avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... SARCINA PE IMOBIL
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

SARCINA PE IMOBIL

Buna ziua
am achizitionat un apartament intr-un imobil nou anul trecut cu termen de predeare in iulie 2008, nu e nici acum conectat la utilitati dar acum face si obiectul unui litigiu
constructorul doreste diferenta de bani ce i-o datoram insa as dori sa ma lamuriti deoarece el spune ca poate scoate sarcina individual de pa apartamentul nostru pt ca pe CF sa nu apara nimic
e posibil asa ceva?
cel care l-a dat in judecata cere anularea autorizatiei de construire a imobilului deoarece constructorul ii datoreaza niste bani si daca castiga procesul si noi ii achitam totul ce se intampla?
dar marea mea nelamurire e daca poate scoate de sub sarcina apartamentul nostru?
ce ma sfatuiti sa astept finalizarea procesului pt achitarea pretului sau nu?
multumesc

Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 19:25, 11 Mai 2009
cred ca e bine sa asteptati deoarece procesul poate clarifica pozitia constructorului cu privire la pretentiile sale si relatia lui cu beneficiarii apartamentelor.
se pare ca firma de constructii nu si-a indeplinit obligatiile nici fata de dvs. intrucut ati intrat in posesia apartamentului, insa nu sunteti conectat la utilitati si nici nu puteti incheia contracte direct cu furnizorii.
Dar sigur, va trebui sa verificati mai in amanunt clauzele contractuale si sa vedeti ce se poate face pentru a beneficia de acestea; e posibil sa va judecati si dvs. cu constructorul asa ca e bine sa mai asteptati.
Constructorul este indreptatit la plata pretului apartamentului construit in momentul in care si-a indeplinit in totalitate obligatiile prevazute in contract.
Nu dati bani bani anterior acestui moment . Riscati ca ca prevederile contractului sa nu fie respectate si finalizate de catre constructor.
Sarcina poate fi radiata doar de pe apartamentul dv. printr-o adresa emisa de banca in acest sens. Depinde de clauzele contractului de credit incheiat intre banca si investitor-constructor.
Daca exista un litigiu intre constructor si un tert, litigiu ce priveste imobilul pentru care ati achitat un avans, litigiu inscris in cf, daca veti achita pretul vanzarii stiind de existenta acestui litigiu, in caz de pierdere a dreptului de proprietate al investitorului asupra imobilului construit ilegal, dv. veti suporta consecintele, fiind considerat cumparator de rea credinta, astfel ca, ulterior ar trebuie sa va judecati cu investitorul ca sa va remita toata suma achitata.
Daca investitorul nu va arata un extras cf de autentificare "curat", fara sarcini sau procese, nu achitati diferenta de pret.
Oricum, trebuie sa faceti receptia imobilului ce urmeaza a fi cumparat, sens in care se va incheia un Proces verbal de predare-primire, in care se vor consemna toate defectele ce urmeaza a fi remediate de vanzator, urmand a se stabili un nou termen de predare a locuintei si sa se incheie un nou PV.
Nu va sfatuiesc sa achitati suma daca imobilul are probleme, litigii si/sau sarcini.
Oricum, vanzatorul este obligat a va preda un imobil "curat" şi nu va bazati pe promisiunile acestuia ca, va castiga procesul, ca va radia ipoteca etc. Cereti-i toate actele "curate" si concomitent sau dupa predarea imobilului in conditiile contractuale (suprafata, dotari etc.), veti incheia contractul de vanzare-cumparare si veti achita diferenta de pret.
Atentie la capcanele din contractul de vanzare, din contractul de administrare, daca exista...va recomand sa consultati in prealbil un avocat si/sau la incheierea contractului de vanzare in forma autentica. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce pot face daca ceea ce este mentionat intr-o promisiune bilaterala de vanzare-cumparare nu este respectat? Tlorin Tlorin Buna ziua, Ma adresez cunoscatorilor cadrului legislativ pentru un sfat in legatura cu urmatoarea situatie. Anul trecut am incheiat cu constructorul unui ... (vezi toată discuția)
Penalitati neexecutare contract password password Buna ziua. Am semnat in 2009 un antecontract de vz cumparare apartament cu termen predare CF in 2010. Constructorul ne-a chemat la intabulare abia in ... (vezi toată discuția)
Contract cumpărare imobil+teren cu plata in 2 transe doresc ... visinescu visinescu Contract cumpărare imobil+teren cu plata in 2 transe Doresc sa cumpăr o casa cu teren pentru care voi efectua plata in 2 transe, 90000 euro la data ... (vezi toată discuția)