avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Buna ziua - indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Buna ziua - indemnizatie crestere copil

Buna am si eu niste nelamuriri poate ma ajuta cineva,eu sunt angajata din 27 noiembrie 2013,si am ramas insarcinata iar data probabila a nasteri este 3 octombrie 2014,sunt angajata la 4 ore o sa beneficiez de indemnizatia de la stat.astept un raspuns.multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:38, 22 Iulie 2014
PARINTELE (MAMA sau TATAL) TREBUIE SA FACA DOVADA ELIGIBILITATII, PENTRU A PUTEA BENEFICIA, PRIN DOSARUL CU ACTELE DOVEDITOARE DEPUS LA PRIMARIA LOCALITATII IN CARE ISI ARE RESEDINTA, DE INDEMNIZATIE.

DA, cred ca pana la urma o sa puteti sa va incadrati in conditiile cerute pentru a putea beneficia de toate drepturile conform legislatiei in vigoare. Trebuie sa faceti cumva sa aveti minim 12 luni lucrate, inclusiv cu CONCEDIUL PE ANUL 2014 pe care puteti sa-l luati in luna OCTOMBRIE. Daca nu aveti 12 luni NU PUTETI PRIMI ! Mare atentie la detalii si la timp !
Conform legii, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani cu plata unei indemnizatii de crestere a copilului in baza legii 111 / 2010, aplicabila tuturor copiilor nascuti dupa 1 ianuarie 2011.
Conditii de acordare a concediului de crestere copil, conditii ce trebuie indeplinite simultan :
1) Sa fie cetatean roman, cetatean strain sau apatrid ;
2) Sa aiba domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, potrivit legii ;
3) Sa locuiasca impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia / acestora ;
4) A realizat, timp de 12 luni anterioare nasterii copilului, venituri supuse impozitului pe venit, conform Codului fiscal. Veniturile impozabile la care face referire legea sunt cele provenite din salarii, activitati independente si cele din activitati agricole. Cele 12 luni pot fi constituite si din perioadele in care parintele a fost in somaj, a beneficiat de indemnizatie pentru cresterea copilului, s-a aflat in concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare profesionala sau urmeaza cursurile la zi ale invatamantului liceal, preuniversitar sau universitar.
5) Concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului sau stimulentul se cuvin pentru fiecare nastere sau, dupa caz, pentru copiii incredintati in vederea adoptiei, adoptati sau aflati in plasament ori in plasament in regim de urgenta, precum si pentru cei pentru care a fost instituita tutela.

Daca nu puteti beneficia dumneavoastra atunci poate va putea beneficia tatal natural al copilului dumneavoastra :
Beneficiarii concediului si indemnizatiei de crestere copil
1) Oricare dintre parintii firesti ai copilului ;
2) Persoanelor care adopta un copil, iau un copil in plasament sau sunt tutorele copilului.

Concediul de crestere copil in 2014 :
Parintii copiilor nascuti incepand cu data de 01.01.2011 se supun reglementarilor aduse de legea 111/2010, lege ce ofera posibilitatea proaspetilor parinti sa opteze pentru una din variantele sale :

1. Concediu crestere copil pana la implinirea varstei de 1 an a copilului cu indemnizatie lunara de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei. Incepand cu anul 2012, ordonanta de urgenta adoptata de Guvern la 27 decembrie 2011 (OUG 124/2011) introduce cuantificarea indemnizatiei in functie de indicatorul social de referinta (ISR = 500 lei), mentionand astfel ca indemnizatia acordata parintilor copiilor nascuti dupa 01.01.2011 trebuie cuprinsa in intervalul 1,2 – 6,8 ISR (adica tot 600 – 3400 lei).

Persoanele care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului cu indemnizatia lunara corespunzatoare, decid sa se reintoarca in campul muncii inainte de implinirea de catre copil a varstei de 1 an (inainte, chiar si cu cateva zile, si nu in ziua cand acesta implineste 1 an sau dupa aceasta data), au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 500 lei pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani. OUG 124/2011 raporteaza cuantumul stimulentului de insertie la indicativul social de referinta (ISR = 500 lei), mentionand ca pentru copiii ai caror parinti se intorc in campul muncii inainte de implinirea varstei de 2 ani, stimulentul va avea o valoare de 1 ISR (adica tot 500 lei).

Dupa implinirea de catre copil a varstei de 1 an, cu exceptia copilului cu handicap, daca parintele decide sa nu se reintoarca la serviciu are dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani. Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se inregistreaza la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.

2. Concediu crestere copil pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului cu indemnizatie lunara in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei. Incepand cu anul 2012, ordonanta de urgenta adoptata de Guvern la 27 decembrie 2011 (OUG 124/2011) introduce cuantificarea indemnizatiei in functie de indicatorul social de referinta (ISR = 500 lei), mentionand astfel ca indemnizatia acordata parintilor copiilor nascuti dupa 01.01.2011 trebuie cuprinsa in intervalul 1,2 – 2,4 ISR (adica tot 600 – 1200 lei).

Daca parintele se intoarce la serviciu inaintea implinirii varstei de 2 ani a copilului, NU PRIMESTE STIMULENT. Intoarcerea la serviciu pentru a primi stimulent trebuie sa se faca inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului. Odata ce a optat pentru CCC pana la 2 ani, nu mai poate sa opteze pentru alta varianta.

Pentru a opta pentru oricare dintre aceste variante, parintele trebuie sa depuna la primaria localitatii in care isi are resedinta un dosar cu actele care dovedesc eligibilitatea sa.

Nota :
Concediu crestere copil
1. Concediul de crestere a copilului cu handicap beneficieaza de indemnizatie in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei pana la implinirea varstei de 3 ani. In cazul copilului cu handicap acordarea stimulentului se realizeaza oricand, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani.

2. In cazul sarcinilor multiple, cuantumul indemnizaţiei se majorează cu 600 lei pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere. OUG 124/2011 raporteaza cuantumul indemnizatiei la indicativul social de referinta (ISR = 500 lei), mentionand ca pentru copiii proveniti din sarcini gemelare, de tripleti sau multipleti, indemnizatia lunara se va majora cu 1,2 ISR (adica tot 600 lei). Majorarea este valabila si in cazul persoanelor care nasc/ adopta sau iau un copil in plasament sau tutela in timp ce se afla in concediu de crestere copil.

3. NU mai este valabila urmatoarea prevedere :
Parintii copiilor nascuti inainte de 01.01.2011 beneficieaza de concediu de crestere a copilului in varsta de pana la 2 ani si o indemnizatie aferenta in cuantum de 85% din media veniturilor nete pe ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului (minim 600 lei si maxim 3400 lei, conform legii 148/ 2005). Incepand cu anul 2012, ordonanta de urgenta adoptata de Guvern la 27 decembrie 2011 (OUG 124/2011) introduce cuantificarea indemnizatiei in functie de indicatorul social de referinta (ISR = 500 lei), mentionand astfel ca indemnizatia acordata parintilor copiilor nascuti inainte de 31.12.2010 trebuie cuprinsa in intervalul 1,2 – 6,8 ISR (adica tot 600 – 3400 lei).

Foarte important !

1. Incepând cu anul 2012, OUG 124/2011 adoptata la 27 decembrie 2011 conditioneaza plata indemnizatiilor pentru cresterea copiilor si a alocatiilor de stat de plata obligatiilor legale fata de bugetul local (adica a impozitelor) pentru bunurile pe care solicitantii ajutoarelor sociale le detin in proprietate (conform legii 571/2003). Cetatenii eligili pentru plata indemnizatiilor sau a alocatiilor trebuie sa achite impozitele aferente anului anterior pana la data de 31 ianuarie a fiecarui an, neachitarea acestora atrangand dupa sine suspendarea drepturilor acestora pe o perioada de 5 luni, incepand cu luna februarie. Vestea buna este ca de la 1 octombrie 2012, persoanelor care nu si-au platit contributiile la stat li se acorda o perioada de gratie de 60 zile, timp in care isi pot plati datoriile pentru a evita suspendarea/ neplata indemnizatiei.

2. Mamicilor care aleg varianta de concediu crestere copil pana la varsta de 2 ani a copilului si carora le este teama ca angajatorul le-ar putea concedia, asa cum s-a vehiculat in ultimul timp in urma intrarii in vigoare al Noului Cod al Muncii, trebuie sa le spunem ca, din punct de vedere juridic, acest lucru este ilegal din mai multe motive :

Codul Muncii stipuleaza ca este ilegal sa desfaci contractul de munca pe perioada concediilor (de orice tip ar fi ele : medical, fara plata, de maternitate, de crestere copil), ceea ce insemana ca mamica nu poate fi concediata in timpul concediului de crestere copil, indiferent de optiunea ei de a ramane acasa pentru 1 sau 2 ani.
In perioada concediului de maternitate sau de crestere copil, contractul de munca este suspendat de drept potrivit OUG 111/2010, desfacerea contractului in cazul mamicilor este interzisa pe o perioada de 6 luni de la momentul revenirii la munca.

Actele necesare pentru primirea indemnizatiei de crestere copil
Cand se depune dosarul ?

Cererea pentru acordarea indemnizatiei de crestere copil se depune :
1) Fie incepand cu ziua urmatoare celei in care a incetat concediul si indemnizatia de maternitate
2) Fie incepand cu data nasterii copilului, sau data adoptiei (cererea trebuie depusa in termen de 60 de zile de la acea data) daca solicitantul nu indeplineste conditiile pentru acordarea concediului.

Unde se depune dosarul ?

Cererile pentru acordarea indemnizatiilor de crestere a copilului, stimulentului sau alocatiei de stat si documentele din care rezulta indeplinirea conditiilor aferente se depun la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti pe raza careia isi are domiciliul sau resedinta solicitantul sau la agentiile pentru prestatii sociale din localitate. Cererile vor fi solutionate prin decizie de aprobare sau respingere a acestora, urmand ca prima plata a indemnizatiei pentru cererile aprobate sa se faca in aproximativ 2 – 2.5 luni de la depunerea dosarului.

Acte necesare :
Concediu crestere copil [cerere tip (Anexa 1 la HG nr.52/31.01.2011)]
1) Actele de identitate ale parintilor (copie si original) ;
2) Certificatul de nastere al copilului (copie si original) ;
3) Certificatele de natere ale tuturor copiilor nascuti după data de 1 ianuarie 2006 (copie si original) ;
4) Certificatul de casatorie (daca este cazul – original si copie) ;
5) Livretul de familie (copie si original)
6) Adeverinta eliberata de angajator (Anexa 2 la HG 52/31.01.2011) din care sa rezulte ca persoana indreptatita :
– a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni anterior datei nasterii copilului ;
– nivelul lunar al acestora ;
– prima si ultima zi de concediu de maternitate ;
– data implinirii celor 42 de zile reprezentand concediul de lauzie ;
– prima zi de concediu de cresterea copilului ;
sau
– dovada privind veniturile realizate in anul fiscal anterior celui în care s-a nascut copilul si/sau dovada privind venitul calculat în vederea platii anticipate a impozitului precum si copia deciziei de impunere eliberate de autoritatile competente ;
sau
- dovada eliberata de autoritatile competente, in cazul persoanelor care realizeaza venituri neimpozabile ;
sau
- dovad eliberata de autoritătile competente, în cazul asociatilor unici ;
7) Adeverinta eliberata de Casa Judeteana de Pensii, cu stagiul de cotizare ;
8) Adeverinta de venit, eliberata de Agentia de Administratie Fiscala ;
9) Decizia de suspendare activitate, conform Codului Muncii, art. 51, lit. a
10) Cerere de concediu aprobata de angajator ;
11) Dosar cu sina din carton
12) Extras de cont pe numele solicitantului pentru cei ce doresc plata in cont bancar: B.C.R., ProCredit Bank, Banca Transilvania, Romexterra Bank, B.R.D., Alpha Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, CR Firenze Bank, VOLKSBANK, UniCredit Tiriac Bank, CARPATICA, C.E.C. Bank, ATE Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Romanian International Bank (RIB), OTP bank, BANCPOST şi ING.

Nota :
In cazul in care angajatorul are sediul in alt judet fata de cel in care lucrezi, va fi nevoie de o adeverinta eliberata de Casa Judeteana de Pensii din judetul in care angajatorul are sediul si care sa ateste ca acesta si-a platit impozitele catre stat. Adeverinta va fi eliberata in termen de 3 zile pe baza unei cereri depusa personal de catre parintele care solicita acordarea indemnizatiei de crestere copil si se ridica personal de la Casa Judeteana de Pensii.

Foarte important !

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 124/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative care reglementeaza acordarea de beneficii de asistenta sociala, act normativ care a intrat in vigoare pe 1 ianuarie 2012 stipuleaza expres ca perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani (in cazul copilului cu handicap) constituie nu numai vechime in munca si in serviciu, ci si vechime in specialitate, avandu-se in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea.

Legea spune ca : “Perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea.” Aici se includ si :
1) Concediile pentru cresterea copilului in varsta de pana la 1 an, platit ;
2) Concediul fara plata pentru cresterea copilului intre varsta de un an si 2 ani care se acorda persoanelor ai caror copii s-au nascut incepand cu data de 1 ianuarie 2011 (fara handicap) si au beneficiat de concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, platit ;
3) Concediul fara plata pentru cresterea copilului dupa primele 3 nasteri, de 4 luni.

Beneficiarii acestei noi reglementari sunt atat oricare dintre parintii firesti ai copilului, cat si una dintre persoanele care a adoptat copilul, careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta (cu exceptia asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii sai), precum si persoana care a fost numita tutore.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Iunie 2014
Mihail_POPA, utilizator
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. - Daca veti naste in octombrie cele 12 luni eligibile sunt noiembrie 2013 - octombrie 2014.
- Asadar dvs. veti beneficia de indemnizatie pentru CCC.

3. Vi se aplica si urmatoarele prevederi din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
Buna seara,

As avea si eu o intrebare. Daca am fost angajata pe 04.04.2013 pana pe data de 13 iunie ,dar cu o pauza de 1 zi intre actualul loc de munca. Avand in vedere ca am avut acesta pauza de doar 1 zi ,ce as putea face pentru a beneficia de idemnizatie crestere copil.Astept raspunsul dvs. Multumesc ,
art.4 din OUG 111/2010:
(1) În calculul celor 12 luni prevăzute la art. 2 alin. (1) se includ şi fracţiunile de lună în care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum şi cele în care solicitanţii s-au aflat în situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6), considerate lună întreagă.

(2) Prin fracţiune de lună se înţelege efectuarea a cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptăţită a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6).

(3) Prin excepţie, se acceptă ca de cel mult 3 ori fracţiunea de lună să fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut la alin. (2).

(4) În situaţia în care naşterea copilului se produce înainte de termen, perioada prevăzută la art. 2 alin. (1) se diminuează cu perioada cuprinsă între data naşterii copilului şi data prezumată a naşterii, certificată de medicul de specialitate.

Asadar, ziua de intrerupere nu va impiedica sa beneficiati de indemnizatia pentru CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului mihaelalluta mihaelalluta buna,eu sunt insarcinata in 7 luni si sunt angajata de la data de 16 octombrie 2014 si ar trebui sa nasc pe 30 septembrie 2015.deci ladata nasterii nu as avea ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de ccc? AndreeaIonela AndreeaIonela Sunt angajata din data de 3.11.2013 si sunt insarcinata iar DPN este 11 septembrie 2014. Daca din nefericire copilul se va naste mai repede de luna septembrie, ... (vezi toată discuția)
Lndemnizatie crestere copil danastanciu danastanciu Buna ziua, Sunt angajata cu norma întreagă din 31 oct 2014 si in septembrie 2015 o sa nasc. Am dreptul la indemnizația pentru creșterea copilului? Știu ... (vezi toată discuția)