avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Cursuri pentru functionarii publici
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Cursuri pentru functionarii publici

In institutia noastra cursurile pentru functionarii publici sunt conditionate, in sensul ca cei care au fost la cursuri de perfectionare in anul 2008 nu vor mai putea participa in anul 2009, ci in 2010. Este prevazută in legislatia functionarilor publici participarea acestora la cursuri din doi in doi ani?!
Cel mai recent răspuns: adabia , utilizator 10:08, 2 Martie 2009
Este prevazuta in Codul muncii obligativitatea asigurarii de catre angajator a participarii salariatilor la forme de pregatire profesionala cel putin o data la 2 ani:
Art. 190.
(1) Angajatorii au obligaţia de a asigura participarea la programe de formare profesională pentru toţi salariaţii, după cum urmează:
a) cel puţin o dată la 2 ani, dacă au cel puţin 21 de salariaţi;
b) cel puţin o dată la 3 ani, dacă au sub 21 de salariaţi.
(2) Cheltuielile cu participarea la programele de formare profesională, asigurată în condiţiile alin. (1), se suportă de către angajatori.
adabia a scris:

In institutia noastra cursurile pentru functionarii publici sunt conditionate, in sensul ca cei care au fost la cursuri de perfectionare in anul 2008 nu vor mai putea participa in anul 2009, ci in 2010. Este prevazută in legislatia functionarilor publici participarea acestora la cursuri din doi in doi ani?!


Din prevederile art. 51 si art. 53 din Legea nr. 188/1999 rezulta obligativitatea institutiei publice de a se ocupa anual de perfectionarea profesionala a functionarilor publici.

Art. 51, alin. 1 din Legea nr. 188/1999:
"Autoritatile si institutiile publice au obligatia sa prevada in bugetul anual propriu sumele necesare pentru acoperirea cheltuielilor de perfectionare a functionarilor publici organizata la initiativa ori in interesul autoritatii sau institutiei publice."

Art. 53 din Legea nr. 188/1999:
"Autoritatile si institutiile publice au obligatia sa comunice anual Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, in conditiile legii, planul de perfectionare profesionala a functionarilor publici, precum si fondurile prevazute in bugetul anual propriu pentru acoperirea cheltuielilor de perfectionare profesionala a functionarilor publici, organizate la initiativa ori in interesul autoritatii sau institutiei publice."

Din lecturarea sectiunii a 3-a din Legea nr. 188/1999, sectiune intitulata "Perfectionarea profesionala a functionarilor publici", veti trage o singura concluzie: prin dispozitii imperative (obligatorii) legiuitorul a impus institutiilor publice sa asigure anual perfectionarea profesionala a functionarilor publici.
Perfectionarea profesionala este un drept al functionarilor publici, si reprezinta o obligatie pentru institutii sau autoritati publice.
Multumesc pentru raspunsuri. Va urez o zi buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cursuri perfectionare alexandru andra alexandru andra Va rog sa imi spuneti cine trebuie sa faca propunerea de trimitere la un curs de pregatire profesionala a functionarilor publici, deoarece la institutie ... (vezi toată discuția)
Plata transportului la cursurile de formare profesionala andreea1975 andreea1975 Buna ziua! As dori sa aflu un raspuns la urmatoarea problema:lucrez intr-o primarie de provincie iar anual angajatii sunt trimisi la cursuri de formare ... (vezi toată discuția)
Perfectionarea functionarului public Justitiarul711 Justitiarul711 Conform art. 53 din Legea 188/1999 Autoritatile si institutiile publice au obligatia sa comunice anual Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, in ... (vezi toată discuția)