avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Raspundere contabil
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Raspundere contabil

Buna seara,
Ce se poate face in cazul in care eu, in calitate de contabil a unei societati cu CIM partial, am inregistrat in contabilitatea societatii facturile primite de la administrator, iar acum sunt sesizat cum ca un partener (furnizor) era o firma fantoma? Precizez ca la primirea facturilor respective eu am verificat furnizorul pe anaf, aparea activ si platitor de tva. Contract cu furnizorul respectiv avem. Mie toate actele mi s-au parut in regula. Pot fi tras la raspundere? Pot intra la evaziune fiscala prin deducerea TVA-ului? Rog un sfat!
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 21:38, 23 Iunie 2014
Alin52 a scris:
Precizez ca la primirea facturilor respective eu am verificat furnizorul pe anaf, aparea activ si platitor de tva. Contract cu furnizorul respectiv avem.

Pai ...si atunci care-i problema??
Atata timp cat factura respecta conditiia de fond si forma, administratorull este cel care se va spala pe cap cu ea la o adica.
Am inteles si va multumesc de raspuns. Imi este frica pentru ca legea contabilitatii zice ca si contabilul raspunde la fel ca si administratorul pentru inregistrarile facute in contabilitate. Iar daca administratorul a facut smecherii si eu le-am inregistrat nebanuind ca poate sa fie ceva la mijloc nu vreau sa pic in plasa. Nu lucrez de mult in contabilitate si nu vreau sa profite cineva de acest fapt.
Alin52 a scris:

... legea contabilitatii zice ca si contabilul raspunde la fel ca si administratorul pentru inregistrarile facute in contabilitate.

Unde zice asa ceva?
Legea contabilitatii: art 6 Documentele justificative care stau la baza înregistrărilor în contabilitate angajează răspunderea persoanelor care le-au întocmit, vizat şi aprobat, precum şi a celor care le-au înregistrat în contabilitate, după caz. "..........
Deci facturile intocmite, aprobate, avizate sunt de administrator raspunderea este a lui......dar si eu raspund pentru inregistrarea facuta....Inteleg eu ceva gresit?
Ultima modificare: Luni, 23 Iunie 2014
ContSters324101, utilizator
Alin52 a scris:

... după caz. "..........

Deci dupa caz, nu in orice conditii.

Dvs. raspundeti in limita obligatiilor dvs., cu alte civinte fiecare raspunde pentru faptele sale, patronul in ceea ce priveste factura ca existenta si raport juridic fals sau nu, iar dvs. in ceea ce privesc conditiile de forma si validitate, care daca exista asta e, v-ati facut datoria si nimic mai mult, ca doar nu se duce contabilul pentru fiecare factura pe care o inregistreaza sa faca munca de politie economica sau anaf.
Stati linistit, importanta este buna dvs. credinta (deci sa nu fi stiut de magarie si sa le fi inregistrat in cardasie cu patronul)!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Control declaratia 394 ! florin_again florin_again Am avut un control de fond la firma in urma caruia s-au constatat cateva diferente intre facturile inregistrate in contabilitatea firmei si cateva societati ... (vezi toată discuția)
Cine raspunde pentru evaziunea fiscala Lulica Lulica Buna seara In anul 2003 o firma avea angajat contabil. In aceiasi firma isi desfasura activitatea fara contract de munca (la negru) o persoana care se ocupa ... (vezi toată discuția)
Cine raspunde penal de evaziune tva la firma, administratorul sau contabilul ... bulzanv bulzanv cine raspunde de tva la firma administratorul sau contabilul care a fost obligat sa inreg facturi nereale (vezi toată discuția)