avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 265 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul indemnizatie cresterea copilului - doctoranzi
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul indemnizatie cresterea copilului - doctoranzi

Am o nelamurire vis-a-vis de calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului. Mentionez ca sunt student-doctorant, zi, cu bursa, si am intrerupt studiile doctorale fiindca stiam ca bursa se ia in calcul la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului.

Dupa depunerea dosarului, mi s-a comunicat ca nu se tine cont de acest venit fiind neimpozabil, cu toate ca in OUG nr. 11/2010, referitoare la calularea indemnizatiei pentru cresterea copilului, este prevazut faptul ca in categoria veniturilor care se iau in calcul pentru indemnizatie intra si veniturile supuse impozitului pe venit, dar care potrivit legii sunt scutite de plata acestuia sau sunt considerate neimpozabile.

Chiar si in acest context, ANPS refuza luarea in calcul a bursei doctorale, cu toate ca la depunerea dosarului au spus ca se va calcula si bursa.

Imi puteti spune daca din punct de vedere legislativ se poate sa nu se ia in calcul un astfel de venit.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:50, 27 Iunie 2014
1. Am sa va redau mai jos niste texte si niste raspunsuri primite de la ANPIS care contrazic pe cei care v-au data alte raspunsuri,


2. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Situaţia persoanei care în cele douăsprezece luni de eligibilitate a avut calitatea de doctorand şi pe această perioadă a beneficiat doar de bursa doctorală. Ce venituri sunt luate în calcul la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi cum se calculează aceasta?

Solutie:
Având în vedere prevederile art. 2 alin. (5) lit. n) din OUG nr. 111/2010, precum şi ale art. 23 din Hotărârea Guvernului nr. 567/2005 privind organizarea şi desfăşurarea studiilor universitare de doctorat, cu modificările ulterioare, doctorandul de la forma de învăţământ cu frecvenţă care beneficiază de bursa doctorală pe toată durata activităţii beneficiază de recunoaşterea vechimii în muncă, de alte drepturi şi obligaţii ce revin salariatului. În acest context, venitul pe care îl obţine din această bursă este asimilat veniturilor din salarii conform definiţiei din art. 55 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, şi este luat în calcul la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Potrivit prevederilor art. 13 alin. (3) şi (4) din OUG nr. 111/2010, baza de calcul al indemnizaţiei pentru creşterea copilului se determină ca sumă totală a veniturilor realizate în ultimele douăsprezece luni anterioare naşterii copilului, în acest caz din bursa doctorală, împărţită la 12. Cuantumul indemnizaţiei se calculează prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul.



3. Un raspuns de la ANPIS primit de o alta mamica, in aceeasi situatie:

Nr. 12963/01.11/2012 Neclasificat
Doamnei ...
E-mail: ...
Stimată doamnă,

Referitor la petiţia dumneavoastră transmisă Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, unde a fost înregistrată cu nr. 12963/31.10.2012, vă comunicăm că în conformitate cu prevederile art. 2 alin.(5) lit. n) din OUG nr. 111/2012 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele care au calitatea de doctorand, în condiţiile prevăzute de Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de indemnizaţia pentru creşterea cpilului.
Potrivit art. 164 alin. (2) şi (3) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, pe toată durata activităţii, studentul-doctorand beneficiază de recunoaşterea vechimii în muncă şi specialitate şi de asistenţă medicală gratuită, fără plata contribuţiilor la asigurările sociale de stat, la asigurările pentru şomaj, la asigurările sociale de sănătate şi pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
Studentul-doctorand poate desfăşura activităţi didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, în limita a 4 - 6 ore convenţionale didactice pe săptămână. Activităţile didactice care depăşesc acest nivel vor fi remunerate în conformitate cu legislaţia în vigoare, intrând sub incidenţa Codului muncii, cu respectarea drepturilor şi obligaţiilor ce revin salariatului şi cu plata contribuţiilor datorate, potrivit legii, la asigurările sociale de stat, la asigurările pentru şomaj, la asigurările sociale de sănătate şi pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
În conformitate cu prevederile art 21 alin. (1) din Normele metodologice pentru aplicarea OUG nr. 111/2010, aprobate prin HG nr. 52/2011, la stabilirea bazei de calcul al indemnizaţiei pentru creşterea copilului se iau în considerare toate veniturile realizate de persoana îndreptăţită, obţinute în condiţiile art. 3 din ordonanţa de urgenţă, precum şi veniturile aferente perioadelor asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din ordonanţa de urgenţă.

Totodată, vă comunicăm că la baza calculului indemnizţiei pentru creşterea copilului sunt adeverinţele de venit depuse la dosar, eliberate de angajatorii solicitanţilor, în cazul dumneavoastră angajatorul şi unitatea de învăţământ de la care aţi primit bursa.
Faţă de prevederile legale invocate, la stabilirea bazei de calcul pentru indemnizaţia pentru creşterea copilului, se iau în considerare atât veniturile din salarii, cât şi cele din bursa doctorală de care aţi beneficiat.

Cu stimă,
Adrian Toader
Director general


4. Inca un raspuns de la ANPIS dat unei alte mamici care l-a postat pe:
www.avocatnet.ro/content/for...

Referitor la petiţia dumneavoastră transmisă Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, unde a fost înregistrată cu nr. 8522/20.07.2012, vă comunicăm că în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 1474/2011 pentru aprobarea Instrucţiunilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 38/2011, şi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 50/2011, şi având în vedere prevederile art. 2 alin. (5) lit. n) din OUG nr. 111/2010, precum şi ale art. 23 din Hotărârea Guvernului nr. 567/2005 privind oganizarea şi desfăşurarea studiilor universitare de doctorat, cu modificările ulterioare, doctorandul de la forma de învăţământ cu frecvenţă care beneficiază de bursa doctorală pe toată durata ativităţii beneficiază de recunoaşterea vechimii în muncă, de alte drepturi şi bligaţii ce revin salariatului. În acest context, venitul pe care îl obţine din această bursă este asimilat veniturilor din salarii conform definiţiei din art. 55 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, şi este luat în calcul la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Potrivit prevederilor art. 13 alin. (3) şi(4) din OUG nr. 111/2010, baza de calcul al indemnizaţiei pentru creşterea copilului se determină ca sumă totală a veniturilor realizate în ultimele douăsprezece luni anterioare naşterii copilului, în acest caz din bursa doctorală, împărţită la 12. Cuantumul indemnizaţiei se calculează prin aplicarea cotei de 75% asupra bazei de calcul.

Faţă de prevederile legale invocate, considerăm că bursa doctorală este asimilată veniturilor din salarii, deci va fi luată în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului.
Bursa doctorală nu va putea fi încasată în timpul concediului pentru creşterea copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil pentru mame doctorande eu_nyko eu_nyko Buna ziua! Sunt inscrisa la doctorat pe proiect posdru. As dori sa stiu, daca am nascut de curand, si nu vreau sa intrerup cursurile (pentru ca urmeaza sa le ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil si alte venituri Irina_gabriela Irina_gabriela Buna ziua, Sunt in concediu crestere copil si am obținut o bursa de studiu (studii postdoctorale). Finanțarea este din fonduri europene, nefiind ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil - doctorand si salariat Luminita2015 Luminita2015 Sunt doctorand si primesc bursa doctorala din fonduri europene- neimpozabila - DAR lucrez 8 ore / zi si, imi este recunoscuta vechimea in munca, si, in ... (vezi toată discuția)