avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Concediu fara plata
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Concediu fara plata

Pe timpul concediului fara plata pentru un functionar public, raporturile de serviciu ale acestuia sunt suspendate chiar daca nu este prevazuta aceasta situatie in cadrul legii 188 privind statutul functionarilor publici?
Pot deveni aplicabile prevederile din Codul Muncii, art. 51 lit.d) cu privire la suspendarea CIM pe timpul concediului pentru formare profesionala?
Nu am gasit o reglementare mai apropiata care sa se incadreze pe situatie.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 21:04, 26 Iunie 2014
art.95 din Legea 188/1999
....
(2) Raportul de serviciu se poate suspenda la cererea motivată a funcţionarului public, pentru un interes personal legitim, în alte cazuri decât cele prevăzute la alin. (1) şi la art. 94 alin. (1), pe o perioadă cuprinsă între o lună şi 3 ani.

Art. 30 din OG 6/2007:
....
(2)Funcţionarii publici care urmează o formă de specializare sau de perfecţionare beneficiază de drepturile şi au obligaţiile prevăzute de Legea nr. 188/1999, republicată.

Legea 188/1999, art. 51 :
(1) Autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia să prevadă în bugetul anual propriu sumele necesare pentru acoperirea cheltuielilor de perfecţionare profesională a funcţionarilor publici organizată la iniţiativa ori în interesul autorităţii sau instituţiei publice.
(2) Pe perioada în care funcţionarii publici urmează forme de perfecţionare profesională, beneficiază de drepturile salariale cuvenite, în situaţia în care acestea sunt:
a) organizate la iniţiativa ori în interesul autorităţii sau instituţiei publice;
b) urmate la iniţiativa funcţionarului public, cu acordul conducătorului autorităţii sau instituţiei publice.


Multumesc pentru raspuns
Am observat ca alin.(2) al art.95 din legea 188 a fost abrogat.
Si pentru a fi mai concret, in cazul in care formarea profesionala nu se incadreaza la situatiile de la alin.2 art. 51 legea 188, poate fi aceasta considerata o suspendare in sensul prevederilor din Codul muncii.
Ma refer strict la situatia in care functionarul a solicitat concediu fara plata pentru studii, care nu au legatura directa cu activitatea lui, insa se incadreaza in cadrul obligatiei generale de imbunatatire a abilitatilor, prevazute la art.50 legea 188.
Este aceasta o suspendare a raporturilor de serviciu?
Concediul fara plata = suspendare
1. Nu este abrogat acel articol.

2. Concediu fara plata nu implica o suspendare obligatorie a raportului de serviciu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cursuri pentru functionarii publici adabia adabia In institutia noastra cursurile pentru functionarii publici sunt conditionate, in sensul ca cei care au fost la cursuri de perfectionare in anul 2008 nu vor ... (vezi toată discuția)
Suspendare din motive personale mira55 mira55 VREAU SA STIU DACA DUPA CE AM AVUT RAPORTURILE DE SERVICIU SUSPENDATE DE DREPT, DIN MOTIVE MEDICALE, POT SA MA SUSPEND DIN FUNCTIE DIN MOTIVE PERSONALE, PE O ... (vezi toată discuția)
Suspendarea raporturilor de serviciu conform art. 95, alin. (2) din legea nr. 188/1999 marin53 marin53 Dupa ce raporturile de serviciu au fost suspendate de drept, urmare a unui concediu medical, se poate solicita, in continuare, suspendarea pentru un interes ... (vezi toată discuția)