizarea cheltuielilor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizarea cheltuielilor

abuna ziua! locuiesc intr-un condominiu,si administratora cind aplica calculul la cheltuielile pe cota parte indiviza, imparte suma respectiva, la suprafata utila a apartamentelor.In contractul meu de cumparare a ap. cota parte este un coeficient dintre suprafata comuna a blocului:O si suprafata ap. propriu.Nu cred ca administratora face impartirea corect.Daca cineva ma poate lamuri cum este corect.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 10:31, 25 Iunie 2014
Cota-parte indiviza de proprietate (a unui apartament) este definita ca raportul intre sup. utila a apartamentului despre care discutam si sup. utila a tuturor apartamentelor din condominiu inmulltit cu 100 (rezultatul este in %).
De obicei, pe lista de plata este trecuta sup. utila a fiecarui apartament, iar la finalul listei este trecuta sup. utila a tuturor apartamentelor din blocul/scara respectiva, astfel ca o cheltuiala, sa zicem 55,25 lei se imparte la 850 mp (sup. utila totala a blocului), rezultand 0,065 lei/mp sup. utila. Acest rezultat se inmulteste cu sup utila a fiecarui apartament si reprezinta repartizarea costurilor pe sup. utila sau pe cota parte-indiviza de proprietate, iar suma de repartizari partiale / apt. trebuie sa fie 55,25 lei.
Ceea ce trebuie sa mai stiti este ca suma de cote -parti a unui bloc este egal cu 100%. Daca rezultatul nu "se inchide" la 100, este o problema a com. executiv care trebuie sa rezolve aceasta dilema (discutia este un pic mai lunga, dar daca vreti o putem discuta cu niste exemple concrete de la dvs. din asociatie).

In fine, repartizarea costurilor despre care ati intrebat se poate face, ori dupa sup. utila, ori dupa c.p.i. - rezultatul este acelasi - si cred ca administratorul dvs. procedeaza corect.
Va multumesc f.mult. M-ati linistit.
Este foarte corect.
Acea cota parte indiviza pe care o aveti dvs trecuta in contractul de vanzare cumparare nu are relevanta in calculul cheltuielilor de intretinere.

In intelesul legii 230/2007 cota parte indiviza care se ia in considerare este definita ca:
Art.2
e) cota-parte indiviza - cota-parte de proprietate care îi revine fiecarei
proprietati individuale din proprietatea comuna si este egala cu raportul dintre
suprafata utila a proprietatii individuale si totalul suprafetelor utile ale tuturor
proprietatilor individuale;


Apropo, daca calculele se fac cum trebuie suma cotelor parti va fi exact 100. Nu are cum sa fie nici mai mare nici mai mica.
Referitor la:

...daca calculele se fac cum trebuie suma cotelor parti va fi exact 100. Nu are cum sa fie nici mai mare nici mai mica.


Doriti o continuare a discutiei ca sa va demonstrez ca daca ne luam dupa cele stipulate in contractele de v/c (valoarea c.p.i), calculele (de fapt o simpla adunare), pot rezulta diferente in +/-, fata de 100% ?

Aici pe forum am mai discutat si rasdiscutat aceste chestiuni si am concluzionat ca de fapt si de drept greselile provin in special din inscrierea gresita a valorii c.p.i. de catre acei functionari care intocmesc documentele de proprietate. Mai mult, greselile provin chiar si de la functionarii OCPI - unde bramburealea este chiar mai mare...

Din acest motiv am scris mai sus ca daca situatia nu se inchide pe 100%, membrii com. ex. au datoria sa ia masuri de indreptare a lucrurilor... De obicei aceste "masuri" costa bani, astfel ca ce-a mai la indemana solutie este ca apartamentele de acelasi fel situate pe aceeasi coloana (tronson) sa fie inregistrate cu aceeasi SU (vorbesc doar in relatiile cu as. proprietari, unde se fac repartizari de costuri ale intretinerii, prop. cu SU sau c.p.i.), desi in "acte" situatia poate fi diferita.
Va rog sa ma credeti ca am la indemana o multime de astfel de exemple: apartamente absolut la fel, situate unele sub altele, au in documentele de proprietate valori diferite ale c.p.i., desi poate cu doua randuri mai sus se arata ca apartamentul este compus din camere si anexe cu SU in valoare de xx mp...
Adam Grecu a scris:


Doriti o continuare a discutiei ca sa va demonstrez ca daca ne luam dupa cele stipulate in contractele de v/c (valoarea c.p.i), calculele (de fapt o simpla adunare), pot rezulta diferente in +/-, fata de 100% ?



Pesemne ca n-ati citit bine ce am scris eu.
reiau
Acea cota parte indiviza pe care o aveti dvs trecuta in contractul de vanzare cumparare nu are relevanta in calculul cheltuielilor de intretinere.


Daca dvs in calculele cheltuielilor tineti cont de acea valoare trecuta in contractul de cumparare, faceti foarte rau, pentur ca este gresit.
Intradevar in contractele de VC pot aparea tot felul de cifre, mai mult sau mai putin corecte.

Tocmai din aceste cauze, legiuitorul, pentru a elimina din start aceste probleme, a definit cota parte indiviza ca mai sus.
In aceste conditii, in care se procedeaza corect, reafirm ca suma cotelor nu are cum sa fie diferita de 100.

Alte discuții în legătură

Cota parte indiviza cornel1592 cornel1592 Care este formula matematică corectă pentru calculul cotei părţi indivize din proprietate. (vezi toată discuția)
Cota indiviza mare nicoletabugeanu nicoletabugeanu In anul 2005 a fost cumparat un apartament de 3 camere impreuna cu dreptul de proprietate asupra cotei indivize de 4.898% din partile si dependintele din ... (vezi toată discuția)
Calcul cpi ContSters189595 ContSters189595 Asociatie 165 apt compusa din: 5scari 18apt de 2 camere cu suprf utila 42.82 mp 1 apt de 2 camere cu su utila 40.35mp supraf totala 1 scara ... (vezi toată discuția)