avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Control Declaratia 394 !
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Control Declaratia 394 !

Am avut un control de fond la firma in urma caruia s-au constatat cateva diferente intre facturile inregistrate in contabilitatea firmei si cateva societati furnizoare de marfuri.Ideea este ca eu nu stiu cum sa gasesc respectivii furnizori ca sa reglam conturile in contabilitate( ma refer la persoanele care reprezentatu firmele). Imi este teama ca am achizitionat marfuri de la furnizori care folosesc diverse tertipuri pt a scapa de impozite...etc
Problema este ca la data achizitionarii marfurilor, cat si in prezent, societatile sunt in functiune,nu sunt in baza de date a ANAF ca declarati inactivi sau neplatitori de tva,deci erau si sunt absolut in regula din toate pdv-urile.
La finalul controlului,mi s-a spus,ca se va declansa un control incrucisat,in urma caruia eu nu imi dau seama daca pot fi tras la raspundere in vreun fel,din moment ce am inregistrat facturile si am platit ulterior impozitele aferente acestora. Evident ca am si dedus tva-ul,dar era si este absolut normal sa fac acest lucru din moment ce societatile respective sunt in regula(in functiune) si astazi,eu personal verificandu-le in baza de date a ANAF la momentul cumpararii.
Ce anume risc daca se va stabili de catre controlul incrucisat ca sunt diferente substantiale intre inregistrarile contabile dintre firma mea si respectivele societati comerciale ???
Port vreo vina? Stiu ca obligatia mea este sa ma asigur ca firma de la care cumpar marfuri este in functiune,sa o verific in baza de date a ANAF, a ONRC si in baza de date privind platitorii de tva,lucru pe care l-am facut cu prisosinta de fiecare data.
Care este vina mea daca o anumita societate nu isi inregistreaza facturile emise?Care este responsabilitatea mea daca am cumparat marfuri de la persoane juridice care mi-au vandut marfuri prin intermediul unor facturi care nu le apartineau(banuiesc ca si acest lucru ar putea fi valabil) din moment ce eu le-am verificat in momentul cumpararii in baza de date a ANAF si erau in regula ???
Multumesc anticipat pt raspunsurile care sper sa vina!!!
Cel mai recent răspuns: florin_again , utilizator 08:34, 30 Martie 2012
Buna seara,

Este posibil ca Dvs sa nu aveti inregistrate toate facturile emise de respectivii furnizori, catre firma Dvs. Pentru ca daca ati inregistrat facturile, nu Dvs. sunteti cel tras la raspundere. In momentul unui control, datele din Declaratia 394 trebuie sa fie identice cu cele din fisele partenerilor. In momentul in care se face control incrucisat, apar in acele liste facturile nedeclarate de catre una dintre societati.
Ce v-au scris in actul de control?
Ultima modificare: Duminică, 25 Septembrie 2011
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Daca puteti dovedi ca respectiva marfa a intrat in gestiunea dvs. nu au ce sa va faca. Puteti avea probleme doar in cazul in care se poate dovedi ca de fapt nu ati receptionat marfa.

M-au informat ca va urma un control incrucisat dupa ce s-a terminat controlul de fond. Inca nu a inceput,mi-au cerut niste situatii legate de nr de facturi inregistrate si apoi astept sa vad ce vor sa faca. Din pdv-ul meu sunt un om corect,nu am incercat sa fac nimic ilegal,pur si simplu am cumparat marfa,am verificat societatea in baza de date a ANAF,apoi am platit-o. Vreau doar sa stiu daca ma pot obliga pe mine sa platesc ceva daca nu mai gasesc respectivul furnizor(sau daca acesta spune ca nu a emis facturile respective) care mi-a vandut marfa.Precizez ca este o societate care apare pe site-ul ANAF si ONRC ca fiind perfect legala. Mi se poate imputa ceva???
Bineinteles ca am receptionat toata marfa respectiva. Nu am facut nimic ilegal,dimpotriva am urmat intocmai dispozitiile legale,am verificat firma pe site-ul ANAF si ONRC......apoi am efectuat platile. Imi e teama sa nu imi spuna ca cel de la care am cumparat nu era reprezentatul firmei respective,ca s-ar putea sa fie facturi sustrase(am auzit ca au mai fost cazuri)...etc......

Eu nu am cum sa verific altfel societatile respective decat conform dispozitiilor legale......
Ati procedat corect, din ceea ce ati scris mai sus nu aveti de ce sa va fie teama.
Fiti mai relaxat, nu vi se poate imputa ceva, in momentul in care constata ca sunteti un contribuabil corect . ;)

Alte discuții în legătură

Control fiscal gigelas gigelas Buna ziua, 1-Exista firma X (beneficiar) care achizitioneaza marfuri de la firma Y (furnizor). 2-Toate marfurile au fost achizitionate pe baza de ... (vezi toată discuția)
Inregistrari facturi emise de societati inactive !!! florin_again florin_again Care este raspunderea administratorului unei societati comerciale pentru inregistrarea unor facturi emise de societati inactive in valoare de peste zece mii ... (vezi toată discuția)
Probleme cu facturi materiale de constructii dinamo.nicu dinamo.nicu Sunt administrator la o firma de constructii si in perioada 2008-2009, am cumparat materiale de constructii platite numerar de la mai multe firme am primit ... (vezi toată discuția)